окт 21

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА

Дан ослобођења Сомбора, 21. октобар, обележен је полагањем венаца на споменик борцима погинулим у Другом светском рату, спомен обележје Црвеноармејаца, бугарских жртава и цивилних жртава на Видовданском тргу

Дан ослобођења Сомбора, 21. октобар, обележен је полагањем венаца на споменик борцима погинулим у Другом светском рату, спомен обележје Црвеноармејаца, бугарских жртава и цивилних жртава на Видовданском тргу

Дан ослобођења Сомбора, 21. октобар, обележен је полагањем венаца на споменик борцима погинулим у Другом светском рату, спомен обележје Црвеноармејаца, бугарских жртава и цивилних жртава на Видовданском тргу.

Венце су положили: испред Града Сомбора – Љиљана Тица, председница Скупштине града Сомбора, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Града Сомбора, Петар Грабеж, председник ОО СУБНОР-а Сомбор, Александар Николајевич Конанихин,  први секретар Амбасаде Руске Федерације, Ива Крулева, заменица амбасадора и опуномоћени министар у Амбасади Републике Бугарске, поручник Мартин Димитров, заменик војног аташеа у Амбасади Републике Бугарске, делегација Првог центра за обуку Војске Србије – Сомбор и делегације неколико удружења грађана и политичких партија.

Свечана академија отпочела је химном Србије, коју је извео хор и оркестар Музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора, а потом је председница Скупштине града Љиљана Тица поздравила госте и грађане.

„За Сомбор као град везују се многи значајни датуми, али 21. октобар нас враћа у 1944. годину када је након троипогодишње окупације фашистичким режимом, поново постао слободан, када је на његове улице поново дошла слобода. За ту слободу коју данас уживамо дате су многобројне жртве како наших суграђана различитих националности, тако и наших савезника. Баш због те чињенице окупили смо се данас да на свечани и достојанствени начин одамо почаст, захвалност и помен свим жртвама“ истакла је председница Скупштине града Сомбора и додала „ Због свих жртава другог Светског рата који су борећи се против фашизма положили своје животе, угрозили своје здравље, међу којима је био и велики број наших суграђана, због непроцењивог значаја онога што су нам оставили, јер слобода је највеће благо које човек може да има, морамо настојати и бити много одговорније, много храбрије, много савременије друштво и не заборавити при том на значај сваког људског живота“.

На свечаној академији заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора 21. октобра 1944. године  уручио је захвалнице Лази Танасићу, члану Председништва СУБНОР-а Сомбор и председнику МО Црвенка, Фрањи Мусулину, члану Председништва СУБНОР-а Сомбор и председнику МО Горња варош и Селенча, Бори Стајшићу, члану Председништва СУБНОР-а Сомбор и председнику МО Стапар, Првом центру за обуку Војске Србије и Музичкој школи „Петар Коњовић“ Сомбор.

Уручена је и Октобарска награда, као награда за трајно животно дело проф. др Ивану Гутману.

Захваљујући се на награди проф. др Иван Гутман је истакао да је веома пријатно изненађен овим признањем које му је доделио родни град, а које је добио за своје резултате постигнуте у науци, а новчани део награде уступио је Фондацији гимназије „Вељко Петровић“, чији је био ученик.

Осим домаћина – представника скупштинске и извршне власти и СУБНОР-а Свечаној академији присуствовали су представници Амбасаде Руске Федерације и Републике Бугарске, Војске Србије – Први центар за обуку – Сомбор, представници Западнобачког управног округа и општина округа, Полицијске управе Сомбор, верских заједница, борачких организација и удружења, јавних предузећа и установа, удружења грађана, основних и средњих школа и други гости.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ и студенти Педагошког факултета у Сомбору.

Реч две о добитнику:

Проф. др Иван Гутман рођен је у Сомбору 2. септембра 1947. године, где је завршио основну школу и Гимназију „Вељко Петровић“, а затим школовање наставља у Београду на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду.

Славу хемичара, научника светског гласа академик Гутман стекао је као професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Данас професор емеритус, Иван Гутман по Хијошевом индексу прошле године најбоље рангирани српски научник који живи у домовини, четврти је од десет најуспешнијих живих српских научника у целом свету. Доктор математичких и хемијских наука је до пензионисања 2012. године на Природно-математичком факултету у Крагујевцу предавао физичку хемију, историју и филозофију хемије.

Од 1988. године члан је Српке академије наука и уметности, члан је Међународне академије математичке хемије и Академије нелинеарних наука у Москви. Чланство му је 2012. године потврдила и Европска адамија наука из Лондона. Добитник је многобројних награда и признања. Иако годинама живи и ради у Крагујевцу, по речима др Гутмана никада није отишао из свог родног Сомбора у коме сваке године проведе по месец – два дана.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

ГРАЂАНИ ЗАДОВОЉНИ РАДОМ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић и начелница градске управе Хелена Роксандић Мусулин одржале су састанак са делегацијом УСАИД Пројекта за одговорну власт и представником ЦЕСИД-а

Градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић и начелница градске управе Хелена Роксандић Мусулин одржале су састанак са делегацијом УСАИД Пројекта за одговорну власт и представником ЦЕСИД-а

Градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић и начелница градске управе Хелена Роксандић Мусулин одржале су у петак 18.октобра 2019.године састанак са делегацијом УСАИД Пројекта за одговорну власт и представником ЦЕСИД-а, у циљу анализе Извештаја са истраживања јавног мњења-ставови грађана Сомбора корисника услуга према раду градске управе и јавних градских служби.

Истраживање задовољства корисника услуга радом градске управе у Сомбору су реализовали УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт, Град Сомбор и агенција за истраживање јавног мнења ЦЕСИД, у периоду између 5. и 22. јула 2019. године. Истраживање је спроведено на узорку од 400 пунолетних грађана Сомбора – корисника услуга градске управе, односно лица која су пре интервјуисања користила услуге неке од служби градске управе у Сомбору. Интервјуисање грађана је спроведено техником „лицем у лице“, уз помоћ упитника који је садржао 51 питање. Циљ истраживања je унапређење квалитета услуга које пружа градска управа, као и унапређење отворености и ефикасности управе кроз идентификовање ставова, искустава, препрека и очекивања које корисници услуга управе имају.

Већина грађана који долазе у контакт са управом има довољно потребних информација. Грађани се о правима и обавезама најчешће информишу непосредно од службеника или од људи из свог окружења, али треба истаћи да је wеб сајт града веома значајан извор информација јер обезбеђује тачне, поуздане и правовремене информације.

Истакнут је тренд пораста броја људи који сматрају да локална самоуправа  води рачуна о грађанима и да пружају услуге адекватне њиховим потребама. Већина резултата показује позитиван тренд и да грађани данас позитивније оцењују рад градских служби, имају више поверења у локалне институције. Највеће поверење је указано  градоначелници и градској администрацији.

Већина анкетираних истиче да је задовољна радом и залагањем службеника градске управе. Одличном оценом је оцењен  рад градских службеника по питању ефикасности и љубазност приликом интеракције са грађанима.

Када је реч о задовољству анкетираних грађана Сомбора елементима свакодневног живота у граду, највеће задовољство грађани исказују по питању чистоће града,  квалитета животне средине и стања на пијацама. Са друге стране највеће незадовољство грађани Сомбора имају када се ради о стању/квалитету улица,  путева и тротоара.  Задовољство анкетираних грађана Сомбора је  веће него незадовољство када се ради о раду јавних предузећа. Највеће задовољство грађани показују према ЈКП „Зеленило“ Сомбор.

Грађани су заинтересовани за учешће у раду локалне самоуправе путем  јавних расправа, јавних трибина и округлих столова,  што је веома важно за будуће активности и планове Града у области већег укључивања грађана у изради локалних јавних политика.

Састанку су поред градоначелнице Душанке Голубовић и начелнице градске управе Хелене Роксандић Мусулин присуствовали Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-Пројекат  за одговорну власт, Милош Мојсиловић, технички стручњак за компоненту одговорности локалне самоуправе у УСАИД-Пројекат за одговорну власт и Иво Чоловић, пројектни директор ЦЕСИД-а.

Градоначелница града Сомбора је изразила захвалност на досадашњој сарадњи са УСАИД-Пројектом за одговорну власт и потврдила ангажовање свих расположивих капацитета у циљу унапређења квалитета услуга које пружа градска управа, као и  успостављање система за редовну и систематичну евалуацију рада локалне самоуправе  из перспективе корисника њених услуга, а у правцу праћења напретка и трендова у наредном периоду.

Извештај са истраживања јавног мњења-ставови грађана Сомбора корисника услуга према раду градске управе и јавних градских служби доступан је овде.

