USAID И „ЕНЕРГАНА“ ПОТПИСАЛИ УГОВОР У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „БОЉА ЕНЕРГИЈА“

Директор пројекта „Боља енергија“ Даниел Берг и директор ЈКП „Енергана“ Сомбор Ђурађ Милановић потписали су, 2. августа, у просторијама Градске управе, уговор о реализацији пројекта набавке и уградње SCADA система и опреме за топлотне подстанице за ЈКП „Енергана“.

Захваљујући новом софтверу за оптимизацију потрошње гаса и пратећих елемената сомборска „Енергана“, као и сви њени корисници, имаће мању потрошњу енергента.

Имплементацију нове опреме у систем грејања ЈКП „Енергана“ спровешће „ НС Концепт“ доо, за шта су такође овом приликом директор пројекта Даниел Берг и директор „НС Концепт“ Жељко Дробњак потписали уговор.

Директор пројекта „Боља енергија“ Даниел Берг истакао је да очекује ће се добра сарадња наставити и на фази имплементације пројекта.  „Уколико успемо да барем мало смањимо употребу гаса и емисију штетних гасова, већ смо урадили велики корак. Ако подстанице буду ефикасније, обезбедићемо боље грејање крајњим корисницима, што је циљ од самог почетка пројекта“, рекао је Берг.

Директор ЈКП „Енергана“ Ђурађ Милановић најавио је да ће нови софтвер почети са радом од 1. октобра. „Софтвер ће да ради на оптимизацији потрошње гаса, да кроз сложене рачунарске процесе ми успемо да трошимо нешто мање гаса, односно да будемо енергетски ефикаснији, а самим тим да грађани имају корист, односно да ће се исто грејати са мањом потрошњом гаса, да би уједно и рачун за гас био нижи“ објаснио је Милановић.

Испред Града Сомбора потписивање уговора поздравили су заменица градоначелника Љиљана Тица и члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиције Ђорђе Зорић.

„Боља енергија“ је петогодишњи пројекат усмерен на унапређење енергетске ефикасности на нивоу општина и на повећање употребе обновљивих извора енергије, који финансира и спроводи Америчка агенција за међународни развој – USAID.