феб 13

ОДРЖАНА 31. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА СОМБОРА

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић поднела извештај о раду за 2018.годину

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић поднела извештај о раду за 2018.годину

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић је на 31. седници Скупштине града Сомбора поднела извештај о раду градоначелнице и Градског већа за 2018. годину.  Она је овом приликом истакла да овај извештај садржи бројне аспекте, пре свега активности градоначелнице и Градског већа, као и акта која је извршни орган власти доносио,  усвајао и предлагао Скупштини Града.

 „Подсетићу вас да сам у свом програму на конститутивној седници 2016. године истакла да ће за нас приоритети бити улагање у инфраструктуру, развој привреде и повећање запослености, пољопривреда и рурални развој, финансијска дисциплина и борба против корупције, свакако, сарадња са вишим нивоима власти, али и међународна сарадња, реформа јавног сектора, социјална и здравствена заштита, образовање и култура, спорт, деца и омладина, али и сарадња са организацијама цивилног друштва, верским и националним заједницама. У складу са овако изнетим програмом 2016. године када говоримо о 2018. години и када је у питању улагање у инфраструктуру, подсетићу вас да смо највећа улагања имали управо у индустријској зони, у жељи да створимо адекватан и повољан пословни амбијент, како би привукли инвеститоре. Данас можемо да им понудимо око 40 хектара инфраструктурно опремљеног земљишта“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић и додала да се радило на изградњи саобраћајница, јавне расвете, канализације и водоснабдевања у жељи да сва насељена места у сомборској општини имају исправну воду.

Према речима градоначелнице, по Закону о локалној самоуправи, град је ту да прави повољан пословни амбијент, да улаже у инфраструктуру и да потенцијално, на бази општих аката, даје неке повољности сваком ко жели да инвестира на његовој територији. Град нема могућности да инвестира у привредне активности и да на такав начин помаже свој развој.

„У смислу тога колико је град уложио у све ово и колико је то повољно и добро пословно окружење, доказује и Business Friendly сертификат који смо успели да остваримо прошле године, али чију смо ресертификацију успели да издејствујемо и током ове године и где смо кроз процену бројних елиминационих и других  критеријума успели да остваримо још бољи резултат“, подсетила је градоначелница одборнике и додала да је током прошле године велики број привредника препознао потенцијале Сомбора и организовао своје пословање управо овде.

Градоначелница је у свом извештају изнела и бројне податке о субвенцијама за запошљавање и самозапошљавање, реализованим европским пројектима и плановима за нове, улагању у атарске путеве, подршци руралном развоју, посетама месним заједницама, као и о посетама страних делегација. Одборници су једногласно усвојили извештај о раду градоначелнице и Градског већа града Сомбора, као и извештај о раду Градске управе града Сомбора.

Одборници су на 31. седници Скупштине града донели  Статут града Сомбора као највиши правни акт јединице локалне самоуправе, размотрен је и усвојен План јавног здравља града Сомбора за период 2018-2025. године, као и Одлука о мрежи основних школа на територији града и Одлука о постављању спомен плоче Лидији Колар. Одборници су једногласно усвојили предлог Одлуке о утврђивању урбанистичких зона обавезног инвестиционог одржавања, одржавању спољних делова зграда, накнадама за коришћење јавних површина,  и предлог одлуке о другим изменама и допунама одлуке о уређењу града.За вршиоца дужности директора ЈКП „Зеленило“ Сомбор уместо досадашњег директора, који је поднео оставку, именован је Момир Миоковић. Поред овог именовања, одборници су донели  још неколико кадровских решења.

На самом почетку заседања Скупштине, 10 одборника из редова опозиције је напустило скупштинску салу зато што њихови захтеви за допуну дневног реда 31. седнице Скупштине града Сомбора по хитном поступку нису уврштени u  седницу.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација