УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ:  ДО 06. АВГУСТА ЕКСТРЕМНО ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење у којем наводи да на подручју Западнобачког управног округа  од данас, па до 06. августа могу да се очекују екстремно високе температуре које ће се кретати од 35 до 39 степени, те је на снази тзв. црвени метео-аларм.

У упозорењу се наводи да такве температуре могу имати негативне последице по живот и здравље људи, те да је могућа појава пожара на отвореном простору.

Температура од  око 35 Целзијусових степени, нарочито ако траје неколико узастопних дана, посебно угрожава живот хроничних  болесника, и изузетно је неповољна за метеоропате и лица која су под медицинском терапијом, а угрожене су животиње. Високе температуре могу проузроковати и озбиљне проблеме у снабдевању електричном енергијом и проблеме у редовном функционисању саобраћаја, те се ту препоручује нарочити опрез.

Црвени метео-аларм РХМЗ на снази је на готово читавој територији Србије. Само у Источној Србији – Борском и Зајечарском округу,  на снази је наранџасти метео-аларм, односно проглашено је потенцијално опасно време.

Упозорење РХМЗ доступно је овде.