ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ДВА МУЗЕЈА

Потписан Споразум о сарадњи између фондације Централног музеја Подунавских Шваба из Улма и Градског музеја Сомбор

Данас је у Свечаној скупштинској сали Града Сомбора потписан Споразум о сарадњи између фондације Централног музеја Подунавских Шваба из Улма (Немачка) и Градског музеја Сомбор.

Испред Градског музеја Сомбор Споразум је потписао в.д. директора Петер Мраковић, а испред Централног музеја Подунавских Шваба из Улма директор Кристијан Глас.

„Данас имамо Прилику да присуствујемо чину који је доста значајан за обе институције. Сарадња већ постоји са Централним музејом Подунавских Шваба из Улма и са господином Гласом. Овај пројекат је  започео са Удружењем Немаца „Герхард“ и свакако Град Сомбор и Градски музеј Сомбор су приступили према данашњем дану и према коначном отварању музеја Подунавских Шваба у Сомбору“ рекао је Мраковић.

„Са задовољством могу да кажем да сви радови које водимо у овом тренутку на успостављању Музеја подунавских Шваба иду добро. Честитам Централном музеју подунавских Шваба и Градском музеју Сомбор на овом значајном кораку у сарадњи, али и сарадњи градова Сомбора и Улма. Култура гради мостове. Град Сомбор ће наставити политику јачања партнерства између сомборских и светских установа културе“ рекао је овим поводном члан Градског већа задужен за област културе и образовања Немања Сарач.

Директор Централног музеја Подунавских Шваба из Улма Кристијан Глас истакао је да је питање Подунавских Шваба тема која захвата Европску унију и да је циљ Централног музеја Подунавских Шваба кооперација са земљама у којима живе Подунавске Швабе: „Циљ је да заједничку мултиетничку историју представимо како овде, тако и у Немачкој, да те садржаје осавременимо како би их млађим генерацијама учинили ближим.“

Потписивању Споразума присуствовао је и председник Националног савета немачке националне мањине у Србији Михаел Плац. „Реч институцијализација је била кључног карактера, а ја бих ово данас назвао завршним чином те институцијализације, јер ипак је кровни  Музеј Подунавских Шваба из Улма нешто што заокружује целу ову причу. Ми као национална мањина се веома радујемо овом тренутку, као и тренутку који ће следити касније, односно отварању Музеја подунавских Немаца у Сомбору, првом у Србији и региону. Сматрам да је то велики успех и резултат заједничког рада како локалне самоуправе, тако и републичких органа и представника немачке националне мањине.“

Послови информисања и односа са јавношћу