СОМБОР ОБЕЛЕЖИО ДАН ОСЛОБОЂЕЊА, ОКТОБАРСКА НАГРАДА ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНА ПРИМАРИЈУСУ ДОКТОРУ ЗОРАНУ ПАРЧЕТИЋУ

Обележен Дан ослобођења Сомбора

Обележен Дан ослобођења Сомбора

Град Сомбор прославља данас Дан ослобођења, у знак сећања на 21. октобар  1944. године када се Сомбор изборио за своју слободу у Другом светском рату. То је подвижнички дан наших суграђана и других припадника наше тадашње државе и јединица  совјетске Црвене армије којима су се придуржиле и јединице бугарске армије. На овај  дан сећамо се свих жртава којима је плаћена стечена слобода, али и подсећамо на сталну потребу привредног и економског развитка,  културе и образовања у слободи.

Тим поводом, представници Града Сомбора на челу са председником Скупштине Града Зораном Русом и градоначелником Антониом Ратковићем, представиници Амбасаде Руске Федерације Денис Круглов и пуковник Владимир Биков, представници Амбасаде Републике Бугарске Антон Миланов и капетан Мартин Димитров, као и представници ГО СУБНОР-а, ГО Српске напредне странке, Асоцијације жена Сомбор и Удружења српско-руског пријатељства положили су данас венце на Споменик партизанским борцима, Споменик борцима Црвене армије, Споменик бугарским жртвама и Споменик жртвама фашистичког терора.

У Великој скупштинској сали традиционално је одржана Свечана академија, на којој је градоначелник Антонио Ратковић уручио захвалнице за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора 21. октобра 1944. године Вукашину Елезу члану Председништва и секретару ГО СУБНОР Србије Сомбор Илији Радичанину, члану СУБНОР Србије Сомбор и благајнику Месног удружења Кљајићево и Ивану Јерковићу, члану СУБНОР Србије Сомбор, Месно удружење Горња варош.

Градоначелник је овом приликом истакао да овај дан мора да се обележава и да сећање мора да се преноси будућим генерацијама како се све страхоте Другог светског рата не би заборавиле, да се зло не би поновило.

„21. октобра 1944. године Сомбор је извојевао историјски, цивилизацијски подвиг, победио је фашизам и освојио слободу. Слобода је уткана у нашу традицију, у нашу културу, у нашу прошлост, садашњост и будућност, у наше биће. Ја сам данас поносан што сам заједно са нашим осведоченим пријатељима био у прилици да се поклоним и одам почаст онима који су се борили за наша слободна јутра и који су за нашу будућност, дали у залог своју будућност. Ми то не смемо да заборавимо“ рекао је Ратковић.

Највише градско признање, Октобарска награда, постхумно је додељена примаријусу доктору Зорану Парчетићу.

Покојни прим. др Зоран Парчетић рођен је 27.08.1963. године у Сомбору, где је завршио Средњу медицинску школу „Др Ружица Рип“, а студије опште медицине на Медицинском факултету у Новом Саду 1990. Године, где је стекао звање доктора медицине. Исте године запослио се у Медицинском центру  „Др Радивој Симоновић“ Сомбор. Радио је у служби  Хитне медицинске помоћи, након чега је уписао специјалистичке студије опште хирургије на Медицинском факултету у Новом Саду. Звање специјалисте опште хирургије је стекао 1997. године, након чега је распоређен на послове лекара специјалисте опште хирургије у Општој болници у Сомбору. Министарство здравља му је доделило звање примаријуса 2004. године, а  исте године завршава и једногодишњу специјализацију из онкологије.

Од 1997. до 2012. године предавао је као професор у средњој медицинској школи  „Др Ружица Рип“ Сомбор, а у периоду од 2012. до 2014. године обављао је дужност заменика директора Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Покојни прим. др Зоран Парчетић 2016. године изабран је за председника Скупштине Града Сомбора и ту функцију је обављао до краја живота.

Током свог животног и радног века био је велики хуманиста. Волонтерски је био ангажован у сомборској организацији Црвеног крста од 1997. године. Члан управног одбора Црвеног крста постао је 2002. године , а од 2010. године био је на дужности председника Скупштине Црвеног крста у Сомбору. Био је веома посвећен раду са младима и социјално угроженим лицима, али и на промоцији здравих стилова живота.

Његов друштвени ангажман био је фокусиран и на дугогодишњеи веома успешан рад у Друштву одгајивача ситних животиња „Сомбор 1871“. Као истински љубитељ животиња изабран је за председника Скупштине друштва, као и за директора Међународног сајма перадара, највеће манифестације ове врсте на Балкану.

Свесрдним ангажовањем на бројним  пројектима и манифестацијама УГ „Буњевачко коло“ Сомбор, неговао је традицију и културу свог порекла, помажући на афирмацији буњевачке националне заједнице на територији целог Западнобачког округа.

Као човек неуморне енергије, од најранијег дечачког доба био је посвећен спорту, пре свега фудбалу. У склопу активности фудбалског клуба „Раднички“ бринуо је о најмлађима, а његова истинска и снажна брига о деци огледала се и у сарадњи са привредницима Града Сомбора и тако започео системску обнову и изградњу дечијих игралишта.

У професионалном ангажману био је веома отворен за учење и нова сазнања, тако да је пратио савремене токове и примењивао иновативне методе лечења у области хирургије.

Својим радом и деловањем, покојни примаријус доктор Зоран Парчетић је дао немерљив допринос развоју и положају Града Сомбора, а постхумна додела Октобарске награде, један је од начина да му се Град Сомбор одужи.

Градоначелник Града Сомбора Антонијо Ратковић Октобарску награду Града Сомбора уручио је госпођи Надежди Парчетић, мајци покојног примаријуса доктора Зорана Парчетића. Новчани део награде Надежда Парчетић доделила је Одељењу хирургије Опште болнице „Др Радивој Симоновић“.

На Свечаној академији ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ у Сомбору, извели су музички програм у славу херојских дана, а који садржи руске, бугарске и српске народне песаме.