нов 19

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ СОМБОРА И GGGI (GLOBAL GREEN GROWTH INSTITUTE)

Свечано потписан Меморандум о разумевању између Сомбора и GGGI (Global Green Growth Institute)

Свечано потписан Меморандум о разумевању између Сомбора и GGGI (Global Green Growth Institute)

Данас је у сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ одржана конференција поводом покретања пројекта „Подршка развоју ниске емисије угљеника и климе у градовима Србије“. Пројекат спроводе Град Сомбор и Global Green Growth Institute, уз подршку Владе Мађарске.

Свечаност је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић поздрављајући представнике GGGI, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и покрајинског секретаријата за урбанизам Аутономне покрајине Војводине,  захваљујући се што је баш Сомбор добио могућност да спроведе један овакав пројекат

„Знамо да је Сомбор зелени град и ми сомборци смо поносни на то, али од времена када је Сомбор постао зелен он се и значајно проширио, променио и није само зеленило више одлика зеленог града, већ и бројне друге ствари, пре свега оне које утичу на глобално одрживи развој у смислу развоја економије и индустријске производње са једне стране, а са друге стране одрживости и заштите животне средине. Управо то је један глобални изазов са којим се суочавају и много развијенија друштва од нашег, а отуда управо и нама још већи изазов, нарочито када говоримо пре свега о локалним самоуправама као мањим јединицама који у тој ситуацији треба да нађу и понуде одговарајућа решења и одговоре“ истакла је градоначелница и додала:

„Управо у томе видим и најзначајнији бенефит и добробит у реализацији овог пројекта, а то јесте сагледавање међународних добрих искустава и праксе у установљењима како зелених градова, тако и заштите животне средине, али и генерално борбе против климатских промена или прилагођавања ономе што климатске промене неминовно са собом носе и у том смислу олакшава услове живота наших суграђана.

Надам се да ћемо за ових годину дана колико ће овај пројекат да траје добити квалитетна решења добре праксе из искуства других земаља  с обзиром да је реч о глобалној организацији која делује на територији целог света. Да видимо који су то изазови са којима се ми на локалу суочавамо и шта су то евентуална решења која могу да помогну. Наравно ова организација ради и на томе да касније омогући одговарајуће изворе финансирања за реализацију ових пројеката. У том смислу то је још један бенефит потписивања овог данашњег споразума, с обзиром да испитивање климатских промена и заштита животне средине, најчешће изискују заиста велике трошкове, које јединице локалне самоуправе из својих буџета не могу да финансирају.

Отуда поред бројних проблема са којима смо се и до сада хватали у коштац, попут питања градске депоније, пречишћавања отпадних вода и других ствари где смо учинили одређене напоре, свакако имамо и бројне друге неискоришћене потенцијале, попут обновљивих извора енергије, које можемо ставити у оквире реализације овог пројекта“ поручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Циљ пројекта је да се смањи емисија гасова који стварају ефекат стаклене баште и да се повећа климатска отпорност градова у Србији. Пројекат са Градом Сомбором је пилот пројекат са роком од једне године, односно до краја октобра 2020. године. Резултати који се очекују након спровођења у Сомбору отвориће могућност за примену пројекта у другим градовима и даљу сарадњу Мађарске и Србије.

Овом приликом  свечано је потписан Меморандум о разумевању између Сомбора и GGGI (Global Green Growth Institute), који су потписали градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Јулие Годин испред водеће европске канцеларије за GGGI.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација