дец 04

ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О ПРЕВЕНЦИЈИ ХИВ-а

Одржана Панел дискусија у оквиру пројекта „Дијалог за унапређење сервиса за превенцију ХИВ-а и рад са кључном популацијом у Сомбору

У Великој сали Жупаније данас је у организацији Сомборског едукативног центра у сарадњи са градом Сомбором, одржана Панел дискусија у оквиру пројекта „Дијалог за унапређење сервиса за превенцију ХИВ-а и рад са кључном популацијом у Сомбору“ који реализује Сомборски едукативни центар, а који је подржан у оквиру пројекта „Одрживост сервиса код кључних популација у Србији“ финансираног од имплементационе јединице Асоцијације за јавно здравље из Украјине и донатора Глобал фонда, који реализује Тимочки омладински центар.

Циљ данашње Панел дискусије је и представљене активности и сервиса које спроводе установе и институције, као и примери добре праксе из других локалних заједница када је превенција ХИВ/АИДС-а у питању“ рекао је Срђан Влашкалић, извршни директор Сомборског едукативног центра поздрављајући присутне учеснике дискусије.

Др Далибор Форгић, члан градског већа Града Сомбора за област здравства и социјалне заштите истакао је да је Град Сомбор до сада као јединица локалне самоуправе учествовао заједно са надлежним институцијама на територији града у области здравства у свим промотивним и превентивним активностима везаним за превенцију ХИВ-а.

„Такође, Град је одлучио да се укључи у потписивање Париске декларације. То је једна мрежа отворених градова брзих одговора, који су заједно одлучили 1. децембра 2014. године да се удруже и да заједно дејствују на локалном нивоу у борби против ХИВ инфекције. Они су поставили три задатка који се односе 90-90-90. Прва деведесетица значи да се препозна 90% људи који се налазе у ризичној групи људи и да се тестирају на ХИВ инфекцију. Друга значи да се од оних  који су тестирани и који су оболели 90% лечи и прима антихив терапију, а трећа деведесетица значи да од људи који се лече њих 90% нема више у својој крви вирусне партикуле и не представљају опасност по своју околину“ рекао је др Далибор Форгић, члан Градског већа Града Сомбора за област здравства и социјалне заштите и додао да ће Град Сомбор и даље пружати максималну подршку свима који желе да учествују у овим активностима како би се заједно борили  против ХИВ инфекције која у мањим срединама представља табу тему, а Град ће се трудити да утичемо на свест наших грађана о овом питању.

На дискусији је истакнуто да на рад на превенцији није трошак јер едукацијом сваке младе особе град је само на добити ако то ставимо у сразмери да лечење једно оболелог државу стоји 6.000 долара. Средства за лечење три оболеле особе покривају трошкове за превенцију од ХИВа на нивоу године дана за цео град. Иначе на територији Западнобачког управног округа има 50 особа инфицираних ХИВ-ом од којих је ове године пријављено 8 новооболелих. Узраст је најчешће од 22 до 29 година. Ове особе не представљају ризик јер се болест држи под контролом и у својој крви они немају вирус, зато је веома важно да особе са ризичним понашањем проверавају своје здравствено стање.

На овој Панел дискусији учествовали су и Снежана Ивковић, чланица УО Црвеног крста Сомбор, Небојша Ђурасовић, председник удружења „Превент“  из Новог Сада и др Гордана Цветић, начелница Центра за контролу и превенцију болести, Завод за јавно здравље Сомбор.

                                                                       Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација