јан 28

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У НОВОМ РУХУ, СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА И НОВИМ ПОСЛОВИМА

Потписан Уговор о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године

Потписан Уговор о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић посетио је данас Сомбор и у пратњи домаћина, градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, члана Градског већа за здравство и социјалну заштиту др Далибора Форгића и директорице Завода за јавно здравље у Сомбору др  Драгославе Чубрило, обишао је адаптирану зграду у којој се налази овај Завод..

Повод посете је завршетак радова на адаптацији овог здања, које је финансирала Покрајина и потписивање уговора између Града и Завода за јавно здравље. Ради се о Уговору о финансирању и реализацији посебних програма Друштвене бриге за јавно здравље током 2020. године између града Сомбора и Завода за јавно здравље Сомбор.

„Давне 1875. године је направљена ова зграда у којој се ми данас налазимо, а од 1925. године је овде смештен Завод за јавно здравље Сомбор и сведоци смо да више деценија у овај објекат није улагано. Прошле године Покрајинска влада је уложила 20 милиона динара за комплетну реконструкцију, тако да смо данас добили наменски објекат који је урађен по стандардима за оно што пружа Завод за јавно здравље Сомбор, односно за више од 180.000 грађана не само града Сомбора већ целог Западнобачког округа“ рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић у свом обраћању новинарима и додао  да је ово изузетно значајно како за запослене тако и за грађане јер се ради о изузетно важној установи која ради са озбиљним инфективним материјалом.

„Покрајина ће у следећем временском периоду помоћи заводу за набавку још новије квалитетније опреме, првенствено апарата за мерење и анализе буке у овој регији. Осим тога приводи се крају пројекат комплетне реконструкције Опште болнице у Сомбору и очекујемо да ове године кренемо са радовима“ рекао је Гојковић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истакла је да је помоћ и подршка коју су дали Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство од великог значаја са више аспеката.

„С обзиром да се ради о згради која се налази под одговарајућим мерама заштите како због њене старости тако и архитектуре, изведени радови допринели су да се ова заштита очува као што се и Град труди да сачува сва културно-историјска здања на територији града. Наравно поред тога, за нас још важније јесте и унапређење свих оних услова у којима раде запослени у Заводу за јавно здравље, али свакако и допринос квалитету услуга које Завод за јавно здравље пружа. Данас смо са Заводом потписали један нови Уговор о финансирању посебних програма друштвене бриге за јавно здравље, што је заправо један потпуно нови приступ у финансирању примарне здравствене заштите и праћења параметара здравствене заштите, пре свега, осврћући се на елементе који су везани за заштиту животне средине. Обезбедили смо посебан програм који ће омогућити како контролу квалитета воде, тако и контролу квалитета буке, али и свих оних других параметара на који адекватно треба да реагује локална самоуправа својим инвестицијама како би они били на задовољавајућем нивоу и тако повољно утицали на здравствено стање становништва“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Директорица Завода за јавно здравље др Драгослава Чубрило је истакла да је у адаптацију и санацију ове зграде уложено 20 милиона динара те да су ови радови који су унапредили услове,  довели до тога да се уведу нове технологије у центру за микробиологију а исто тако уведени су нови послови у центру за хигијену и хуману екологију.

                                                                             Послови информисања и односа са јавношћу

јан 28

ОДРЖАНА 193. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

193. Седница Градског већа

На 193. Седници Градског већа која је одржана у понедељак 27. јануара, чланови већа су размотрили и одлучили о девет тачака дневног реда.

Између осталог усвојен је предлог првих измена и допуна плана јавних набавки за 2020. годину  Града Сомбора, годишњи план расписивања јавних конкурса који су од јавног интереса за Град Сомбор у 2020. години као и Предлог закључка за усвајање текста јавног конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката, програма и манифестација у култури у 2020. години.

Чланови Градског већа дали су Одобрење на план јавних набавки спортског центра “Соко” Сомбор и културног центра „Лаза Костић“ Сомбор за 2020. годину.  Једногласно је усвојен

Предлог закључка за утврђивање изгледа повеље – дипломе за доделу Повеље Града Сомбора, доделу Повеље града Сомбора и утврђивање новчаног износа.

Према овом предлогу Повеља Града Сомбора за 2020. годину  доделиће се др Дарку Косановићу, као признање за достигнућа у претходној години,  одређена је новчана награда  у нето  износу од 120.000,00 динара  за добитника Повеље и потврђен је

изглед повеље-дипломе за доделу Повеље Града Сомбора  израђене у 2010.години, а као изглед повеље-дипломе, која ће бити додељена за 2020. годину.

                                                                       Послови информисања и односа са јавношћу

јан 27

СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ И ИНДИВИДУАЛНИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА

Агробизнис центар за рурални развој и развој пољопривредне производње  у сарадњи са Градом Сомбором расписао је Конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање пољопривредне производње и унапређење функционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава на територији града Сомбора за 2020.годину.

