ЗАВРШЕНА ПРОЈЕКТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА САНТОВО – БАЧКИ БРЕГ

Затварајућа конференција у оквиру пројекта „Развој прекограничног прелаза Сантово – Бачки Брег са потребном царинарницом и објектима у функцији теретног саобраћаја” одржана је јуче у „Заводу за урбанизам Војводине“.

Циљ овог пројекта је да се развојем граничног прелаза Сантово – Бачки Брег омогући лакше и брже кретање роба и људи у пограничним областима Србије и Мађарске.

У оквиру пројекта завршена је пројектно-техничка документација прекограничног прелаза, према којој је предвиђено да реконструкцијом прелаз добије седам трака на улазу у земљу, од којих би две биле за теретна возила, четири за путничка возила и аутобусе, те посебна трака за возила са опасним материјама. На излазу из земље планирана је изградња шест трака: две за теретна и четири за путничка возила и аутобусе.

О значају овог пројекта на конференцији су говорили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, заменик покрајинског секретара  за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу др Зоран Тасић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈП „Завода за урбанизам Војводине“ Предраг Kнежевић.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић истакао је да ће улагања у развој граничног прелаза и путну инфраструктуру значајно допринети лакшем и бржем кретању роба и људи, што представља значајан покретач привредних активности у пограничним областима.

Завршној конференцији присуствовали су и начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић и координатор за планску документацију града Сомбора Миодраг Петровић.

Пројекат се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, чији је укупни буџет близу 470.000 евра, од чега Европска унија преко ИПА програма учествује са 400.000 евра, а партнери на пројекту су ЈП „Путеви Србије“, ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ и мађарске Националне агенције за инфраструктуру, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.