мар 08

У ЧАСТ ЖЕНАМА КОЈЕ СУ СОМБОРУ МЕЊАЛЕ ПОГЛЕД НА СВЕТ

Антонија Нађ Косановић

Антонија Нађ Косановић

Поводом Међународног дана жена 8. марта на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору отворена је изложба „Знамените жене сомборске“ у организацији Културног центра „Лаза Костић“, а уз подршку Града Сомбора, Градског музеја Сомбор, Историјског архива Сомбор и сајта „Равноплов“.

Приликом отварања изложбе директорка Културног центра Весна Паштровић је рекла да изложба представља резултат заједничког рада неколико сомборских институција, а да је једна од основних инспирација за настанак изложбе о знаменитим женама сомборским градоначелница Душанка Голубовић.

Аутор изложбе Давид Фирањ је истакао да су овом изложбом представљени фрагменти значајних, инспиративних, великих, али и потресних биографија представница истакнутих Сомборки које су у различитим ерама и кроз различите области деловања и стваралаштва на најлепши могући начин промовисале Сомбор и унапређивале га.

„У оквиру изложбе представљено је 17 биографија жена које су обележиле део историје и културе Сомбора и које су утицале на то да стереотипизација родних улога, пре свега улога жене у породици и друштву буде промењена. Доказе за то имамо у данашњици када можемо рећи да су многе савремене Сомборке истакнуте и веома успешне у областима које су не тако давно биле опредељене искључиво за мушкарце“ рекао је овом приликом Давид Фирањ и додао да и данас постоје области живота и друштва где жене неправедно заузимају подређен положај и да се нада да ће ова изложба мотивисати и инспирисати бројне девојке и девојчице да следе своје снове, своје циљеве, реализују своје амбиције.

Присутнима се обратио и оснивач едукативно – завичајног сајта „Равноплов“ Милан Степановић који је истакао да је изложба „Знамените жене сомборске“ прво јавно представљање које сведочи о Сомборкама што су својим животом и делом оставиле видљив и дубок траг у завичајној, па и националној историји.

Међу многобројним посетиоцима на данашњем отварању изложбе била је и градска већница за област омладине, деце и спорта Антонија Нађ Косановић које је својим, пре свега спортским успесима заслужила да се нађе међу седамнаест жена које су представљене у оквиру изложбе.

Изложбу „Знамените жене сомборске“ можете да погледате на Тргу Светог Ђорђа све до 23. марта 2020. године.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација