нов 10

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ НА РАЗВОЈУ ЗЕЛЕНИХ СТАЗА И ЕКОЛОШКОГ ТУРИЗМА

Заменица градоначелника Љиљана Тица

Заменица градоначелника Љиљана Тица

Завршна конференција пројекта „Развој дестинација еколошког туризма прекограничног региона Баја – Сомбор развојем тематских зелених стаза и туристичких пакета” одржана је данас путем видеоконференције.

Пројекат се фокусирао на развој активног туристичког потенцијала на дестинацијама Сомбор-Баја изградњом јединствене мреже зелених површина, побољшање инфраструктуре, куповину опреме за водени туризам, као и организовање спортских и туристичких догађаја.

Испред Града Сомбора на завршној конференцији учествовала је заменица градоначелника Љиљана Тица

„Значај овог Пројекта је пре свега у сарадњи између две суседне државе Мађарске и Србије, затим унапређење туризма, затим јачање економских и привредних могућности, развој екологије и давање значаја еколошком туризму. Као што видите, потенцира се бициклизам, кајак, промовише се здрав живот, промовише се заштита човекове околине. Град Сомбор и даље ће подржавати и наставити развој на тим пројектима, да се унапреди и да таква прекогранична сарадња постане пример у региону“ рекла је Тица.

Мелита Даниловић, члан пројектног тима представила је активности које су реализоване у оквиру пројекта.

„Оно што је учињено и активности које су реализоване јесте реконструкција једног старог складишта на Великом бачком каналу и отварање Кајак центра Сомбор, изградња два бициклистичка одморишта на ЕуроВело-6 бициклистичкој рути, затим организација обуке вожње кајака, набавка опреме за кајак, набављени су прслуци, весла десет рекреативних кајака. Реализоване су две кајак авантуре, једна кроз Горње Подунавље, друга кроз Велики бачки канал, организована је бициклистичка рута, купљено 18 бициклова и снимљена су два промотивна спота, по један на српском и мађарском језику. Циљ снимања промотивних спотова јесте презентација кајака као здравог начина живота и промовисање ових природних вредности Града Сомбора“ рекла је Даниловић.

Вредност пројекта је 403. 971,55 евра, а од тога је 343. 375,81 евра донација Европске уније. Износ средстава Града Сомбора је 141821 евра, а од тога је износ од 120.547,85 евра донација Европске уније (IPA fond).

Званична интернет презентација