сеп 28

ПО ЈЕДАН ПРОЈЕКАТ ЗА СВАКУ МЕСНУ ЗАЈЕДНИЦУ – УСКОРО ПОЧЕТАК ГЛАСАЊА У ОКВИРУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

Шеф Одсека за ЛЕР Михаел Плац и члан Градског већа за област финансија и привреде Сава Дојић

Шеф Одсека за ЛЕР Михаел Плац и члан Градског већа за област финансија и привреде Сава Дојић

Град Сомбор и ове године спроводи процес партиципативног буџетирања у коме грађани директно одлучују о томе на које пројекте ће се трошити градска буџетска средства.

Гласање ће бити спроведено само путем интернета и у оквиру једног круга. Оно што је највећа новина је да ће се сада гласати одвојено за предлоге сваке месне заједнице и да ће се радити победнички предлог за сваку месну заједницу.

„Пошто смо у претходних пет година приметили да има доста недостатака у ранијем систему који смо радили , ове године покушавао да га унапредимо тако да смо одлучили да свака месна заједница, како градска, тако и од насељених места, предложи по три пројекта. Грађани тих месних заједница ће гласати за један пројекат који ће Град Сомбор финансирати наредне године. За то смо се определили пре свега да би и мање месне заједнице могле да учествују у партиципативном буџетирању, учествовали су и до сада, али су гласали за сасвим неке друге предлоге, и да се изјасне шта је то њиховом месту тренутно  најпотребније, да би се побољшао квалитет живота у месним заједницама. Следеће године свака од сеоских и градских месних заједница ће добити по један пројекат који ће Град Сомбор финансирати из свог буџета“ рекао је члан Градског већа за област финансија и привреде Сава Дојић на данашњој конференцији за медије.

Онлајн гласање почеће ове недеље и трајаће 15 дана. Тренутно се ради на проверавању имовинско-правних односа предлога које су  доставили савети месних заједница, како би се утврдило да ли постоје препреке за реализацију предлога.

„Тренутно се разматра да ли су предлози у власништву града, да ли се на тим објектима може радити и да ли за те радове постоје пројекти. Уколико не постоје пројекти, грађани могу да гласају за предлог, с тим што ће онда следеће године у буџет Града ући израда пројекта, а не радови. Радове ће мо онда оставити за 2022. годину“ објаснио је Дојић.

Дојић истиче да је циљ да се што више грађана укључи у одлучивање о трошењу буџета Града, да знају како се троши и за чега се он користи: „Прошле године имали смо негде око 7 хиљада гласашких листића. Кренули смо 2015. са 1200, значи да интересовање грађана из године у годину расте, још сада кад ово проширимо на месне заједнице, где ђе грађани месних заједница моћи да одлуче шта ће се у њиховом селу радити мислим да ће интересовање бити далеко веће, једино што може бити проблем за старије суграђане што је  гласање онлајн, али има и оних млађих да их подуче, тако да смо за ову годину и за следежи буџет испланирали овакав начин рада и мислим да ћемо значајна средства издвојити у ту сврху.“

„Осим овога што смо тражили од месних заједница да нам доставе шта би у оквиру партиципативног буџетирања радили следеће године, тражили смо од месних заједница да нам доставе и њихов план капиталних инвестиција за наредне четири године, где ће свака месна заједница да нам предложи скупље и озбиљније пројекте који би се у наредне четири године радили. То ће вероватно бити далеко већи износи и нормално је да ту неће свака месна заједница добити у истој години то што је тражила, али за наредне четири године оно што је најкапиталније за месне заједнице то ће се сигурно и радити“ рекао је овом приликом Сава Дојић, додавши да ће се за  изузетно скупе пројекте, као што су канализација у насељеним местима, које Град не може сам да исфинансира, тражити да Покрајина или Република суфинансира.

Званична интернет презентација