јан 28

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У НОВОМ РУХУ, СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА И НОВИМ ПОСЛОВИМА

Потписан Уговор о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године

Потписан Уговор о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић посетио је данас Сомбор и у пратњи домаћина, градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, члана Градског већа за здравство и социјалну заштиту др Далибора Форгића и директорице Завода за јавно здравље у Сомбору др  Драгославе Чубрило, обишао је адаптирану зграду у којој се налази овај Завод..

Повод посете је завршетак радова на адаптацији овог здања, које је финансирала Покрајина и потписивање уговора између Града и Завода за јавно здравље. Ради се о Уговору о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године између града Сомбора и Завода за јавно здравље Сомбор.

„Давне 1875. године је направљена ова зграда у којој се ми данас налазимо, а од 1925. године је овде смештен Завод за јавно здравље Сомбор и сведоци смо да више деценија у овај објекат није улагано. Прошле године Покрајинска влада је уложила 20 милиона динара за комплетну реконструкцију, тако да смо данас добили наменски објекат који је урађен по стандардима за оно што пружа Завод за јавно здравље Сомбор, односно за више од 180.000 грађана не само града Сомбора већ целог Западнобачког округа“ рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић у свом обраћању новинарима и додао  да је ово изузетно значајно како за запослене тако и за грађане јер се ради о изузетно важној установи која ради са озбиљним инфективним материјалом.

„Покрајина ће у следећем временском периоду помоћи заводу за набавку још новије квалитетније опреме, првенствено апарата за мерење и анализе буке у овој регији. Осим тога приводи се крају пројекат комплетне реконструкције Опште болнице у Сомбору и очекујемо да ове године кренемо са радовима“ рекао је Гојковић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакла је да је помоћ и подршка коју су дали Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство од великог значаја са више аспеката.

„С обзиром да се ради о згради која се налази под одговарајућим мерама заштите како због њене старости тако и архитектуре, изведени радови допринели су да се ова заштита очува као што се и Град труди да сачува сва културно-историјска здања на територији града. Наравно поред тога, за нас још важније јесте и унапређење свих оних услова у којима раде запослени у Заводу за јавно здравље, али свакако и допринос квалитету услуга које Завод за јавно здравље пружа. Данас смо са Заводом потписали један нови Уговор о финансирању посебних програма друштвене бриге за јавно здравље, што је заправо један потпуно нови приступ у финансирању примарне здравствене заштите и праћења параметара здравствене заштите, пре свега, осврћући се на елементе који су везани за заштиту животне средине. Обезбедили смо посебан програм који ће омогућити како контролу квалитета воде, тако и контролу квалитета буке, али и свих оних других параметара на који адекватно треба да реагује локална самоуправа својим инвестицијама како би они били на задовољавајућем нивоу и тако повољно утицали на здравствено стање становништва“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Директорица Завода за јавно здравље др Драгослава Чубрило је истакла да је у адаптацију и санацију ове зграде уложено 20 милиона динара те да су ови радови који су унапредили услове,  довели до тога да се уведу нове технологије у центру за микробиологију а исто тако уведени су нови послови у центру за хигијену и хуману екологију.

                                                                             Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација