апр 23

ЗАФРАНОВИЋ РЕЖИСЕР АНТИРАТНОГ ФИЛМА ЧИЈЕ СНИМАЊЕ СРЕДИНОМ МАЈА ПОЧИЊЕ У СОМБОРУ

Део ауторске екипе филма

Антиратна драма „Порајмос 101“ снимаће се у Сомбору од средине маја, речено је на конференцији за медије организованој под покровитељством града Сомбора, који ће и финансијски подржати стварање  кратког играног филма.

Филм „Порајмос 101“ је изразита антиратна драма  по истоименом роману Душана Савића који се бави судбинама мађарске Јеврејке Жуже, ромског виолинисте Паганинија и немачког официра Јозефа, на почетку рата  у Сомбору, а потом у логору Аушвиц.

Филм ће режирати познати светски филмски стваралац Лордан Зафрановић, а Душан Јовић је сценариста.

Говорећи о филму Зафрановић је истакао да ће то бити сомборски филм, како у погледу локација где ће бити сниман, тако и у погледу ангажмана  читавог ансамбла сомборског народног позоришта. Зафрановић је додао да у Сомбору постоје услови да се на стваралачки начин обради тешка тема из Другог светског рата.

„ Овај филм ће бити актуелан у Европи где Други светски рат доживљава ревизију сећања и та контура се помало љуља у десну страну. Овај филм, уколико га израдимо како сам замислио,  биће један снажан крик против рата, против национализама који расту, против жеља да се ствари историјски  окрет.  Да они који су поражени, заправо буду победници као што се десило у неким републикама бивше Југославије“, истакао је Зафрановић.

Душан Јовић,  је истакао да је овај филмски пројекат настао захваљујући писцу Душану Савићу,  у чијем роману се радња изворно дешава у Сарајеву.

„Радњу смо  сместили у Сомбор како би испричали нову причу у којој су тачни и време и догађаји. Ово није комерцијални филм, ово је уметнички филм којим желимо поново да подсетимо на страву и ужас који нам се дешавао. Наша намера је да овај филм буде досањани сан Ернеста Бошњака и да то буде само почетак једне инспирације“, казао је Јовић и додао да ће филм бити реализован у продукцији „Раванград филма“, уз подршку града Сомбора и Савеза јеврејских општина Србије.

Писац романа „Порајмос 101“, Душан Савић, захвалио се Лордану Зафрановићу што је препознао причу и изразио жељу да роман екранизује.

„Подсетио бих само да је зло циклично и често присутно и на јеврејску изреку: „Увек смо спремни да опростимо, али заборавити нећемо никад“, рекао је Савић.

Немања Сарач, члан Градског већа за културу и образовање је навео да се улажу огромни напори у афирмацију града, те да је део тих напора и афирмација  Сомбора као окружења погодног за снимање филма.

„Желимо да прикажемо сјајне Сомборце, сомборску мултикултуралност, природна богатства међу којима је природни резерват биосфере под заштитом  Светске организације УНЕСКО  – Бачко подунавље. У релативно кратком периоду у Сомбору је снимано неколико филмова који су привукли значајну пажњу и ми ћемо наставити подршку филмској продукцији на систематичан начин и пре свега  кроз наш филмски фестивал дунавско-панонске регије“, навео је Сарач.

Михајло Несторовић, управник сомборског Народног позоришта и директор Дирекције  Првог филмског фестивала дунавско-панонске регије,  који ће бити организован у периоду од 10. до 15. септембра 2018. године, рекао  је да ће најављени филм,  Сомбор  још више уздићи и прославити и високо га мапирати не само на културној мапи Србије него и читаве  Европе.

„Радни назив фестивала је „Породица народа Сомбор“, а премијера нашег филма 10. септембра, на отварању фестивала. На фестивалу ће главна награда бити Ернест Бошњак – награда за допринос развоју филмске уметности“, навео је Несторовић и додао да са поносом истиче да живи и ради у граду у којем се за културу издваја девет одсто буџета града.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација