СОМБОР И СОМБОРЦИ СЕ ПОКЛОНИЛИ СЕНИМА ОНИХ КОЈИ СУ ДАЛИ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЗА 72 ГОДИНЕ ЖИВОТА У МИРУ

Први венац положила је делегација Града на споменик борцима НОР-а

Прослављајући 9. мај, Дан победе, представници Града Сомбора и њихови гости положили су цвеће на спомен обележја погинулих бораца НОР-а, споменик руских бораца и на споменик „Жртвама фашистичког терора“ на Видовданском тргу.
Председник Скупштине града Сомбора, прим. др Зоран Парчетић, заменик градоначелнице Антонио Ратковић и Мирко Безбрадица, помоћник градоначелнице за област економског развоја, у згради локалне самоуправе, организовали су свечани пријем за бројне госте, Дмитрија Сергиенка, другог секретара Амбасаде Руске Федерације и делегације: СУБНОР-а, Првог центра за обуку Војске Србије – Команда гарнизона Сомбор, Друштва српско-руског пријатељства, Организације резервних војних старешина града Сомбора. Асоцијације жена Србије – одбор у Сомбору и УГ „Коло српских сестара“ Сомбор.
Након одавања почасти жртвама Другог светског рата и полагања венаца на спомен обележја, грађанима Сомбора Дан победе су честитали Дмитриј Сергиенко, други секретар амбасаде Русије и прим. др Зоран Парчетић.

„Захваљујем се грађанима Сомбора и Скупштини града Сомбора што чувају сећање на војнике погинуле током Другог светског рата. Захваљујем се на очувању сећања на руске борце, црвеноармејце који су погинули током Другог светског рата, дајући своје животе за ослобођење Србије и читавог света од фашистичких окупатора“ казао је Сергиенко.
Председник Скупштине града је казао да 9. мај означава Дан победе над бауком фашизма и представаља дан када се поклањамо сенима свих оних који су дали своје животе за слободу.
„Наша слобода је њихов легат, њихова заоставштина и као такви ми смо у обавези да слободу одржавамо, да је негујемо и да не дозволимо да ичим буде угрожена. Други светски рат је завршен пре 72 године, али се још ни дан-данас не зна број жртава. Процењује се да је 50 до 70 милиона људи изгубило живот у биткама за слободу. И Сомборци су поднели свој део терета, пролили своју крв и жртвовали своје животе. Око 1200 наших суграђана је дало своје животе да бисмо ми данас у Сомбору живели слободно“, казао је председник Скупштине града Сомбора, прим. др Зоран Парчетић.

Послови информисања и односа са јавношћу