окт 07

СОМБОР ПРВИ ПОЧИЊЕ СА ИЗРАДОМ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА КУЛТУРЕ

Директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић

Директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић

Поводом почетка израде „Стратегије развоја културе Града Сомбора“ данас је у згради жупаније одржана конференција на којој су говорили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић.

„С обзиром да Град Сомбор слови за град културе, наша жеља је била да у будућности све своје културне програме и активности културно-уметничких друштава, али и самосталних уметника и целокупан културни развој на одговарајући начин искоординирамо и планирамо кроз један стратешки документ. И до сада је Град Сомбор радио на изради бројних стратешких докумената у смислу стратегија одрживог развоја, различитих секторских стратегија, али се до сада никада званично нисмо бавили стратегијом културног развитка као што планирамо у будућности да чинимо“ рекла је градоначелница Душанка Голубовић и додала „За нас је значајно да у овом процесу имамо једног референтног партнера, а то је Завод за проучавање културног развитка. Узимајући у обзир да је Град Сомбор град који значајна буџетска средства издваја за реализацију културних програма, за подршку културно-уметничких друштава, али и културни развој уопште, за нас јесте значајно да се то чини у складу са одговарајућим планом и да кроз овај процес планирања укључимо што шири сегмент, како стручне културне јавности Града Сомбора, али исто тако и свих оних који су заинтересовани да учествују у изради овог стратешког документа, пре свега кроз профилисање културних садржаја који ће се нудити у будућности“.

Директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић је рекао да би Стратегија развоја културе Града Сомбора требало да заживи већ од следеће године.

„Веома ми је драго да имамо прилику да на овом послу радимо управо у Сомбору, у граду који доста издваја за културу, много више него многи други градови у Србији. То је показатељ да власт у Сомбору води рачуна о култури и развоју културе. Такође, Сомбор је показао агилност и у погледу добијања додатних финансијских средстава за развој културе из различитих извора“ истакао је Вук Вукићевић и додао да му је  драго што ће Сомбор бити први град у Србији који ће на основу Закона о планском систему Републике Србије и на основу Закона о култури израдити локалну стратегију развоја културе града.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација