СОМБОР ДОМАЋИН АКАДЕМИЈЕ ЗА ЛИДЕРЕ ЗА ПРЕКОГРАНИЧНУ САРАДЊУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић поздравља учеснике Академије за Лидере за прекограничну сарадњу

Сомбор ће наредна два дана бити домаћин Академије за лидере за прекограничну сарадњу савета Европе.

Организовањем Академије за лидере отвара се ново поглавље у историји прекограничне сарадње и доброг управљања у Србији, рекао је испред организатора, Центра за експертизу за реформу локалне самоуправе Савета Европе, Ервин Ерош. Он је истакао да је Академија За лидере програм обуке и деловања намењен начелницима, вишим званичницима и изабраним представницима локалних самоуправа.

На свечаном панел отварању у свечаној сали Жупаније присутне је поздравила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која се захвалила организаторима који су препознали баш Сомбор као место за одржавање ове Академије.

-Свима је вама познато, да се Сомбор налази на тромеђи Републике Србије са Републикама Мађарском и Хрватском, и да у том смислу имамо једну веома успешну сарадњу. С друге стране Сомбор представља центар Западнобачког округа, па је и у овом сегменту сарадња са другим локалним самоуправама сваког дана све већа. Управо овако добром сарадњом и заједничким акцијама у протекле две године урадили смо много тога како би побољшали услове живота наших суграђана, пре свега у условима социјалне и здравствене заштите, па до тема из комуналног живота локалних самоуправа, –  рекла је Душанка Голубовић на свечаном панел отварању.

Она је додала да град Сомбор осим са локалним самоуправама из окружења има добру сарадњу и са градом Пиротом, локалном самоуправом која се налази на другом крају државе, која је резултирала бројним конкретним корацима, па до завршених прекограничних позива са Републиком Мађарском, а ради се о више значајних инфраструктурних пројеката. Ту је и прекогранична сарадња са републиком Хрватском чији се резултати очекују ускоро.. „Ово је само доказ да смо као локална самоуправа испунили  квоту и да смо успели да се остваримо као добри партнери што је резултирало једним богатством у смислу добре сарадње, пријатељства и добре комуникације, која може сваким даном бити све већа“ истакла је Душанка Голубовић градоначелница Сомбора и позвала госте да у наредна три дана уживају у Сомбору али и да се међусобно упознају и размењују идеје тако да на крају ова три  дана имамо конкретне закључке, па када одемо из Сомбора знамо шта је то што можемо у наредном периоду  до наредног сазива да учинимо како би смо побољшали услове за све нас и наше суграђане.

На свечаном панел отварању говорили су и гђа Алина Татаренко, шефица Центра за експертизу Савета Европе и Данијел Дел Бланко стручњак Савета Европе.

У раду Академије учествују и представници општина Бели Манастир, Валпово, Осијек, Баја, Кечкемет, Апатин, Сремска Митровица, Кањижа, Оџаци, Пирот и Сомбор.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу