јул 20

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О САНАЦИЈИ И АДАПТАЦИЈИ СПОРТСКИХ ОБЈЕКАТА У СОМБОРУ

Аранка Биндер, Соња Дурут и др. Патрик Дрид

Заменик градоначелника града Сомбора, Антонио Ратковић и заменик покрајинског секретара за спорт и омладину др Патрик Дрид потписали су Уговор о изградњи прикључка на електроенергетску и водоводну мрежу источне трибине на градском стадиону у Сомбору. Уговор предвиђа изградњу комуналних прикључака, којим ће се источна трибина на градском стадиону привести намени. Радови на овом објекту ће започети у најкраћем року и вреде укупно 1.300.000,00 динара.

Истовремено је потписан и Уговор којим Покрајински секретаријат за спорт и омладину финансира адаптацију и санацију просторија џудо и самба клуба „Бачка“ у Сомбору. Реновирање и привођење намена просторија клуба „Бачка“ вреди 200.000,00 динара, а средства су одобрена на основу Конкурса за финансирање посебних програма – пројеката изградње, одржавања и опремања спортских објеката у АП Војводини.

На истом Конкурсу – Конкурсу за финансирање посебних програма – пројеката изградње, одржавања и опремања спортских објеката у АП Војводини, Школа за основно образовање са домом „Вук Караџић“ у Сомбору добила је средства у износу од 400.000,00 динара за замену столарије на фискултурној сали. Уговор о коришћењу ових средстава потписали су директорка школе Соња Дурут и заменик покрајинског секретара др Дрид.

Потписивању уговора у сали Колегијума Градске управе града Сомбора присуствовала је и Аранка Биндер,  помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Антонија Нађ Косановић, чланица Градског већа за област спорта и омладине.

 

јул 20

РЕПУБЛИЧКИ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ ЗАВОД УПОЗОРАВА НА ВЕОМА ОПАСНО ВРЕМЕ И ТЕМПЕРАТУРУ ОКО 35 СТЕПЕНИ

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење у којем наводи да су на подручју Западнобачког управног округа  могуће ВЕОМА опасне временске појаве. Упозорење, тзв. црвени метео-аларм,  важи  за период од 00.00 часова 20. јула,  до 00.00 часова 22. јула 2017. године.

У упозорењу се наводи да ће температура достићи 35 (могуће и више) степени Целзијуса, као и да је могућа локална појава грмљавине са или бези падавина.

Температура од  око 35 Целзијусових степени, нарочито ако траје неколико узастопних дана, посебно угрожава живот хроничних  болесника, и изузетно је неповољна за метеоропате и лица која су под медицинском терапијом. Високе температуре могу проузроковати и озбиљне проблеме у снабдевању електричном енергијом и друге проблеме.

Црвени метео-аларм РХМЗ на снази је на готово читавој територији Србије. Само у Југозападној Србији – Златиборском, Моравичком и Рашком  округу,  на снази је наранџасти метео-аларм, односно проглашено је опасно време.

Упозорење РХМЗ доступно је овде.

јул 19

ГРАД ДОБИО НОВИ ПОЛИГОН ЗА ОБУКУ ВОЗАЧА

У присуству Мирослава Ковачића, члана Градског већа града Сомбора за комуналну делатност и инвестиције, чланова Комисије за примопредају школског полигона за обуку ризичних учесника у саобраћају и представника извршилаца радова и надзорног органа ЈКП „Простор“ граду Сомбору је на управљање предат новоизграђени полигон за обуку возача.

Примопредаја полигона извршена је на основу Решења о испуњењу  прописаних услова за обављање практичног испита кандидата за возаче за насељено место Сомбор  и Решења о именовању комисије за примопредају школског полигона за обуку ризичних учесника у саобраћају , извршена је примопредаја школског полигона за обуку ризичних учесника у саобраћају од стране извршилаца радова ВД „Југокоп-Подриње“ Д.О.О Шабац  и наручиоца радова града Сомбора.

 

јул 19

ПОЧЕЛО СОМБОРСКО СПОРТСКО ЛЕТО

У величанственој атмосфери у понедељак, 17. јула на најпопуларнијем и најстаријем сомборском летњем спортском објекту Градском штранду, више него успешно почела прва и јединствена спортско-рекреативна манифестација Сомборско спортско лето која је већ на старту свог читавоседмичног дешавања окупила чак више од 200 учесника

Присутне је најпре поздравила најуспешнија спортисткиња сомборске општине минуле две деценије, шампионка у трофејном кајакашком спорту Антонија Нађ Косановић, данас градска већница за спорт, омладину и децу и најзаслужнија за почетак једног новог концепта у области активне масовне летње спортске рекреације, да би јој се у обраћању окупљеним спортистима и публици придружили Илија Лалић, стручни сарадник Спортског савеза града Сомбора, Милош Алексић, потпредседник градске спортске организације, те заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић. Сви су они пружили подршку најспремнијим клубовима, тренерима и спортистима појединцима да Сомбору али и много широј регији подаре ново лепо лице које ћемо у даљим нашим чланцима бележити са посебном вољом. Pročitati ostatak ovog unosa »

јул 17

ЈЕЧАМ И ПШЕНИЦА ПОЖЊЕВЕНИ СА 8,2 ХЕКТАРА УЗУРПИРАНИХ ПОВРШИНА

Жетва јечма са узурпиране парцеле

Радна група задужена за скидање усева са узурпираних површина издала је саопштење за јавност у којем наводи да је у жетвеном периоду, јечам пожњевен са 5,88 хектара, а пшеница са 2,37 хектара.

На основу записника пољочувара и позива упућеним узурпаторима, до сада је за узурпацију државног пољопривредног земљишта  у производној  2016/2017. години, у складу са износима утврђеним Законом о пољопривредном земљишту извршена наплата узурпације на 31,01 хектар.

Радна група је установила да Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине поседује већи број записника Пољочуварске службе града Сомбора, у којима се наводе подаци о узурпацији државног пољопривредног земљишта под сојом, сунцокретом, кукурузом и шећерном репом.

Радна група позива правна и физичка лица која су без правног основа обрадила државно пољопривредно земљиште да се јаве Одељењу за пољопривреду Градске управе града Сомбора, приземље „Жупаније“, канцеларије број 50 и 55, сваког радног дана у времену од 7.30 до 15.00 часова, како би избегли принудно скидање усева и друге законом прописане мере.

Оригинално саопштење за јавност доступно је овде.

 

 

                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

јул 17

ГРАДСКО ВЕЋЕ: КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПОТРЕБА У ОБЛАСТИ СПОРТА ЗА ПЕРИОД ОД 1. ЈУЛА ДО 31. ДЕЦЕМБРА 2017.

72. седница Градског већа

Након спроведених мера финансијске консолидације, утврђених на 33. седници Скупштине града Сомбора 20. октобра 2015. године,  ЈКП „Енергана“  је постало кредитно способно предузеће и преузело је на себе улогу носиоца кредита,  за који је пре две године  био задужен  ЈКП „Водоканал“.  У наредних пет година „Водоканал“ ће имати улогу јемца, као и ЈКП „Чистоћа“ одлучили су надзорни органи ових предузећа, а сагласност  на одлуке надзорних одбора „Чистоће“ и „Водоканала“,  на 72. седници дало је Градско веће.

Чланови Већа су одлучили и о расписивању јавног позива за суфинансирање потреба у области спорта за период 1. јул 2017.  –  31.  децембар 2017. године.

За стручно-педагошки рад тренера опредељен је износ од 1.380.000,00 динара, за стипендије 922.000,00, основне трошкове клубова 7.090.000,00 динара, за посебне програме клубова 2.332.000,00  и за манифестације 473.000,00 динара.

На 72. седници, одржаној 17. јула 2017. године, Градско веће је дало сагласност на закључење  анекса уговора између Града Сомбора и ЈКП „Простор“ о одржавању неактивних гробаља у Гакову, Кљајићеву, Крушевљу, Чонопљи, Бачком Моноштору и Колуту.

Веће је одлучило и о другим питањима из делокруга свог рада.

                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

јул 14

У ПОНЕДЕЉАК, 17. ЈУЛА, ПОЧИЊЕ „СОМБОРСКО СПОРТСКО ЛЕТО 2017“

Сомборско спортско лето

Манифестација „Сомборско спортско лето 2017“ одржаваће се на купалишту „Штранд“, свакодневно, од 17. до  23. јула 2017. године у поподневним сатима – од 17.00 до 20.30 часова.

Циљ манифестације јесте промоција спорта и здравих стилова живота међу децом и младима, који ће имати прилику да се  у „малим школама“ спорта информишу о: фудбалу, кошарци,  рукомету, ватерполу, боксу, савате боксу, одбојци и кајаку.

На едукативним радионицама за децу и младе, биће речи о превенцији болести зависности, важности одржавања хигијене руку за здравље деце, важности неговања здравих стилова живота, али и опасностима који вребају младе у свету трговине људима.

Манифестацију је са 150.000,00 динара подржала локална самоуправа, а сарадници у реализацији су Спортски савез града Сомбора, Црвени крст и Спортски центар „Соко“.

Манифестацију подржавају  и Покрајински секретаријат за спорт и омладину; „Спорт за све Војводине“ и Савез за фитнес и рекреацију Србије.

Ова прва сомборска летња спортска манифестација почеће свечаним отварањем,  у понедељак 17. јула, у 16.00 часова на купалишту „Штранд“, уз присуство заменика градоначелнице Антонија Ратковића, Антоније Нађ Косановић, чланице Градског већа за област спорта, деце и омладине, као и представника суорганизатора.

Послови информисања и односа са јавношћу

јул 14

МИНИСТАР ТРИВАН: РЕЗЕРВАТ БИОСФЕРЕ „БАЧКО ПОДУНАВЉЕ“ ЈЕ ПОЧЕТАК ДРУГЕ ФИЛОЗОФИЈЕ И ЛОГИКЕ, КАКВА СРБИЈА МОЖЕ ДА БУДЕ

Промоцији присуствовали представници општина Апатин, Бач, Оџаци, Бачка Паланка, удружења и организација

У Сомбору је, месец дана након проглашења, односно уписа резервата биосфере „Бачко Подунавље“ у УНЕСКО Светску листу резервата биосфере, одржана промоција овог другог резервата биосфере у Србији и првог у Војводини.

У здању Жупаније,  у скупштинској сали,  окупили су се представници општина Апатин, Оџаци, Бач, Бачка Паланка и града Сомбора на чијем подручју се простире РБ „Бачко Подунавље“, као и представници  удружења и организација који се баве заштитом животне средине, али и појединци чија је животна филозофија утемељена на здравој природи, здравој животној средини.

Љубитељима и чуварима природе обратили су се: министар за заштиту животне средине Горан Триван, Јасмина Татарац, генерална секретарка Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ, Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, Др Биљана Пањковић, директорка Покрајинског завода за заштиту природе,  Душка Димовић, директорка WWF – Светске организације за природу у Србији и домаћин промоције, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је поздравила присутне и захвалила се свим институцијама које су се ангажовале на томе да РБ „Бачко Подунавље“ буде уписан у  Светску листу резервата биосфере.

„Веома је значајно што је резерват биосфере „Бачко Подунавље“ уписан у светску листу резервата биосфере, под заштитом УНЕСКА. То је од великог значаја јер програм „Човек и природа“,  у оквиру којег је  проглашен резерват биосфере,  подразумева једну синергију између човека и природе и подразумева успостављање  баланса којим се очување природе успоставља у функцији одрживог развоја. Отвара нам се и могућност да  упознамо и искуства оних који су у томе отишли корак даље и да резерват биосфере  буде тачка ослонца када су развојне, економске шансе у питању“, казала је градоначелница и истакла да је за локалну самоуправу од великог значаја како сарадња са удружењима која се баве заштитом животне средине, тако и са Министарством заштите животне средине и покрајинским органима који су и иницирали проглашење подручја „Бачког Подунавља“ за резерват биосфере. Pročitati ostatak ovog unosa »

јул 14

УТВРЂЕН ПРЕДЛОГ ЛИСТЕ ОДОБРЕНИХ ПРОЈЕКАТА ПО КОНКУРСУ „ЛАП ЗА МЛАДЕ 2017“

На конкурс „ЛАП ЗА МЛАДЕ 2017“  пријављено је 37 пројеката. Надлежна комисија прегледала је све пријаве и одлучила да три пројекта одбије, а 3.000.000,00 динара, колико је било на располагању по основу конкурса, расподелила је на 34 пројекта.

Учесници конкурса који нису задовољни предлогом комисије имају право да закључно са 19. јулом  2017. године упуте приговор комисији и то искључиво у штампаном облику на писарници Градског услужног центра (Трг цара Уроша 1, Сомбор, шалтери 11 и 12), са напоменом „Приговор на прелиминарну ранг листу  – ЛАП ЗА МЛАДЕ 2017“ .

