„16 ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“

Сомбор се и ове године укључио у глобалну акцију „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, у којој учествује 1700 организација у преко 100 држава света, са циљем да се укаже на овај велики проблем и да се предузму акције за сузбијање насиља над женама.

Кампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра Међународним даном људских права. У склопу кампање у Сомбору градски Савет за родну равноправност ће реализовати неколико акција и едукација.

Првог дана кампање чланови Савета за родну родну равноправност, заједно са члановима Градског већа Дарком Смиљанићем и Антонијом Нађ Косановић, разговарали су са суграђанима о овој важној теми, кампањи и њеном историјату, а у улици Лазе Костића отворена је и изложба „Знамените жене сомборске“.

25. новембар проглашен је Међународним даном борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба, одржаном у Боготи 1981. године. Уједињене Нације су 1999. године резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

У знак подршке женама жртвама насиља, Галерија савремене уметности Градског музеја Сомбор наредних 16 дана биће осветљена наранџастом бојом, као симболом светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама.