мар 01

1. МАРТА 2019. ПРЕДСТАВЉЕН ЈЕДИНСТВЕНИ ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ ЛОКАЛНЕ ПОРЕСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да увођење овог система представља бенефите и за грађане и за привреду

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да увођење овог система представља бенефите и за грађане и за привреду

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић присуствовала је у Београду представљању Јединственог информационог система локалне пореске администрације, који ће омогућити плаћање пореза на имовину електронским путем било којом платном картицом.

Захваљујући порталу lpa.gov.rs грађани су од 1. јануара ове године могли да провере стање пореза и да подносе захтеве за уплату.

Пуштањем у рад овог портала, грађанима и привреди омогућено је да на клик дођу до информација о свом порезу на имовину и другим изворним јавним приходима, као и да поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину физичких и правних лица.

У свом обраћању на овом скупу градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да увођење овог система представља бенефите  и за грађане и за привреду са једне стране, јер омогућава правовремено обавештавање о пореским обавезама, али и неке друге бенефите, пре свега остваривање добре управе, као што је подношење електронске пријаве. С друге стране корист је и за локалну управу јер је овај систем омогућио боље и адекватније системе праћења пореских обвезника и лакше ажурирање података о њима.

„База података за пореску управу је нешто најважније и без чега не може да се ради и не може да се унапређује одређени посао. Отуда је и кроз рад у овом систему омогућено да се формирају квалитетне базе података али и да се размењују искуства између јединица локалних самоуправа у циљу превазилажења одређених проблема“ истакла је градоначелнница и додала:

„Када говоримо о базама података град Сомбор је са још 44 локалне самоуправе  учествовао у пројекту  Швајцарске агенције за развој и Владе Републике Србије „Реформа пореза на имовину“ који је за циљ имао не само повећање прихода од пореза на имовину већ и подизање свести грађана о њиховој обавези плаћања пореза али да из тога увек имају и одређене бенефите, да знају на који начин се троше њихова средства, на који начин могу да утичу на одабир приоритета који ће финансирати локална самоуправа и да у том смислу буду кључни и активни партиципанти у једном процесу који се зове живот у локалној самоуправи. Град Сомбор је био један од 31 локалне самоуправе који је имао другачији систем, па смо имали обавезу имплементирања података из других софтвера што смо успешно завршили и пред нама као и пред осталим локалним самоуправама је изазов да квалитетно и ефикасно користимо овај систем који је надам се на задовољство свих нас, како локалних пореских администрација тако и грађана и привреде, успостављен“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић.

На овој изузетно важној презентацији присуствовали су и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар финансија Синиша Мали, представници владине канцеларије за информационе технологије и електронску управу, НАЛЕДа и СКГО као и Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге.

Председница Владе Ана Брнабић је истакла да електронска управа значи брзу, ефикасну и транспарентну услугу која се пружа грађанима и привреди, и додала да је Е-управа најефикаснији начин борбе против корупције, те да Србија иде правим путем и да то показују резултати, уз напомену да је за њу важно да се уведе ред у држави.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је велики посао урађен у кратком року на квалитетан начин, а све на добробит грађана Србије.

Ружић је истакао да је евидентно да успостављање јединственог информационог система доказује да је дигитализација незаустављива и да доноси велике бенефите.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Јединствени информациони систем локалне пореске администарције део пореске рефроме, чији је циљ да што већи број услуга буде електронски и да буду што доступније грађанима и привреди.

Према његовим речима, овај портал показује колико је Влада посвећена дигитализацији, а све у циљу да грађани не би морали да губе време у редовима на шалтерима, већ да на један клик добију све информације и одмах изврше плаћање.

Важно је то што ћемо на овај начин моћи да контролишемо колико су локалне самоуправе успешне у наплати пореза за имовину, рекао је Мали и додао да ће овај модел бити велики допринос контроли рада локалних пореских администрација.

                                                                             Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација