ПРОЈЕКАТ СТАПАРСКОГ ЗАЛИВНОГ СИСТЕМА ЈЕДИНСТВЕН У СРБИЈИ

Састанак пројекта на изградњи заливног поља "Стапар"
Састанак пројекта на изградњи заливног поља "Стапар"

Састанак пројекта на изградњи заливног поља „Стапар“

Састанак сарадника на пројекту изградње заливног поља „Стапар“ са власницима земље која се налази у оквиру подручја обухваћеног пројектом одржан је данас у Стапару. Учесницима састанка представљен је пројекат, као и бенефити и могућности које би могли земљорадници да остваре кроз његову реализацију.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом је истакла да ће на овај начин и већи и мањи локални пољопривредни произвођачи моћи да унапреде своју производњу и да буду конкурентнији на тржишту.

Реализовањем пројекта изградње заливног поља „Стапар“ створили би се услови за избор пољопривредних култура (једногодишњих и вишегодишњих) чија је технологија узгајања сложенија и захтева примену наводњавања, а применом заливних поља створио би се већи профит по хектару производње и услови за отварање нових радних места у Стапару.

Управљање заливним пољем „Стапар“ је предвиђено да буде по узору на фармерску праксу у Холандији и Италији. У овим земљама оваквим системима управљају водне заједнице или задруге, те је земљорадницима који су присуствовали састанку предложено да се и они организују у такозвану „водну задругу“.

Пројекат изградње заливног поља „Стапар“ од стране надлежних институција оцењен је као иновативан и јединствен, а услови за његову реализацију остварени су захваљујући изградњи седам цевастих пропуста испод пута „Стапар – Сивац“ у делу катастарске општине Стапар. Град Сомбор је изградњу цевастих пропуста суфинансирао са 11.327.248,00 динара, а ЈВП „Воде Војводине“ Нови Сад са 14.000.000,00 динара.

Послови информисања и односа са јавношћу