јун 19

УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА СПРЕМНА ДА БУДУ ПАРТНЕРИ ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ У ПРОЦЕСУ УКЉУЧИВАЊА ГРАЂАНА У ПРОЦЕС ДОНОШЕЊА ОДЛУКА О ТРОШЕЊУ СРЕДСТАВА ОСТВАРЕНИХ НАПЛАТОМ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ

Учесници састанка

Учесници састанка

Грађани и удружења грађана су спремни да се укључе у израду Акционог плана у којем би они активно учествовали у процесу доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину,  порука је  учесника  са  данашњег састанка одржаног у Градској управи града Сомбора.

Састанак на тему учешћа грађана у процесу доношења одлука о трошењу средстава који се прикупе по основу наплаћеног пореза на имовину, организован је у оквиру програма „Општински економски развој у Србији – Реформа пореза на имовину (фаза 2) у који је укључен и град Сомбор, као једна од 45 јединица локалне самоуправе у којима  се програм реализује.

Састанку је порисуствовало  20-ак представника удружења грађана, месних заједница, као и грађана појединаца, те представници  Швајцарске организације  за развој и сарадњу која овај програм финансира  у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. Програм спроводи International Management

Грађане је испред Градске управе поздравила начелница Хелена Роксандић Мусулин, која је истакла да је трибина организована са циљем да се грађани укључе у сам процес доношења Акционог плана и представила чланове радне групе која ће радити на његовој изради.

Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде је председник Радне групе, а чланвои су: Бисерка Јовићевић, начелник и Верица Сретовић и Огњен Ераковић, помоћници начелника  Одељења локалне пореске администрације Михаел Плац, шеф и Кристина Харјунг, млађи саветник  Одсека за локални економски развој и подршку улагањима.

Начелница Одељења локалне пореске администрације  истакла је да ће град учешћем у овом пројекту унапредити своју базу података и обухвата пореских обвезника и  навела да је у те сврхе ангажовано 17 пописивача.

„Учешће пореза на имовину у укупним приходима буџета града Сомбора последњих десетак година бележи стални раст и данас, после једне деценије учешћа пореза на имовину физичких лица у укупним приходима буџета града Сомбора,  је седам пута веће“, навела је Јовићевић и потом детаљно објаснила на које се све непокретности плаћа порез на имовину, те ко и до када се плаћа и подноси пореску пријаву на имовину.

„Циљ реформе пореза на имовину јесте да сваки грађанин плаћа порез на имовину коју поседује, а сви грађани морају да буду и јесу једнаки у томе. Са друге стране потребно је обезбедити да се приходи остварени од пореза на имовину користе у  оне сврхе које су у  врху листе приоритета код свих грађана“, истакла је Јовићевић.

Начелница Градске управе Роксандић Мусулин је говорила о Акционом плану за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину,  истичући да учешћем у програму град тежи да унапреди квалитет живота, услуга и управљања за што већи број грађана.

„Основни циљ програма јесте да грађани и привреда остварују корист тако што ће учествовати у доношењу одлука, чиме ће се поспешити и одговорнији начин управљања, а побољшаће се и квалитет јавних услуга. Посебан акценат се ставља на јачање одговорности између локлане власти и грађана као пореских обвезника и то тако да се кроз програмске активности покрене и побољша дијалог са грађанима“, навела је Роксандић Мусулин и додала да је као једна од програмских активности планирана и израда Акционог плана чији је основни циљ да унапреди процес консултовања и учешћа грађана у доношењу одлука о трошењу средстава од прихода који се оствари од наплаћеног пореза на имовину грађана.

Начелница Градске  управе  је потом детаљно говорила о Акционом плану, од активности које локална самоуправа спроводи како би укључила грађане, преко партиципације грађана до плана активности на спровођењу специфичних циљева са потпуно одређеним носиоцима активности, партнерима, временским оквиром извором финансирања и индикатором учинка.

„Код грађана је потребно развити свест о њиховој одговорности за допринос овом процесу кроз учешће у креирању  и доношењу  одлука о питањима која су везана за њихове животе. Овај  процес  доноси бројне користи, како грађанима, тако и заједници“, истакла је Роксандић Мусулин и додала да је код грађана потребно подићи и свет о њиховом значају као пореских обвезника  у процесу пописа, наплате и трошења средстава прикупљених наплатом пореза на имовину.

Начелница Градске управе је истакла и да су грађани Сомбора савесни порески обвезници, те да је проценат наплате пореза на имовину физичких лица око 90 одсто, али и да је рад пописивача на терену показао да нису  пријављене све непокретности на које се порез на имовину плаћа.

„Очекујемо да нам помогнете да покренемо грађане да учествују у свим фазама овог програма, од свести о потреби  плаћања пореза на имовину, преко њиховог учешћа у процесу предлагања и креирања пројеката од значаја за грађанина, али и за заједницу, до учешћа о одлучивању  и спровођењу пројекта који су заједно одабрали локална самоуправа и грађани“, навела је Хелена Роксандић Мусулин и истакла да је грађански активизам потенцијал који је потребно покренути како би заједнички побољшали квалитет живота у нашој заједници.

Сава Дојић, члан Градског већа је навео да је проткле три године реализован пројекат „Партиципативно буџетирање“, преко којег су грађани реализовали пројекат уређења  центра у Станишићу, прошле године је уређено излетиште „Тромеђа“, а ове године ће бити реализован пројекат „Реконструкције вртића у Кљајићеву“.

Своје ставове о програму и учешћу грађана навели су представници УГ „Психозон“ , који су од посебног значаја навели рад са рањивим групама, пре свега особама са психичким сметњама, као и повратницима са извршења законских казни. Наведеним групама  је, према речима представника удружења, потребан простор где би се могли окупљати и тражити психолошке и друге видове помоћи.

Представници  МКПЗ „Стапар“  и  УГ „Удахни живот“, Станишић,  истакли су да је удружењима грађана превасходно потребан континуитет у финансирању њихових пројеката, те да је потребно да неки од њих буду намењени руралном  развоју.

Представник удружења  сомборских војних пензионера казао је да подржава овакав програм и нагласио потребу надзора над реализацијом одабраних пројеката.

Представник  „Сомборског едукативног центра“ је навео да је ово удружење  са шест других  удружења грађана покренуло иницијативу о оснивању Савеза удружења грађана.

Према мишљењу представника СЕЦ- а кружење информација између удружења у оквиру савеза било би далеко брже, а свако удружење би имало организациону и техничку подршку.

Послови информисања и односа са јавношћу

јун 18

У ПЕТАК, 22. ЈУНА, ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА РАЗМАТРАЈУ ПРЕДЛОГ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА

Фото архива

Председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, упутио је одборницима сазив за 26. седницу. Седница је сазвана за 22. јун 2018. године, од 9.00 часова, у згради Жупаније, Трг цара Уроша 1, Сомбор.

Одборници би требало да размотре и одлуче о 18 тачака дневног реда, од којих је Предлог одлуке о првом ребалансу Одлуке о буџету града Сомбора за 2018. годину,  најважнија.

Одборници ће се изјаснити и о Предлогу ревидиране Стратегије одрживој развоја града Сомбора за прериод 2014-2020. године, Предлогу програма развоја туризма града Сомбора 2017-2025, те о сету одлука које су у претходних неколико недеља биле на јавним расправама.

Одборници ће одлучити и о престанку функције директора  и именовању вршиоца дужности  директора ЈКП „Зеленило“, као и о првим изменама и допунама програма пословања  за 2018. годину  јавних коуналних предузећа:  „Водоканал“, „Паркинг сервис Сомбор“, „Водовод“ у Бездану, „Простор“, „Енергана“, „Чистоћа“ и „Зеленило“.

На 26. седници  биће одлучено и о другим питањима из делокруга рада Скупштине града.

Сазив 26. седнице СГ доступан је овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

јун 18

У 18. ТРЦИ ЗА ПЕХАР ГРАДА СОМБОРА ПОБЕДИЛО ГРЛО DONATO LUCA

18. трка за пехар града Сомбора

Најватреније љубитеље коњичких трка, ни киша, нити прохладно време нису јуче отерали

са Хиподрома у Сомбору, на којем је у организацији Коњичког клуба „Војвођанин“ одржан први касачки дан.

Одржано је десет трка, а у главној трци за 18. пехар града Сомбора,  стартовало је десет грла од  три године и старија.

На стази дужине 2200 метара,  са временом 1:19.1,  најбрже је било  грло др Србивоја Петрова  Donato Luca, са возачем Пантићем.

Победнички пехар уручио је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице.

Послови информисања и односа са јавношћу

јун 15

У НЕДЕЉУ НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕО-АЛАРМ РЕПУБЛИЧКОГ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКОГ ЗАВОДА

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода  сутра и прекосутра на територији  града  Сомбора, као и целог Западнобачког управног округа,  постоје услови за појаву грмљавине и веће количине падавина са градом.

Сутра, 16. јуна,  на територији града Сомбора могућа је појава локалне грмљавине са количином падавима од 20 литара по квадратном метру за 12 часова.

За недељу, 17. јун 2018. године, најављују се јаки пљускови и грмљавинске непогоде  са краткотрајном појавом града и количином падавина  која би за три часа могла износити  20 литара  кише по квадратном метру.

Упозорење РХМЗ  доступно је овде.

Послови информисања и односа са јавношћу

јун 15

ВЕЋЕ УТВРДИЛО ПРЕДЛОГ ПРВОГ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ГРАДА ЗА 2018. ГОДИНУ – ТЕКУЋИ ПРИХОДИ ВЕЋИ ЗА 119 МИЛИОНА ДИНАРА

Градско веће – 120. седница

Градско веће је на 120. седници, одржаној данас, утврдило Предлог одлуке о првом ребалансу буџета града Сомбора за 2018. годину.

Разлози за доношење Одлуке о првом ребалансу Одлуке о буџету града Сомбора за 2018. годину,  речено је на седници, садржани су у потреби  да се распореди буџетски  суфицит  у износу од 49.734.089,00 динара, утврђен Одлуком о Завршном рачуну буџета града Сомбора за 2017. годину.

Осим наведеног и поједини буџетски корисници исказали су потребу за корекцијом   појединих буџетских ставки у важећој Одлуци о буџету града, а дошло је и до измена одређених закона и пратећих аката који утичу на функционисање целокупног  буџетског сектора.

Према предложеном ребалансу укупна средства буџета износе                                            3.247.505.778,00 динара, а планирано  је веће остварење текућих прихода за 3,8 одсто, односно за 119 милиона у односу на важећу Одлуку о буџету града, што значи да су текући приходи,  планирани у износу од 2.969.000.000,00 динара.

Укупни приходи према Предлогу одлуке о првом ребалансу износиће 3.296.858.000,00, а расходи  3.348.592.000,00 динара. Планирано је да се буџетски дефицит у износу од 51.734.000,00 динара „покрије“  из пренетих средстава и средстава остварених од продаје домаће финансијске имовине.

Предлог одлуке о првом ребалансу Одлуке о буџету града Сомбора за 2018. годину, биће на разматрање и одлучивање упућен одборницима Скупштине града Сомбора.

Градско веће је прихватило предлог првих  измена и допуна програма пословања сомборских јавних комуналних предузећа у 2018. години. Разлози измена програма пословања ЈКП „Зеленило“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Енергана“, ЈКП „Простор“, ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“, ЈКП „Водоканал“ и ЈКП „Водовод“ у Бездану, проистиче из њихових потреба о ревидирању појединих ставки и усаглашавања са Одлуком  о првом ребалансу буџета. Код свих предузећа програм је допуњен и износом за исплату солидарне помоћи запосленима ради ублажавања неповољног материјалног положаја радника, што је утврђено Посебним колективним уговором за јавна предузећа у комуналној делатности на територији Републике Србије, која за исплату  имају обезбеђена финансијска средства. Допуњени програми пословања ЈКП, биће размотрени и на седници Скупштине града.

