сеп 25

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА У СТАПАРУ

Награђена деца на ликовном конкурсу „Мотиви стапарског ћилима“

Награђена деца на ликовном конкурсу „Мотиви стапарског ћилима“

Данас је у Дому културе у Стапару одржана IV ткачка колонија. Реч је о традиционалној манифестацији чији је циљ очување културног наслеђа АП Војводине у служби економског оснаживања жена и ревитализација аутентичних локалних брендова попут стапарског ћилима.

Ткачку колонију су обишли Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић, покрајински премијер Игор Мировић, председник покрајинске скупштине Иштван Пастор, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, као и представници дипломатског кора.

Захваливши се покрајинској и републичкој влади на подршци, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изјавила је да је идеја да се у локалној заједници направи искорак и да се на стапарски ћилим угледају и друга удружења и заједнице, како би и саме пронашле и ревитализовале културно благо овог поднебља.

„Осим локалног деловања веома је важно да имамо подршку тј и једну заједничку регионалну причу, коју су препознали и гости из суседне Хрватске, из Белог Манастира и Ђаковице, као и из Кишкунхалаша из „Чипкарског музеја“. Њихова подршка нам веома значи и ми их видимо као значајне сараднике и партнере у овој причи која ће, сигурна сам, превазићи регионалне оквире и постати међународна.“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, поздрављајући госте.

„Очување свих облика културног наслеђа истовремено је израз поштовања према прошлости и доказ одговорности према будућности, зато наш задатак и јесте да оно што смо од предака добили на чување, сачувано и обогаћено предамо нашим потомцима“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, данас у Стапару, након обиласка Четврте ткачке колоније.

 „Због вештих руку које праве ћилиме, али и због значајних људи овог краја, попут писаца Мирослава Јосића Вишњића и Бошка Ивкова, вредних ратара рекордера у пољопривредној производњи, Стапар свакако има посебно место на војвођанској и српској не само географској, него и свакој другој мапи, и зато подршка Покрајинске владе неће изостати“, рекао је председник Мировић.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић, рекла је данас обилазећи ткачку колонију у Сомбору да су овакви пројекти важни за унапређење положаја жена у руралним подручјима као и за спајање националног идентитета са потребама модерне Србије.

“У времену у ком ми се чини да смо књиге заменили мејловима, кад идемо с рукама пуним мобилних телефона, кад много више гледамо Фејсбук и Твитер него што разговарамо, кад нам деца шаљу емоције СМС-овима, важно је да будемо у ткачкој колонији у Стапару, да видимо своју историју, свој идентитет. Кад спојимо то са модерном Србијом, можемо да идемо напред”, рекла је Михајловићева.

Манифестацији су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и представници дипломатског кора.

Градоначелница Сомбора  заједно са другим званицама разговарала са женама из 14 градова широм Србије које учествују у колонији, као и децом која су израђивала рукотворине и ликовне радове са мотивима из Стапара. У оквиру посете додељена су и признања за најбоље радове.

У склопу посете Стапару, Градоначелница Сомбора је у Жупанији угостила представнике дипломатског кора ЕУ, Хрватске, Мађарске, САД, Аустралије, Египта, Русије као и госте из Хрватске из Белог Манастира и Ђаковице и госте из Мађарске из Кишкунхалаша, где им је представљено највеће уље на платну „Битка код Сенте“.

Заједно са гостима обишли су кућу у којој је живео и стварао сомборски сликар Сава Стојков, претворену у галерију и својеврсан музеј који треба да сачува успомену на једног врхунског сликара светског гласа као што је био и сликар Милан Коњевић који је своје слике оставио родном граду које се налазе у галерију „Милан Коњовић“.

                                                                       Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација