СОМБОР ОБЕЛЕЖИО ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Република Србија и Република Српска, као и сви Срби у расејању, данас обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар, одабран је јер су тог дана, наши храбри војници у Првом светском рату пробили Солунски фронт и кренули у муњевито ослобађање Србије, враћајући се кући својим вековним огњиштима.

Поводом обележавања овог празника, у Великој сали Скупштине града Сомбора, данас је организована трибина на тему „Српска национална идеја и савремени изазови 1804-2023.“ Трибину је организовао Град Сомбор у сарадњи са Педагошким факултетом Сомбор, а предавање је одржао декан факултета, историчар проф. др Саша Марковић, који је хронолошким низом историјских чињеница изнео тежак пут који је Србија изабрала и којим је прошла, борећи се за своју слободу, те додао значај патриотског елемента у проучавању историје.

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић осврнуо се на наше претке који су населили Сомбор и његову околину и навео колико је било важно да сачувају своју традицију и сећање на своје корене: „Сомбор данас има разлога да буде поносан на своје славне претке, на чуваре српских непокорених барјака, учеснике битке на Иваковцу, Церске и Колубарске битке, битке на Кајмакчалану и албанске голготе, јер су њихови потомци, наши суграђани, насељени у Сомбору, Алекси Шантићу, Растини… успели да очувају српску традицију, културу, веру и обичаје, дакле национални идентитет свог народа, захваљујући коме ми данас можемо да славимо овај велики празник наше државе Србије – Дан српског јединства, слободе и националне заставе“.

Током ратних година, војска Краљевине Србије имала је 51. пуковску заставу коју им је краљ Петар I Карађорђевић доделио 1911. године.  Колико је нашим војницима значила државна застава, говори податак да ни једна није заробљена, чак ни током повлачења преко Албаније. Гинули су барјактари, али заставе су сачуване.

Симбол заставе увек је био снажан у нашем друштву, али је занемарен након догађаја деведесетих. Иницијативом председника Републике Србије, Александра Вучића и руководства Републике Српске, од 2020. године, ради се поново на промовисању државних симбола и јединства народа, а истицање државне заставе на данашњи дан, само је један од многобројних корака у том правцу.