дец 21

ЗАТВАРАЈУЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ПОБОЉШАЊЕ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПУТА ИЗМЕЂУ БАЈЕ И СОМБОРА, ФАЗА II“

Конференцију је отворила Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора

Конференцију је отворила Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора

У свечаној сали Жупаније одржана је затварајућа конференција пројекта “Побољшање прекограничног пута између Баје и Сомбора, фаза II”, ХУСРБ/1602/21/0061, СО-БАЈА2.

Пројекат је финансиран од стране Интеррег Ипа ЦБЦ програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија за период од 2014 до 2020 године, а започео је са реализацијом 15. септембра 2017 године и траје до 31. децембра ове године. Циљ завршне конференције био је да се шира локална заједница информише о пројекту, пројектним циљевима, активностима као и о резултатима пројекта.

Конференцију је отворила Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора истичући да су се реконструкцијом пута од Сомбора до Бездана коначно створили услови за безбедније путовање према државној граници са Мађарском и Хрватском, као и предуслов да се од Бездана настави реконструкција пута до саме границе са Мађарском, те коначне прекатегоризације граничног прелаза из путничког у теретни за возила до 12 тона.

„Ову годину завршавамо са једним овако значајним пројектом који је од Европске уније добио и највећу подршку и када су у питању финансијска средства. Реализацијом пројекта и побољшањем путне мреже повећаће се обим саобраћаја те ће транспорт роба, услуга и људи бити бржи и безбеднији. Ово је први предуслов јачања прекограничне сарадње и одрживог економског развоја, што ће имплицирати и побољшање друштвених и културних веза“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић и изразила наду да ће се око Сомбора изградити и друге заобилазнице.

Пројекат „Побољшање прекограничног пута између Сомбор и Баје, фаза II“ је резултат прекограничне сарадње институција Србије  и Мађарске. Европска унија овај пројекат суфинансира кроз Intereg – IPA програм прекограничне сарадње Мађарска – Србија. Укупна вредност пројекта је   3.122.670.000 евра

По речима менаџера пројекта Саше Бошњака реализацијом овог  пројекта проширен је пут од улице Максима Горког  у Сомбору до Бездана у дужини од 14 км. Укупна деоница пута која је обухваћена пројектом што кроз Србију што кроз Мађарску је 56 км. Директни резултат је побољшање пута између Сомбора и Баје који подразумева повећање носивости пута на 11,5 тона и проширење пута са 6м на 7,20 метара и банкине до 1,5 метара

Партнери на пројекту у Републици Србији су ЈП „ Путеви Србије”, као водећи партнер на пројекту и Град Сомбор као партнер на пројекту, а партнер из Републике Мађарске је НИФ Зрт. – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság.

На завршној конференцији учествовао је и Имре Керн, државни секретар за инфраструктуру и Синиша Сретеновић као пројект менаџер испред ЈП Путеви Србије.

Конференцији пројекта присуствовали су сви партери у пројекту.

                                                                           Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација