„ЖЕНЕ У ПАРЛАМЕНТАРНОМ ЖИВОТУ ВОЈВОДИНЕ“ ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ

У организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, а у сарадњи са локалном омбудсманком града Сомбора, данас је у згради сомборске Градске управе одржана промоција монографије „Жене у парламентарном животу Војводине – Други век“. Овом приликом представљено је друго, допуњено и проширено издање монографије коју је приредио Покрајински заштитник грађана.

Проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, истакао је да питање учешћа жена у парламентарном животу није само питање родне равноправности, те да је сећање на жене које су пре више од сто година учествовале на Скупштини присаједињења добар показатељ да се радило о храбрим особама, које су знале шта треба да се ради да живимо у добром, организованим друштву.

„Реч је о томе да желимо да скренемо пажњу јавности да смо још 1918. године, значи две године пре Сједињених Држава Америке и педесетак и више година пре Швајцарске, имали жене које су одлучивале и учествовале у јавном животу. Наравно, прави живот жена у парламентарном животу у Србији започет је непосредно након ослобођења, односно већ ’42. ’43. године и дошли смо до тога да можемо говорити о једном школском примеру парламентарне демократије, у коме систем квота постоји и где жене активно учествују на начин који заиста треба да им припада. Од онога да смо ишли према овој ситуацији кроз уређење законом, до тога да људи разумеју да је то ствар реалности и да је то нешто што је скроз уреду и да баш тако треба да буде, дуг је пут али управо зато треба да радимо, превентивно и да скренемо пажњу свима нама да то није само питање родне равноправности, него да је то нешто што припада једној организованој друштвеној људској заједници“, поручио је Павловић.