Учесници конкурса чији су пројекти одобрени имају обавезу, да закључно са 19. јулом 2017. године, комисији доставе предлог измењеног буџета пројекта који мора бити усклађен са одобреним износом буџета пројекта. Предлог измењеног буџета не може садржати нове ставке, нити нове трошкове који нису наведени у првобитном предлогу буџета пројекта. Реализатори пројекта могу да предложе смањење пројектних активности или да их ускладе са предложеним буџетом.

Предлог листе пројеката доступан је овде.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

јул 13

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2017. ГОДИНУ ПРЕМА КОЈЕМ ЈЕ РАСПОЛОЖИВИ НИВО СРЕДСТВА УВЕЋАН ЗА 11,2 ОДСТО

15. седница Скупштине града

Скупштинском Одлуком о првом ребалансу Одлуке о буџету града Сомбора текући приходи су  у односу на првобитну Одлуку увећани за 11,2 одсто, односно 299,9 милиона динара и дефинисани су на нивоу од 3.171.452.587,00 динара.

Према образложењу које  је Сава Дојић, члан Градског већа (ГВ) за финансије и привреду навео на 15. седници Скупштине града, одржаној 11. јула 2017. године, ребаланс  буџета је  условљен распоредом суфицита који је утврђен Одлуком о завршном рачуну буџета града Сомбора за 2016. годину, а који је износио 115.237.552,00 динара. Осим тога, како је навео члан ГВ Дојић, поједини корисници буџетских средстава изразили су потребу за преструктурирањем појединих буџетских ставки, а измењени су и  одређени закони и пратећи акти који утичу на функционисање буџетског сектора, што је такође требало дефинисати  првим ребалансом буџета за 2017. годину.

Како је наведено,  највиши ниво раста планиран је у оквиру улагања у комуналну инфраструктуру, како у облику самосталног финансирања из буџета, тако и у облику суфинансирања путем пројеката са вишим органима власти. Pročitati ostatak ovog unosa »

јул 13

ПРОМОЦИЈА РЕЗЕРВАТА БИОСФЕРЕ „БАЧКО ПОДУНАВЉЕ“

Резерват биосфере

Одлуком Међународног координационог савета УНЕСКО програма „Човек и биосфера“, Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ уписан је у УНЕСКО Светску листу резервата биосфере. Одлука је донета 14. јуна 2017. године  током заседања Савета у Паризу, а  промоција резервата биће организована  14. јула 2017. године, у времену од 11.00 до 13.00 часова,  у великој сали у згради сомборске локалне самоуправе (Трг цара Уроша 1, Сомбор).

Промоцију организује Град Сомбор у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе и Светском организацијом за природу у Србији  – WWF.

Испред Града Сомбора учеснике и госте поздравиће градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, а потом ће уследити и обраћање  представника  Министарства за заштиту животне средине, Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ, Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског завода за заштиту природе и Светске организације за природу у Србији – WWF.

***

„Бачко Подунавље“

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ део је „Европског Амазона“ који представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава. Површина резервата простире се на 176.635 хектара, а  обухвата подручја Града Сомбора и општина Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка.

                                                            Послови информисања и односа са јавношћу

јул 12

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ МР ВУК РАДОЈЕВИЋ : МЕРЕ АГРАРНЕ ПОЛИТИКЕ – ПРЕМА ПОТРЕБАМА ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Отац и син, Марко и Данијел Илић

Секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине мр Вук Радојевић, увео је праксу  обиласка пољопривредних газдинстава. Током претходних годину дана  у сарадњи са локалним самоуправама секретар Радојевић је са својим сарадницима одржао 100 трибина и обишао бројна  пољопривредна газдинства промовишући  мере аграрне политике Војводине и ослушкујући актуелне потребе пољопривредника.

Настављајући праксу обиласка пољопривредних газдинстава, а  у сарадњи са замеником градоначелнице Сомбора Антонијом Ратковићем и Дарком Радуловићем, чланом Градског већа за област пољопривреде и заштите животне средине,  секретар Радојевић и  помоћник  секретара  Владислав  Крсмановић, посетили су  газдинство Марка Илића у Бачком Брегу. Секретар је изразио задовољство посетом Бачком Брегу, а у непосредном, отвореном разговору Илићи су навели да им је потребно више информација о кредитним линијама Секретаријата.

„Интересују нас  конкурси који  се односе на адаптацију и опремање фарми, субвенције за младе пољопривреднике, као и могућност да се на дужи временски рок државно земљиште издаје у закуп“, навели су Илићи. Pročitati ostatak ovog unosa »

Starije objave «

Zvanična internet prezentacija
No Notify!