УЗ ПОДРШКУ ГРАДА ПЧЕЛАРИ ОБЕЗБЕДИЛИ ЛИНИЈУ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ПОГАЧА ЗА ПРЕХРАНУ ПЧЕЛА

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, члан Градског већа за област пољопривреде, Јован Кеча и члан Градског већа за област руралног развоја, Срђан Савић, посетили су данас удружење пчелара „Аврам Максимовић“ Сомбор и свечано пустили у рад нови пчеларски производни погон.

Градоначелник Ратковић је том приликом, пожелео срећан и успешан рад свим удружењима пчелара као и појединцима, и додао да ће Град Сомбор наставити са подршком пчеларима у њиховом раду и развоју производње.

„Част ми је што смо заједничким снагама, успели да у овој години обезбедимо средства за линију за прављење погача, млин и чилер за хлађење воде, како би олакшали производњу. Драго ми је што смо заједно са свим удружењима пчелара успели да се договоримо шта ћемо да набавимо од опреме за ову годину. Ово је један мали вид помоћи Града Сомбора, а сигуран сам да ће у будућем периоду бити још већа како би вама олакшали производњу“, изјавио је градоначелник Ратковић.

На конкурсу Града Сомбора, укупно је издвојено три милиона динара за пчеларска друштва и пчеларе појединце за 2023. годину, од чега је Удружење пчелара „Аврам Максимовић“ Сомбор, као кровна организација пчелара на територији града Сомбора, добила 1.200.000 динара. Средства су уложена у набавку опреме и машина за линију за производњу погача, парни топионик са пресом и чилер за хлађење воде.

Колико су значајна средства која Град Сомбор улаже у пчеларе, истакао је и председник Удружења пчелара „Аврам Максимовић“, Радомир Малбашки, који је додао да би без подршке града, било јако тешко да се изборе за опстанак и развој пословања.

„Хтео бих да се захвалим градоначелнику и Граду Сомбору на подршци. Ово није први пут да нам помажете и хвала вам на томе. Ова линија је од великог значаја за нас, уз помоћ које можемо да производимо храну за пчеле у беспашном периоду, односно преко зиме. Овај погон је намењен свим пчеларима и удружењима са територије Града Сомбора“, изјавио је председник удружења Малбашки.

Град Сомбор ће наставити са подршком како пчеларима, тако и другим пољопривредним произвођачима, како би се остварио њихов економски интерес и поспешило пословање у наредном периоду.