                                                                                              Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

ГРАДУ СОМБОРУ ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЗА КРЕИРАЊЕ ДОБРОГ АМБИЈЕНТА И РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић примио је награду „GlobalLocal“

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић примио је награду „GlobalLocal“

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић у име Града Сомбора примио је награду „GlobalLocal“ за 2019. годину. Свечаност доделе награда и признања „GlobalLocal“ одржана је 17. и 18. октобра у Скопљу (Северна Македонија) у оквиру званичног програма Светског конгреса предузетника – под високим покровитељством Владе Северне Македоније.

Град Сомбор добитник је Златне награде и признања најбољим локалним заједницама за креирање доброг амбијента за развој предузетништва у Средњој и Југоисточној Европи.

За ове награде предложено је 112 кандидата из 7 земаља (Србија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Северна Македонија и Словенија).

Признање најбољим локалним заједницама за креирање доброг амбијента за развој предузетништва додељује се посебно успешним локалним заједницама (општинама и градовима) које су у изазовима новог динамичког и захтевнијег времена, оригиналним решењима и креативним мерама значајно унапредиле амбијент за бржи и одрживи развој предузетништва – као темељ развоја локалне заједнице и њених грађана.

Награду и признање „GlobalLocal“ додељују Међународни економски форум „Перспективе“ са седиштем у Дубровнику и независни Међународни комитет за доделу награда “GlobalLocal” кога чине осамнаест експерата из девет земаља из области: економија, маркетинг, менаџмент, финансије, социологија, предузетништво, право, архитектура, екологија, локални и регионални развој те друге релевантне науке и дисциплине.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

УПОЗНАВАЊЕ ЈАВНОСТИ СА ПРЕВЕНЦИЈОМ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Представници Црвеног крста Сомбор у члан Градског већа др Далибор Форгић

Представници Црвеног крста Сомбор у члан Градског већа др Далибор Форгић

Поводом обележавања 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима, Локални координациони тим за борбу против трговине људима, чији је саставни део Црвени крст Сомбор, организовао је данас манифестацију у циљу подизања свести јавности о проблему и последицама трговине људима на Главној улици  у Сомбору.

Посетиоци манифестације имали су прилику да се на шест пунктова упознају са начинима врбовања жртава, начинима експлоатације као и начину изласка из ланца трговине људима. За најмлађе посетиоце организован је пункт ,,Миша и Маша – на путу од куће до школе“ на којем се на занимљив и креативан начин учи како да безбедно дођу од куће до школе.

У манифестацију се укључио и члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић који је указао на то да жртва може да постане свако, без обзира на узраст, пол и социјални статус.

„У Граду Сомбору постоји Локални координациони тим за борбу против трговине људима који чине пет чланова који су представници институција са територије града и шести члан испред Полицијске управе у Сомбору. Они током године врше велики број активности које су превентивног карактера и имају за циљ да упознају ширу јавност са овом проблематиком. Током ове године преко 600 омладинаца упознато је са овим проблемом. Такође, данас овде имамо наше омладинце који су на неколико пунктова на креативан начин показали како се постаје жртвом трговине људима“ рекао је овом приликом члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

ПРИЈАВА КАНДИДАТА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

Министарство одбране Републике Србије објавило је јавни оглас за пријем кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоца курса за резервне официре Војске Србије.

На добровољно служење војног рока са оружјем у Војску Србије могу се пријавити кандидати мушког и женског пола који у 2019. години навршавају од 19 до 30 година живота.

Пријаву кандидат доноси центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта.

                                                                     Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

ЗЕМЉИШТЕ КОЈЕ ЈЕ ДОБИЈЕНО У ЗАКУП ПО ОСНОВУ СТОЧАРСТВА ТРЕБА КОРИСТИТИ У СКЛАДУ СА ПРАВИЛНИКОМ

Одељење пољопривреде и заштите животне средине Градске управе града Сомбора издало је Саопштење за пољопривредне произвођаче који су остварили право пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини по основу сточарства.

Према овом Саопштењу, закупац пољопривредног земљишта по основу сточарства земљиште треба да се користи за производњу хране у складу са списком пољопривредних култура које се користе за исхрану домаћих животиња.

Сви пољопривредни произвођачи који су остварили право пречег закупа на пољопривредном земљишту у својини Републике Србије, дужни су да се понашају у складу са Правилником о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини.

Уколико закупац не користи земљиште у складу са прописаним правилником, уговор о закупу пољопривредног земљишта престаће да важи закључно са истеком агроекономске године у којој је утврђена неправилност, а пољопривредном газдинству закупца утврдиће се пасиван статус.

Оригинално обавештење у чијем саставу је и табела пољопривредних култура за исхрану животиња по врстама домаћих животиња погледајте овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација
No Notify!