ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА: РЕАЛИЗОВАНИ УЧЕНИЧКИ ПРЕДЛОЗИ

Град Сомбор трећу годину заредом спроводи процес партиципативног буџетирања у средњим школама током ког ученици гласањем изаберу један пројекат за своју школу који финансира локална самоуправа.

Пројекти који су изабрани током прошлогодишњег гласања завршени су у пет школа, а у току је реализација у Средњој школи „Свети Сава“.

У Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи десет учионица добило је нове „зебра“ завесе, Средња економска школа у настави ће користити 16 нових рачунара, мишева и тастатура, Средња техничка школа три смарт телевизора и пројектор, у Гимназији „Вељко Петровић“ реновиран је улаз, а ученици Средње медицинске школе „Др Ружица Рип“ медицинска знања и вештине стећи ће уз помоћ нове тренинг руке за узимање крви, давање ињекција и инфузије, као и симулатор лутке за вежбање здравствене неге.

Тим поводом, члан Градског већа за област финансија и привреде Сава Дојић и начелник Одељења за образовање Горан Тодорић посетили су Средњу медицинску школу и Средњу техничку школу, где су имали прилику да виде како се пројекти које су ученици изабрали користе у настави.

Град Сомбор, у сарадњи са USAID-ом, и ове године организује гласање, а Сава Дојић је истакао да су се ученици са великим интересовањем укључили у процес. 

„У току је гласање за 2022. годину које ће се завршити до краја ове недеље, тако да ћемо видети шта ће Град Сомбор у следећој години урадити, тојест купити за сваку од сомборских средњих школа. Одзив ђака је изванредан што се тиче гласања и самим тим је наша још већа обавеза да њихове жеље испунимо и да им набавимо то што су од нас тражили. На овај начин желимо да што више младих укључимо у одлучивање о трошењу пара из градског буџета како би то своје право користили у што већем обиму и касније“ рекао је Дојић.