јул 24

ОДРЖАНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ЖЕТЕЛАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ У ЧАСТ НОВОГ ХЛЕБНОГ ЖИТА

Предајом хлеба од новог жита председнику Скупштине Града Сомбор примаријусу доктору Зорану Парчетићу, у недељу, 23. јула у Сомбору су прослављене традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“.

Окончање жетве пшенице и принос плода хлебног жита свечаним дефилеом запрега, фијакера и учесника манифестације одевеним у народне ношње овдашњих Буњеваца и Хрвата, организовали су УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“.

Свечаност завршетка овогодишње жетве започела је светом мисом у цркви Светог тројства у присуству многобројних грађана, представника савета националних мањина и гостију.

Након мисе, на платоу испред Жупаније играло се бандашко коло, након чега је председник Скупштине прим. Др зоран Парчетић приредио пријем за високе званице.

Пријему, а потом и уручењу хлеба умешеног од новог жита присуствовали су: др Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета буњевачке националне мањине са сарадницима, Славен Бачић, председник Хрватског националног већа, председник посланичке групе Српске напредне странке у републичком парламенту др Александар Мартиновић, др Владо Бабић, народни посланик, градоначелник Обровца  из Републике Хрватске са сарадницима и други угледни гости.

Председнику Скупштине града Сомбора прим. др Зорану Парчетићу, хлебове су уручили Дејан Парчетић, председник УГ „Буњевачко коло“ и Мата Матарић, председник ХКУД-а „Владимир Назор“ са бандашицама и бандашима у народним ношњама.

Захваливши се на даровима, председник Парчетић је истакао да се „много зноја, труда, бриге и муке сваке године улаже да би од зрна посејаног у земљу никла, порасла и у класје извлатала пшеница“.

– Управо из тог разлога, ова манифестација има и световни и духовни карактер јер изражава припадност заједници и захвалност граду у ком се живи. Тако, жито није само крув, крух или хлеб, без обзира како га зовемо, није само храна на столу фамилије, већ на првом месту постаје извор наде, поглед у боље сутра. Имамо прошлост и прошлост поштујмо, живимо у садашњости али окренути будућности, изјавио је председник Парчетић.

Свечаности у Жупанији су присуствовали и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, Иван Шимунов и Бранислав Сворцан, помоћници градоначелнице Града Сомбора.

 

Званична интернет презентација