За реализацију Конкурса предвиђен је укупан износ од 5.000.000.00 динара са пдв-ом. Средства за подршку инвестиција  према  Конкурсу  додељују се бесповратно. Бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 100% од укупне вредности.

Максималан износ бесповратних средстава по једној пријави износи до 250.000,00 динара са пдв-ом. Минималан износ бесповратних средстава по једној пријави је 50.000,00 динара са пдв-ом.

Право на коришћење бесповратних средстава имају физичка лица – носиоци регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинства у активном статусу са територије Града Сомбора.

Образац пријаве се подноси од 27. јануара до 12. фебруара 2020. године, у просторијама АБЦ, Лазе Костића 5, сваког радног дана од 8 до 15 часова.

Више информација, начин пријаве и потребне обрасце можете погледати овде.

Додатне информације можете добити лично у Агробизнис центру од 8 до 15 часова, Лазе Костића бр.5 Сомбор,  или путем мејла office@agrobizniscentar.rs.

Послови информисања и односа са јавношћу

јан 27

СВЕТИ САВА – САВИНДАН ОБЕЛЕЖЕН У СВИМ ОБРАЗОВНИМ УСТАНОВАМА У СОМБОРУ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић присуствовала освештењу Славског колача и програму који су припремили ученици и професоре Средње пољопривредно прехрамбне школе у Сомбору

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић присуствовала освештењу Славског колача и програму који су припремили ученици и професоре Средње пољопривредно прехрамбене школе у Сомбору

Ученици, студенти и просветни радници широм Србије  данас прослављају школску славу – Светог Саву.

Светосавске свечаности приређене су у основним и средњим школама на територији града Сомбора, Предшколској установи „Вера Гуцуња“, те на Педагошком факултету у Сомбору.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ, зачетник српске књижевности. Као школска слава, Свети Сава  је установљен 1840. године на основу предлога Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу.

Школску славу – ученицима, студентима и просветним радницима – честитала je градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је тим поводом посетила Средњу пољопривредно-прехрамбену школу у Сомбору и присуствовала освештењу Славског колача и програму који су припремили ученици и професори ове средње школе.

                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

јан 27

ГАСТРОНОМСКА ПОНУДА СОМБОРА НА САЈМУ ПИРОТСКЕ ПЕГЛАНЕ КОБАСИЦЕ

Сомбор представљен на осмом Сајму пиротске пеглане кобасице

Сомбор представљен на осмом Сајму пиротске пеглане кобасице

Протеклог викенда у Пироту је одржан осми по реду Сајам пиротске пеглане кобасице, а на њему је и ове године Сомбор имао своје представнике.

Пиротска хала „Кеј“ ове године окупила је 40 произвођача пеглане кобасице и 150 произвођача ракије, вина, сирева и меда, а према оценама организатора, ово је био најпосећенији сајам до сада.

Гастрономску и туристичку понуду Сомбора на осмом Сајму пеглане кобасице у Пироту представили су Газдинство „Стокућа“, Винарија „Станимировић“ Винарија „Врт“ из Риђице и Туристичка организација града Сомбора.

Посета Пироту послужила је представницима Града Сомбора, заменику градоначелнице Антонију Ратковићу и шефу Кабинета градоначелнице Љиљани Мирић Маринковић, да разговарају о новим видовима сарадње.

Стручни жири изабрао је победника, а за најбољег произвођача пеглане кобасице изабран је Александар Џунић и његова екипа “Када падне први снег” који је другу годину за редом освојио ово ласкаво признање. Друго место са само 2 бода мање освојио је Милан Савић и екипа “ММ”, док је трећепласирана екипа “Козорог” на челу са Ненадом Златковићем.

Послови информисања и односа са јавношћу

јан 27

СВЕТОСАВСКА ЧЕСТИТКА

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић

Драги ученици и студенти,

Поштовани наставници и професори,

 

Прослава Светог Саве – школске славе 27. јануара, прилика је да свима вама овим путем захвалим и изразим своје најдубље поштовање, јер сте управо Ви први и најаутентичнији следбеници мисије првог српског просветитеља!

Свети Сава је својим визионарском промишљу и мудрошћу утемељио путеве просветитељства, али образовања и учења као јединог правог пута без којег ниједан други напредак не би био могућ.

Честитајући вам празник, драги ђаци, пожелећу вам да сваки изазов пред којим се нађете искористите као прилику да кроз образовање унапредите своја знања, постанете испуњенији и бољи људи и уложите напор да створите нешто добро и велико што ће допринети бољитку заједнице у којој живите и стварате, а да се сваки ваш учитељ радује и слави ваш успех као резултат заједничких напора и тимског рада.

Свакога дана се подсећајте да су образовање, духовност, толеранција и честитост врховне вредности којима треба да се управљате у животу!

Честитам вам ваш празник – Срећан Савиндан!

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић

Званична интернет презентација
No Notify!