ПРЕДАВАЊЕ „СОМБОРСКИ ИНДЕКС – ШТА, ГДЕ, ЗАШТО?“ 14. СЕПТЕМБРА

Академик проф. др Иван Гутман у уторак 14. септембра одржаће предавање под називом „Сомборски индекс – шта, где, зашто?“ у Великој скупштинској сали зграде Жупаније са почетком у 19 часова.

Током лета 2020. године док је боравио у Сомбору, др Иван Гутман је разрадио хемијску теорију у оквиру које се појављује једна нова величина, такозвани тополошки индекс, за који је професор Гутман предложио да се назове „сомборски индекс“. За мање од годину дана о „сомборском индексу“ написано је педесетак научних радова, а сви аутори који су се бавили овом темом (из САД, Кине, Велике Британије, Индије, Судијске Арабије, Мексика, Шпаније, Норвешке, Јужне Кореје, Мађарске, Хрватске, Словеније, Црне Горе…) користили су назив „сомборски индекс“, што потврђује да је овај назив универзално прихваћен.

У предавању ће појам „сомбоског индекса“ бити изложен на начин који би требало да буде разумљив грађанству града Сомбора. На предавању ће бити говора о томе шта су индекси у разним областима људске делатности, укључујући хемију, и чему служе у хемији. Описаћемо где и како је „сомборски индекс“ настао, и зашто га је аутор назвао по граду Сомбору.

Предавање неће бити оптерећено ни хемијским ни математичким детаљима.