ПЕТИ ФЕСТИВАЛ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ У СОМБОРУ

Пето издање фестивала Мултикултуралности под називом „МултиКулти 2022. – Из наше старе шкриње” у организацији Културног центра „Лаза Костић“ представило је данас публици у Сомбору богатство традиције, песме, игре и рукотворина.

Испред Града Сомбора присутне је поздравио помоћник градоначелника Синиша Борота истакавши да је Сомбор одувек био дом великог броја различитих нација, народности и етничких група, те да је овај фестивал прави начин да подсети да је различитост наша снага и да је мултикултуралност понос сваког правог Сомборца.

На Тргу Светог Ђорђа посетиоци су  по први пут имали прилику да виде ревију под називом „Лепота народне ношње“ која је приказала раскош и разноликост мушких и женских одевних предмета који су се некада носили на сомборском подручју.

На велико задовољство публике, и ове године централни део фестивала био је концерт на ком су се представила културно-уметничка друштава нашег града и насељених места, а наступили су „ГКУД „Сомбор“ из Сомбора, ГКУД „Раванград“ из Сомбора, КУД „Вук Караџић“ из Чонопље, СКУД „Извор“ из Станишића,  СКУД  „Ђурђевак“ из Кљајићева, МКУД „Немет Ласло“ из Светозар Милетића и ХКУД „Силвије Страхимир Крањчевић“ из Бачког Брега. Присутни су имали прилику да уживају и у традиционалним  звуцима  изворне музике на  концерту Етно групе „Искон“, чији су оригинални аранжмани изворну музику Балкана приближили публици захваљујући специфичним и упечатљивим женским гласовима и  традиционалним инструментима.

У оквиру фестивала, у улици Лазе Костића, отворена је  изложба „Ово је наше најлепше“ аутора СКУД „Извор” Станишић у сарадњи са КУД „Вук Караџић” Чонопља, где су посетиоци имали прилику да се упознају са лепотама српских народних ношњи Кордуна, Буковице, Равних Котара, Лике и Добоја, док је на Тргу Светог Ђорђа, посетиоце дочекао Базар рукотворина и традиционалних производа АП Војводине.

Фестивал мултикултуралности настао је 2017. године, с циљем да се промовишу вредности које ствара и негује 21 националност која живи у Сомбору, као и да се очува њихово културно наслеђе.