окт 19

УДРУЖЕЊА КОЈА НЕГУЈУ ИДЕНТИТЕТ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА, НАРЕДНИХ 15 ДАНА, МОГУ ПОДНОСИТИ ПРЕДЛОГЕ ПРОЈЕКАТА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ

Објављен је јавни позив за доделу средстава за финансирање или суфинансирање програма удружења која негују идентитет националних мањина – националних заједница на територији града Сомбора за 2019. годину.

Програми/пројекти које подносе удружења грађана,  морају испунити један или више циљева који се односе на очување, неговање и унапређивање националног и културног идентитета националних мањина – националних заједница.

Пројекти се могу односити на очување и неговање говора и језика, народне  обичаје и старе занате, неговање сарадње са матичним земљама и друге облике сарадње, развој и унапређење интеркултурног дијалога у оквиру друштвене заједнице, издавање књига, часописа, брошура у области културе националних заједница.

Пријаве на јавни позив удружења подносе у штампаном облику, у затвореној коверти, препорученом пошиљком на адресу: Градска управа града Сомбора, Трг цара Уроша 1, Сомбор, или лично у Градском услужном центру (приземље Жупаније, Трг цара Уроша 1, Сомбор), шалтер 11 или 12, са назнаком „За конкурс – не отварати“.

Додатне информације могу се добити путем телефона број: 025/ 468 275, или у канцеларији бр. 57 (приземље Жупаније).

Јавни позив и прописани обрасци доступни су овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 19

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ 22. ОКТОБРА, БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА ОД ФАШИСТИЧКИХ ОКУПАТОРА

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Слободу од фашизма Сомбору су, 21. октобра 1944. године, донеле јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије.

Ове године  Дан ослобођења Сомбора,   представници Града и  сомборског СУБНОР-а,  обележиће 22. октобра полагањем венаца на спомен обележја погинулих бораца и цивилних жртава Другог светског рата.

Цвеће ће положити на споменик борцима НОР-а, спомен обележје  бораца Црвене армије, споменик страдалим бугарским жртвама и на Споменик жртвама фашистичког терора.

Осим представника локалне самоуправе и СУБНОР-а,  у церемонији полагања венаца учествоваће  и  представници Амбасаде Руске  Федерације,  Амбасаде Републике Бугарске и Војске Србије – Први центар за обуку Сомбор.

Након церемоније полагања венаца, на Свечаној академији,  која се приређује са почетком у 12.30 часова  у великој сали Жупаније, Никити Андрејеву, дипл.  инж. грађевинарства у пензији, биће уручена Октобарска награда, као признање за трајно животно дело.

Програм свечаности,  својим учешћем,  употпуниће ученици МШ „Петар Коњовић“ и Гимназије „Вељко Петровић“.

***

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Никита Андрејев је рођен крајем 1927. године у Сиску у Хрватској, у руској породици избеглој из Русије  након Великог рата.

1929. године господин Андрејев постаје Сомборац и то, на срећу Сомбора и Сомбораца,  остаје до данас.

Радна биографија господина Андрејева пуна је бриљантних резултата. Био је зачетник формирања индустријске зоне  као јединствене грађевинске целине  изван градског подручја  Сомбора, што је и за Србију крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века била велика новина.

Немерљив допринос господин Андрејев оставио је и у области хидроградње, радећи на уређењу водотока  река Дунав и Тиса, те на уређењу каналске мреже у хидросистему ДТД.

Своје богато радно искуство и искушења у одбранама од поплава, леда и другим кризним дешавањима, господин Андрејев преточио је у  књиге, од којих издвајамо Монографију „Изградња и експлоатација старих пловних канала у Бачкој“  из 2002. године  и  књигу „Воде Дунава и развој водопривреде у апатинском и сомборском Подунављу“ из 2004. године.

Оно што у књигама није написано, говоре људи који су радили са Никитом Андрејевим.

„Била је част радити са њим. Никита је био и остао човек у најлепшем смислу те речи. Као радник и руководилац, предан послу, вредан, рационалан и темељан, а изван посла  спреман да сагледа и разуме живот и све оно шта он са собом носи. Умео је да изговори праву реч, у сваком тренутку и свакоме. Срећни смо и поносни што смо имали прилику да радимо са таквим човеком“, кажу Сомборци који су имали прилику да раде са Никитом Андрејевим, дипломираним инжењером грађевинарства у пензији, добитником Октобарске награде града Сомбора за 2018. годину.

Послови  информисања и односа са јавношћу

окт 19

ОБЈАВЉЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ И ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ЗА 2019. ГОДИНУ

Удружења грађана у области социјалне и здравствене заштите програме/пројекте који се односе на унапређење положаја осетљивих група грађана  могу подносити до 5. новембра.

Пројекти које удружења достављају морају испунити неки од циљева прецизираних јавним позивом, као што су: побољшање  квалитета живота осетљивих група, превенција свих облика насиља и дискриминације, унапређење положаја бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца у граду Сомбору, развијање и унапређење принципа родне равноправности и други циљеви.

Пријаве на конкурс удружења грађана подносе у штампаном облику, у затвореној коверти, препорученом пошиљком на адресу: Градска управа града Сомбора, Трг цара Уроша 1, 25101 Сомбор, или лично у Градском услужном центру (приземље зграде Жупаније, Трг цара Уроша 1, Сомбор), шалтер 11 или 12, са назнаком „За конкурс – не отварати“.

Додатне информације могу се добити путем телефона 025/ 468 154, или у канцеларији бр. 54, приземље Жупаније.

