ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ПРИСУСТВОВАЛИ ЈАВНОМ СЛУШАЊУ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Поводом обележавања Светског дана Рома – 8. априла, у Малој сали у згради Народне скупштине, данас је уприличено јавно слушање о Ромима под слоганом „Роми за Србију, Србија за Роме“. Поред високих функционера Владе Републике Србије и припадника ромске заједнице, јавном слушању су присуствовали и заменица градоначелника Града Сомбора Љиљана Тица и члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама Силард Јанковић.
Скуп, у организацији Националног савета ромске националне мањине и Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, отворио је председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић, поручивши да су Роми мирољубив народ и да све што је добро за Србију, добро је и за Роме, који се радују напретку и развоју своје земље.
Осми април је званично проглашен празником Рома у свету 1990. године у Пољској, током четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду поред Лондона од 7. до 12. априла 1971. године, на ком је донета одлука о ромској химни за коју је изабрана „Ђелем, Ђелем“ и одлука о застави за коју је одабрана плаво – зелена двобојка са црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.