ВЕЛИКОМ АКЦИЈОМ ОБОГАЋЕН РИБЉИ ФОНД КАНАЛА

На деоници Великог бачког канала код излетишта Тромеђа, у Сомбору, данас је реализована велика акција порибљавања, где је овај део канала обогаћен са 800 килограма једногодишње млађи шарана.

Акцију порибљавања у Сомбору су испратили су председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус и директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, као и Дамир Милошевић испред Удружења спортских риболоваца „Меџик фиш“.

Председник скупштине града Сомбора овом приликом истакао је добру сарадњу Града са ЈВП „Воде Војводине“ захваљујући којој је ове године реализовано неколико значајних пројеката, као и да је у току заједнички рад на ревитализацији дела Великог бачког канала у Сомбору.

„Заједничким улагањем радимо ревитализацију потеса канала од Тромеђе до железничког моста, где ћемо уређењем каналске обале појачати  туристички потенцијал  Града Сомбора, који ослушкује потребе својих грађана. Радимо и продужетак стазе од Апатинског моста до тромеђе у дужини од 2,2km, што ће омогућити нашим суграђанима да овде долазе на излетиште пешке и бициклима, где ће бити један леп, уређен простор за старе и младе, за све оне који су љубитељи природе. У плану је да овде направимо и понтоне за пецање, како би Сомбор у своју туристичку понуду могао да уврсти и пецарошка такмичења“ рекао је Зоран Рус.

Ова акција део је велике годишње акције порибљавања коју организује ЈВП „Воде Војводине“, а која је спроводена на 24 локације на каналима Хидросистема Дунав Тиса Дунав, затим на делу Дунава који је у надлежности овог предузећа, на водотоку Криваја, као и на заштићеним природним добрима Јегричка и Бељанска бара.

На овим риболовним водама пуштено је укупно око 21.150 килограма рибље млађи, како би се допринело побољшању квалитета рибљег фонда, на велику радост пецароша и свих љубитеља природе.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић најавио је нове пројекте и планове за ревитализацију Великог бачког канала, који ће утицати како на побољшање каналског екосистема, тако и на туристичку понуду Града Сомбора.

„Данас смо у ваш канал овде у Сомбору пустили 4000 комада млађи, односно јединки које ће свакако бити једна добра атракција за све оне који овде у будућности буду долазили да пецају. Сомбор је највеће градилиште Вода војводине. Ми смо овде захваљујући локалној самоуправи и Секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и господину Божићу успели да определимо око 150 милиона динара за све ове пројекте, а нама је циљ да од уласка у Велики бачки канал у Новом Саду имамо пловни пут скроз до Бездана. Ми смо врло близу тог циља. Сада када будемо завршили деоницу која се већ финансира и ради у износу од 64 милиона од овог места до Стапара, заједнички улажемо са Сомбором 50 милиона према Апатинском мосту, након тога улажемо још 24 милиона која ће ићи према Бездану и финално, у следећој фази Абу Даби фонда, покушавамо да аплицирамо са пројектом који ће имати једну изнимну грађевину на самом Дунаву, која ће спречавати улазак муља у Велики бачки канал и наравно проширивање капацитета протока воде кроз јер његова приоритетна намена јесте одводњавање и наводњавање“ рекао је Кружевић.

Директор „Вода Војводине“ поручио је и да ће ово предузеће интензивно радити на заштити рибљег фонда, где ће службе даноноћно бити присутне на терену да спрече крађу млађи.

Воде Војводине су у овој години уложиле око 40 милиона динара у опрему коју смо купили да покушамо да спречимо крађу. Ту су и дронови, и  термовизирске камере, и камере које саме посматрају терен. Кроз мониторинг центар који ћемо, надам се, отворити током јануара месеца, који је једини мониторинг центар у овом делу Европе који користе искључиво рибочуварске службе, потрудићемо се да почнемо да хватамо оне које постављају мрежу. Ми смо до сада имали прилике само те мреже да склањамо, али без починилаца. Сада коначно имамо опрему помоћу које ћемо моћи да пратимо починиоце од места њиховог поласка, обављања тих њихових радњи које су незаконите, до повратка на почетно место и те снимке ћемо моћи да користимо, надам се, у процесима који ће бити пред судом“ казао је Кружевић.

Овом приликом, директор „Вода Војводине“ уручио је волонтерску значку председнику Удружења спортских риболоваца „Меџик фиш“ Дамиру Милошевићу, са којом су му додељена сва права која имају и званични рибочувари у заштити рибљег фонда на овом подручју.