Текст јавног позива и обрасци доступни су овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 19

СТИГЛА ОПРЕМА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СЕРВИСА ЗА ПОДРШКУ РОДИТЕЉСТВА

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић,  Биљана  Клипа, секретар сомборског Црвеног крста и Невена Росић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе града Сомбора

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић, Биљана Клипа, секретар сомборског Црвеног крста и Невена Росић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе града Сомбора

Четири локалне самоуправе, Сомбор, Суботица, Оџаци и Кула, заједно су учествовале на конкурсу Министарства без портфеља за демографију и популациону политику, и оствариле право на доделу бесповратних средстава за реализацију  популационе мере – Сервис за подршку родитељства.

Из одобрених средстава набављена је опрема – веш машине, даске за пеглање и пегле,   коју је  партнерским локалним самоуправама предао заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић.

„Сервис за подршку родитељства  финансирају  Министарство без портфеља за демографију,   град Сомбор  и остале учеснице конкурса. Ова мера значајна  је с обзиром да се спроводи на територији четири локалне самоуправе, а носилац реализације сервиса је Црвени крст Сомбор“, рекао је Ратковић  и захвалио се сомборској организацији Црвеног крста што је прихватила да спроведе ову меру.

И у   осталим локалним самоуправама носилац ове  мере су локалне организације Црвеног крста.

Према речима Ратковића, услуге овог сервиса намењене су родитељима  двоје и више деце, који су, закључно са данашњим даном, имали могућност да се  пријаве за коришћење ове мере популационе политике.

„Помоћ родитељима се огледа у томе што ће имати могућност да одећу на пеглање доносе у Црвени крст. На тај начин родитељи ће имати више слободног времена које ће моћи да проводе са својом децом“, објаснио је заменик градоначелнице Сомбора.

Сервис за подршку родитељства спроводиће се шест месеци, а обављаће га четири запослена лица, односно по једно лице у свакој од локалних самоуправа.

Спровођење и надзор ове мере вршиће Црвени крст Сомбор, односно општинске организације Црвеног крста у Апатину и Оџацима, те градска организација Црвеног крста у Суботици.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 19

ОД 19. ДО 26. ОКТОБРА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ОДЛУКЕ О ПРВИМ ИЗМЕНАМА ОДЛУКЕ О ОДРЖАВАЊУ ЧИСТОЋЕ

Одељење за комуналну делатност, имовинско-правне и стамбене послове припремило је Нацрт одлуке о првим изменама и допунама Одлуке о одржавању чистоће на територији града Сомбора.

Измене и допуне огледају се, осим осталог,  у томе што се у  члану 10. Одлуке додају ставови којима се одређује да се пре одлагања отпада на депонију,  врши провера допремљеног отпада, односно врши његова идентификација према врсти, количини и својствима. Истим чланом, у ставу 4. дефинисано је да је депонија „Ранчево“ намењена за прихватање комуналног, инертног и неопасног отпада.

Према Нацрту одлуке, после члана 33. Одлуке додаје се  члан 33.а којим је прецизирано управљање комуналним отпадом.

Нацрт одлуке о првим изменама и допунама Одлуке о одржавању чистоће спроводи се од данас  до 26. октобра, када ће се одржати завршна расправа и презентација Одлуке.

Презентација Одлуке одржаће се у времену од 11.30 до 12.00 часова,   у сали 108, зграда Жупаније (Трг цара Уроша 1, Сомбор).

Примедбе, сугестије и коментаре учесници расправе могу доставити у писаном облику, редовном поштом, на адресу: Одељење за комуналну делатност, имовинско-правне и стамбене послове Градске управе града Сомбора, Трг цара Уроша бр. 1, 25000 Сомбор.

У електронском облику сугестије се могу доставити на е-маил: vdespotovic@sombor.rs, најкасније до 26. октобра.

Нацрт Одлуке доступан је овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

окт 18

ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – ВИШЕ ОД ХИЉАДУ МЛАДИХ СОМБОРА УКЉУЧЕНО У ПРЕВЕНТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

Европски дан борбе против трговине људима – 18. октобар

„Трговина људима  се не дешава само – тамо негде и другима – већ  је могућа на сваком месту и онима који  су лаковерни“, упозорење је и  порука  учесника  активности поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима.

У  Сомбору се о борби против трговине људима  не  говори само поводом обележавања  18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима, већ се током читаве године спроводе разне активности.

Циљ  свих активности јесте подизање свести јавности о проблему  и последицама трговине људима, а  спроводи их  сомборски Црвени крст, уз подршку Локалног координационог тима.

„Спроводимо  активности које имају превентивни значај и које су, пре свега, усмерене на децу и младе као посебно угрожене циљне групе.  Током ове године  више од 1000  ученика основних и средњих школа  присуствовало је некој од превентивних радионица о  трговини људима“, казала је Тамара Маџарев, члан Локалног координационог тима испред локалне самоуправе.

Током ове недеље, едуковани волонтери  Црвеног крста организовали су радионице за децу предшколског и основношколског узраста  и  друге циљне групе.

На данашњој централној манифестацији,  на Тргу Светог тројства, волонтери Црвеног крста су на осам пунктова приказали начин врбовања и експлоатације потенцијалних жртава трговине људима.

Представници Полицијске управе Сомбор су присутнима објаснили како је потребно  реаговати, коме се обратити и на који начин се заштитити  у  ризичним ситуацијама.

Европски дан борбе против трговине људима обележава се од 2007. године, када је Европска комисија 18. октобар прогласила за дан борбе против трговине људима. Од тада се  широм Европе организују активности чији је циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација
No Notify!