дец 10

ПОКРАЈИНСКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА ИГОРУ ЈУРИЋУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игору Јурићу, добитник награде „Људевит Мичатек“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игору Јурићу, добитник награде „Људевит Мичатек“

Поводом обележавања Међународног дана људских права градоначелница Сомбора Душанка Голубовић присуствовала је свечаности у Скупштини АП Војводина на којој је Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио Покрајинско признање у области људских и мањинских права „Људевит Мичатек“ оснивачу Фондације „Тијана Јурић“ Игору Јурићу.

Ово признање установљено је одлуком Скупштине АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, и додељује се поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, који је истовремено и датум од покрајинског значаја.

Честитајући првом добитнику овог признања Игору Јурићу за истрајну и доследну борбу за очување права на живот детета и за иницијативе које је предузимао, а које су често наилазиле на отпоре, председник Мировић рекао је да је Јурић кроз личну, породичну трагедију, која је постала и трагедија свих нас, и снагом свог дела, успео да нам осветли пут којим треба да идемо у будућности и да ову важну област поставимо у први план.

„Војводина је баштиник различитости и дужни смо да те различитости негујемо као и да оне међу нама који представљају мањину заштитимо и њихове вредности афирмишемо као посебност коју треба очувати“, рекао је Мировић и истакао улогу бројних невладних организација, које су попут Фондације „Тијана Јурић“ предузимале одређене иницијативе како би нам указале на бројне проблеме који су често били на маргинама друштва, истакао је Мировић.

Свечаности су присуствовали чланови Покрајинске владе, потпредседници Скупштине Војводине, представници националних савета националних мањина и бројних невладиних организација.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

дец 10

ПОДРШКА ГРАДУ СОМБОРУ У ИЗРАДИ ЛАП-А РОМА

Уводна радионица ЛАП Рома

Уводна радионица за израду Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња одржана је 5. децембра у згради Жупаније. На радионици су учествовали чланови Радне групе за израду ЛАП-а Рома која се састоји из представника релевантних установа и институција које учествују у инклузији Рома на територији Града Сомбора и представника Сталне конференције градова и општина Дејана Марковића, Душка Јовановића и Рафаела Пуповца, а присуствовали су и начелница Одељења за друштвене делатности Невена Росић и координатор за ромска питања и координатор Радне групе за израду ЛАП-а Рома Александар Радуловић.

Тема радионице је била упознавање чланова Радне групе са процесом израде ЛАП-а Рома по СКГО методама, а овом приликом презентован је процес израде ЛАП-а Рома, као и значај истог за инклузију Рома на локалном нивоу.

Град Сомбор је један од 10 локалних самоуправа које су одабране за добијање подршке за израду ЛАП-а за социјално укључивање Рома и Ромкиња кроз програм „Подршка ЕУ инклузији Рома у Србији-Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“ који спроводи Стална конференција градова и општина-Савез градова и општина.

Послови информисања и односа са јавношћу

дец 10

ОДРЖАНА 185. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

185. Седница Градског већа

У понедељак 9. 12. 2020. године одржана је 185. седница Градског већа града Сомбора. Седницом је председавала градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, а на дневном реду је било 29 тачака.

Чланови већа, између осталог, размотрили су и усвојили Нацрт Одлуке о буџету града Сомбора за 2020. годину, Предлог кадровског плана Градске управе града Сомбора за 2020. годину, програме рада јавних установа у области друштвених делатности за 2020. Годину, Предлог програма рада и финансијског плана ТОГС-а за 2020. годину.  Чланови већа дали су сагласност и на програме пословања ЈКП „Чистоћа“, „Енергана“, „Паркинг сервис Сомбор“, „Простор“, „Водоканал“, „Водовод“ Бездан  и ЈКП „Зеленило“  Сомбор за 2020. годину.

Једногласно је усвојен предлог Одлуке о првим изменама и допунама Одлуке о димничарским услугама на територији града Сомбора.

У образложењу Одлуке о буџету за 2020. годину који су усвојили чланови Већа стоји да ће и у 2020. години буџет града Сомбора имати развојни карактер са значајно повећаним капиталним улагањима, што ће обезбедити задржавање високе динамике инвестиционе активности и самим тим омогућити наставак привредног раста.

План бруто буџета за 2020. годину износи 3.782.962.580 динара и обухвата средства опредељена Одлуком о буџету града у износу од 3.523.200.000 динара и средства индиректрин буџетских корисника предвиђена из осталих извора финансирања у износу од 259.762.580 динара. Према расходној страни издвајања за градску управу, Извршни орган,  Скупштина и Градска предузећа износиће 11,2% бруто буџета, за комуналну област 38,1% друштвене делатности 24,4%, образовање 17,8% и расходе опште намене 8,5% бруто буџета.

Издвајања за комуналну област су најзначајнија и захватају највећи проценјат средстава буџета, јер приоритет локалне самоуправе представљају капитални инвестициони пројекти.

О предлогу Одлуке о буџету града Сомбора за 2020. годину као и о осталих 17 тачака дневног реда са данашње седнице Већа одлучиће одборници на наредном скупштинском заседању.

Послови информисања и односа са јавношћу

дец 10

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ ЗА 2020. ГОДИНУ

Јавна расправа о буџету града за 2020. годину одржана у организацији Одељења за финансије Градске управе града Сомбора и градског већника за финансије и привреду

У понедељак 9.12.2019. године у Великој сали Жупаније у организацији Одељења за финансије Градске управе града Сомбора и градског већника за финансије и привреду, одржана је јавна расправа о буџету Града Сомбора за 2020. годину.

