17. „БОДРОГ ФЕСТ“ У БАЧКОМ МОНОШТОРУ

Фестивал хране, традиције и музике, 17. „Бодрог фест“ и ове године привукао је многобројне посетиоце и госте из региона својом богатом понудом у Бачки Моноштор.

„Бодрог фест“ традиционално је почео такмичењем у кувању рибљег паприкаша, у петак, 12. августа. Званични почетак кувања означио је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић паљењем прве ватре. Кувано је 110 котлића, од чега је 90 узело учешће у такмичењу. Победнички паприкаш скувао је Марин Колар из Бачког Моноштора, друго место освојио је, такође Моношторац, Анђело Алвеломски, а треће место припало је Владимиру Ловрићу из Апатина. Прве фестивалске вечери посетиоци су уживали у звуцима тамбурашке музике на концерту чувеног Звонка Богдана, и наступу бенда „Банда дрвена“.

Другог дана „Бодрог феста“, на званичном отварању присутне су поздравили председник Савета месне заједнице „Бачки Моноштор“ Стипан Бенић, заменица градоначелника Сомбора Љиљана Тица, као и државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нинослав Јовановић.

Заменица градоначелника истакла је да организатори фестивала захваљујући дугогодишњем раду и искуству из године у годину успевају да фестивал буде све бољи. „Захваљујући вредним домаћинима који се потруде да ову манифестацију овако организују сви имамо прилику да видимо како то изгледа у месту где се осликава рад људи и жеља да се покаже и промовише насељено место Бачки Моноштор“, казала је Љиљана Тица.

Државни секретар Ниносав Јовановић нагласио је важност фестивала који осликава богатство и мултикултуралност војвођанске средине. „Знамо да у Сомбору, генерално у Војводини живи преко 30 различитих националних заједница и то је важно за суживот и важно је за дијалог, да не живимо једни поред других, него једни са другима. То је нешто што је важно као порука да се пошаље“, рекао је Јовановић.

У оквиру фестивала посетиоци су имали прилику да виде дефиле јахача и запрега, а у наставку програма организован је богат културно-уметнички програм. Представили су се и излагачи старих заната и рукотворина, као и богата понуда традиционалних кулинарских специјалитета и пића.

Друге фестивалске вечери публика ће у Бачком Моноштору имати прилику да слуша концерт бенда „Лексингтон“ и „Трилоџи“.

Манифестацију су организовали Месна заједница „Бачки Моноштор“ и Удружење грађана „Бодрог“, под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међународну сарадњу и локалну самоуправу.