авг 01

ПРЕПОРУКЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ КАО ОДГОВОР НА ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, као командант градског Штаба за ванредне ситуације, упутила је упозорење са препорукама за поступање у циљу спречавања последица екстремно високих температура у наредним данима које је најавио Републички хидрометеоролошки завод Србије, у коме се апелује на грађане да се придржавају упутстава здравствене службе као и да се током дана информишу о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика.

На иницијативу градског Штаба за ванредне ситуације Јавно комунално предузеће „Водоканал“ ће обезбедити цистерне са пијаћом и поставити их на три локације у граду и то: на оба краја главне градске улице Краља Петра Првог и на паркингу Спортске улице код „Аман“ маркета на Селенчи.

Препорука је упућена градским комуналним предузећима да свој посао организују у складу са смерницама Министарства унутрашњих послова за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама, што подразумева чешће паузе, одмор у хладу или организацију рада у две смене, како би се обезбедила потпуна заштита живота и здравља запослених, али и одржао континуитет у пружању свих услуга грађанима.

Штаб апелује на суграђане да после боравка у природи уклоне све могуће узрочнике пожара, боце под притиском, ложишта ватре и слично, а да у случају појаве мањих пожара на отвореном, хитно обавесте ватрогасну службу или сами приступе гашењу до пристизања ватрогасно-спасилачких јединица.

Због повећане опасности од појаве пожара, посебно се скреће пажња пољопривредницима да се придржавају прописа који подразумевају забрану паљења ватре на отвореном простору, као што су стрњишта, баште и слично.

Здравственим службама града, Штаб за ванредне ситуације упутио је препоруку да појачају активности и обезбеде довољан број екипа за евентуалне интервенције.

Званична интернет презентација