Испред предлагача Нацрта Одлуке о буџету града Сомбора за 2020. годину скуп је отворио Сава Дојић градски већник за финансије, детаљно образлажући основне параметре и смернице који су резултирали датим Нацртом Одлуке о буџету града за 2020. годину.  Он је овом приликом напоменуо да је ове године први пут вршено партиципативно буџетирање средњошколаца и да су њихови предлози са највише гласова уврштени у буџет града за 2020. годину, као и предлози грађана у оквиру партиципативног буџетирања са највише гласова.

Јавна расправа је спроведена у периоду од 25.11.2019. године до 09.12.2019. године а текст Нацрта Одлуке се могао видети на сајту Града. За то време у Одељење за финансије пристигли су предлози и примедбе који су након разматрања уврштени у Нацрт Одлуке о буџету града Сомбора за 2020. годину, а крајњу одлуку донеће одборници на наредном заседању Скупштине града.

Јавној расправи о Нацрту Одлуке о буџету града Сомбора за 2020. годину  присуствовали су представници јавних комуналних предузећа, установа, представници месних заједница, као и заинтересовани грађани.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

дец 09

ПРИЗНАЊА ГРАДУ СОМБОРУ И НАСТАВАК САРАДЊЕ СА КРОСОМ РТС-А

Члан Градског већа Немања Сарач, директор Кроса РТС-а  Стеван Ковачевић и градоначелница Душанка Голубовић

Члан Градског већа Немања Сарач, директор Кроса РТС-а Стеван Ковачевић и градоначелница Душанка Голубовић

Данас у згради Жупаније представници Кроса РТС-а уручили су признања представницима Сомбора и најавили 30. Крос РТС-а.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић примила је плакету у име града за освојено треће место.

„Мислим да је за нама једна лепа и успешна година када је у питању сарадња са Кросом РТС-а по питању бројних организованих активности током ове године, за које ми као локална самоуправа, који смо и дали подршку реализацији, можемо да кажемо да смо имали једног доброг и квалитетног партнера. Подсетићу да смо започели са реализовањем Образовног круга, где су деца из ОШ „Аврам Мразовић“ имали прилику да сарађују са децом из школе у Француској, да уче француски, и да наша деца у дијаспори уче српски језик и да се на њега подсећају. Да смо, поред тога, имали један фантастичан камп младих математичара који су, како из Србије тако и дијаспоре, били код нас на територији града, а онда се и све то на крају финализовало великим кросом на нашем градском хиподрому где су, поред наших школа, ученици из целе Србије дали једну велику подршку у развоју атлетике, како рекреативно, тако и професионално и мислим да је тај скуп био на фантастичан начин организован и прихваћен и од наше деце и од наших школа, и надам се да их је и неким делом афирмисао да се баве једним оваквим спортом. Свакако, да није било вашег предлога за сарадњу и јако добре организације, наша подршка не би имала никаквог смисла. Ваши предлози су и даље добродошли, јер је заиста пре свега фокус на деци, на учењу природних наука, бављење спортским активностима, али и друштвеним, што заправо јесте нешто што пужа једну велику разноврсност у активностима, које су за све нас подразумевале мали напор, али велику добробит и заиста велико хвала у име Града Сомбора“ рекла је овом приликом градоначелница Душанка Голубовић.

Оснивач и директор Кроса РТС-а Стеван Ковачевић захвалио се градоначелници и граду на сарадњи.

„Ове године ваш град је први пут организовао Крос серију и могу да кажем на блистав начин. Спортски савез вашег града је вукао организационе конце и то такмичење је протекло на највишем европском нивоу. Циљ је прешло 1525 такмичара што је било довољно за 4. место међу градовима организаторима. Верујем да ће сада када сте стекли организационо искуство, резултат следеће године бити још бољи. Ове године Крос РТС-а који има 3 такмичарска дела, два кампа и три образовна сегмента окупио је 498.944 основаца и предшколаца. То је резултат који је довео нашу приредбу на треће место свих времена када су у питању масовне приредбе на Србији и на Балкану, а у Европи смо одавно предводници тог таласа“ истакао је Ковачевић.

Признања су додељена Спортском савезу града Сомбора, Дому ученика средњих школа, Основној школи „Аврам Мразовић“, руководиоцу радионице француског језика Биљани Штрбац, Педагошком факултету и Граду Сомбору.

Послови информисања и односа са јавношћу

дец 09

ЏОН СЕВИЏ ПОСЕТИО СОМБОР

Члан Градског већа града Сомбора задужен за област културе и образовања Немања Сарач угостио познатог глумца

Амерички глумац Џон Севиџ, звезда бројних филмова међу којима су “Ловац на јелене” и “Коса”, посетио је Сомбор у недељу осмог децембра.

Члан Градског већа града Сомбора задужен за област културе и образовања Немања Сарач упознао је Севиџа са активностима града у области културе. Истакао је промоцију Сомбора као “film friendly” средине и успешну праксу града у сарадњи са филмским продукцијама, што потврђује и чињеница да је у Сомбору ове године снимљено неколико филмова. Сарач је нагласио и да град, у сарадњи са установама чији је оснивач, националним установама попут Југословенске кинотеке и Завода за проучавање културног развитка и цивилним сектором, систематично ради на афирмацији богатог наслеђа и потенцијала Сомбора у области филма.

Џон Севиџ изразио је задовољство посетом Сомбору, истакао да из личног искуства зна да је он идеална локација за снимање филмова, и рекао да ће подржати активности града у области културе.

Састанку су присуствовали и директор новосадског Позоришта младих Михајло Несторовић, глумац Лазар Роквуд и глумица Бланка Бланко.

                                                                                Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација
No Notify!