Веће је утврдио предлоге следећих одлука: Предлог одлуке јавној расвети, Предлог одлуке о одржавању јавних зелених површина, Предлог одлуке о првим изменама и допунама Одлуке о додељивању искључивог права јавним предузећима којима је оснивач град Сомбор, за обављање делатности пружања услуга на које се Закон о јавним набавкама не примењује и Предлог одлуке о димничарским услугама на територији града Сомбора.

На 120. седници утврђен је Предлог ревидиране Стратегије одрживог развоја града Сомбора за период 2017-2020. године, као и Предлог програма развоја туризма града Сомбора 2017-20125. године.

Претходно наведени предлози Градског већа, биће на даље разматрање и одлучивање упућени одборницима Скупштине града Сомбора.

Градско веће је одлучило и о имовинско-правним предметима, те о накнади штете проузроковане од стране напуштених животиња. Веће је прихватило предлог надлежне Комисије да се накнада штете одобри 15 лица, а да се један захтев одбије.

Веће је одлучило и о финансијским питањима и за „Фестивал мултикултуралности“ одобрило 500.000,00 динара, а за суфинансирање музичког догађаја „Концерт у шуми – симфонија птица“, издвојило 300.000,00 динара.

Градско веће је одлучило и о другим питањима из делокруга свог рада.

Послови информисања и односа са јавношћу

 

јун 14

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦA КРВИ ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви организован пријем за добровољне даваоце крви са територије града Сомбора

Поводом   Светског дана добровољних давалаца крви  у локалној самоуправи је и ове године организован  пријем добровољних давалаца крви са територије града Сомбора. Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора и др Далибор Форгић, члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите захвалили су се добровољним даваоцима крви на хуманости и апеловали на све грађане,  којима то здравствено стање омогућава, да дају крв.

„Драго ми је што је са нама више младих добровољних давалаца  крви, што значи да млади настављају  хуману традицију, а захвалио бих се и господину Јакобу Јулију који је крв дао 99 пута“, обратио се присутнима Ратковић.

Др Форгић је истакао да је крв ресурс који не може да се произведе и незаменљива је у појединим ситуацијама и утолико је давање крви као  лични, хумани гест значајнији.

Почасни председник Црвеног крста  у Сомбору, прим. др Милан Зобеница честитао је свим добровољним даваоцима Светски дан добровољног  давалаштва крви и захвалио им на хуманости.

„Промоција добровољног давалаштва крви је поверена Црвеном крсту, али сте ви – добровољни даваоци – најбољи промотери овог хуманог геста. Наша тежња јесте да имамо што више добровољних давалаца крви који крв дају први пут, јер када неко крв да једном, најчешће то и настави да чини“,  рекао је др Зобеница.

Почасни председник Црвеног крста у Сомбору др Зобеница је истакао да је на данашњем пријему  „шарени састав“ добровољних давалаца.

„Овде су ветерани, али и млади људи који су крв недавно дали први пут. Имамо и читаве породице које су даваоци крви, као и респектабилан број здравствених радника који су даваоци крви“, рекао је др Зобеница и захвалио се локалној самоуправи на сарадњи, не само на промоцији добровољног давалаштва, већ и на помоћи и сарадњи у свим акцијама које се предузимају када је добровољно давалаштво крви у питању.

Начелница Службе за трансфузију др Соња Јанковић, је поздравила све добровољне даваоце крви и захвалила им  што спашавају људске животе.

Добровољни даваоци крви, говорили су о својим разлозима да се упишу на листу хуманиста великог срца, а заједничко за све је, како су навели,   неизрецив осећај среће што помажу у спашавању живота.

Светски дан добровољних давалаца крви свим даваоцима честитала је и Биљана Клипа, секретар сомборског  Црвеног крста, наглашавајући да сви који желе да дају крв могу то учинити сваког дана  у Служби за трансфузију крви Опште болнице „Др Радивој Симоновић“, Војвођанска улица бр. 75, Сомбор.

„Крв можете дати и сваке среде од 12.00 до 14.00 часова у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут бр. 19“, истакла је Клипа.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација
No Notify!