јан 26

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Градски већник за 0бласт културе и образовања Немања Сарач, в.д. директора ГБКБ Наташа Туркић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и помоћница министра културе за област културног наслеђа Данијела Ванушић на академији поводом 160 година од оснивања Градске библиотеке "Карло Бијелицки"

Градски већник за 0бласт културе и образовања Немања Сарач, в.д. директора ГБКБ Наташа Туркић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и помоћница министра културе за област културног наслеђа Данијела Ванушић на академији поводом 160 година од оснивања Градске библиотеке „Карло Бијелицки“

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ свечаном академијом у Народном позоришту Сомбор обележила је 160 година свог постојања. Прослава овог јубилеја била је посвећена оснивачу библиотеке Карлу Бијелицком, а присутне су биле званице из Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Српске академије наука и уметности, Народне библиотеке Србије и бројни други гости.

Помоћник министра за културу за област културног наслеђа Данијела Ванушић у свом обраћању осврнула се на богату историју ове установе и истакла важност библиотека за одбрану културе и човечности, и изразила спремност Министарства културе и информисања да и даље подржава ову библиотеку.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић види Сомбор као град који својим културним богатством превазилази границе наше државе и да је мало градова који чувају богатство књига како се то овде ради уз обавезу да се то тако настави и у будућности.

Присутнима се обратио и управник библиотеке Српске академије наука и уметности Миро Вуксановић, који је истакао значај периода када је био управник Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ од 1975. до 1988. за његов живот данас.

Забринутост за будућност читаоца и будућност библиотеке у ери дигитализације са све мање емоција писмом је изразио управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић.

Гостима се у име Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ захвалила директорка Наташа Туркић и рекла да је ова установа до сада свима нама служила на част, а да је на нама и будућим генерацијама да сачувамо ту част.

 Сомборци предњаче у Србији када је у питању број позајмљених књига по глави становника. Градска библиотека „Карло Бијелицки“ данас броји преко 350 000 примерака библиотечке грађе на српском, мађарском, енглеском и француском језику, састоји се од позајмног, научног, завичајног, дечије одељења, читаонице, матичне службе, центра за дигитализацију, књиговезнице, издавачке делатности и књижаре.

Пре свечане академије, гости из Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама били су на пријему код заменика градоначелнице Антониа Ратковића, градског већника за област културе и образовања Немање Сарача и градског већника за област финансија и привреде Саве Дојића. Они су гостима представили сомборске манифестације, установе културе и будуће планове за развој Сомбора на том пољу. Представници државних и покрајинских институција: помоћник министра културе за културно наслеђе Данијела Ванушић, помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Дејан Масликовић, и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић изразили су спремност да подрже планове Сомборске општине.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација