мар 28

ПРОДУЖЕНА САМОИЗОЛАЦИЈА И ЗАБРАНА КРЕТАЊА ВИКЕНДОМ

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници најновије мере за спречавање ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се све мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана, а да се викендом забрана кретања уведе од 15 часова.

Свим грађанима Републике Србије, као и странцима са боравишном дозволом, који су у земљу ушли 14. марта и касније, продужава се обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана.

Ово практично значи да свима који су при уласку у земљу добили усмено или писмено решење о кућној самоизолацији у трајању од две недеље, изолација аутоматски наставља да тече још две недеље.

Измењено је време трајања забране кретања грађана за дане викенда. Грађани ће суботом и недељом морати да остану у својим домовима од 15 часова до 5 часова ујутру.

Грађани који нису старији од 65 година, могу напуштати своје домове радним данима и даље од 5 часова ујутру до 17 часова. Најстарији суграђани могу напуштати своје домове једино недељом између 3 и 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница.

Водећи се мишљењем струке, Влада Републике Србије одлучила је да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болешћу изазваном вирусом COVID-19, препоручено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљег.

Jош једном се апелује на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, како бисмо сви заједно, што пре из ове битке изашли као победници.

мар 28

НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА САМОИЗОЛАЦИЈЕ И ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА НА ЈАВНОМ МЕСТУ

У петак 27. марта припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору  су затекли четири особе за време забране кретања на јавном месту.

Против једне особе је поднета кривична пријава због кршења мера самоизолације.

Град Сомбор и МУП Сомбор и даље апелују  на грађане да поштују одлуке Владе Републике Србије и да због себе и других остану код куће.

мар 27

РЕГИСТРАЦИЈУ ВОЗИЛА УМЕСТО ПЕНЗИОНЕРА ПРОДУЖАВАЈУ ЊИХОВИ ПОТОМЦИ

Током ванредног стања продужење регистрације возила на техничким прегледима, уместо грађана старијих од 65 година, могу обавити њихови потомци.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић  је објаснио да је неопходно да они поднесу захтев на техничким прегледима у овлашћеним сервисима, уз обавезно прилагање своје личне карте, затим личне карте власника возила, односно особе старије од 65 година, и овлашћење које не мора бити оверено од стране нотара.

Потпредседник Владе је подсетио на то да се продужење регистрације тренутно обавља искључиво на техничким прегледима у овлашћеним сервисима.

мар 27

ПРЕПОРУКЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Лекарска комора Србије објавила је препоруке поступања у различитим ситуацијама намењене свим грађанима. Ове препоруке се односе на шта треба да се чини приликом уласка и изласка из куће/стана и у случају да живе са особом која је у ризику од заразе.

Неке од препорука су да када уђете у кућу скинете обућу; кључеве, новчаник и торбицу одложите у одређену кутију одмах по уласку и не додирујете ништа пре него што оперете руке, да када излазите из куће покупите косу и не носите накит; обучете одећу дугих рукава; навучете маску непосредно пре изласка из стана и понесете са собом једнократне марамице, а у случају да живите са особом у ризику од заразе да спавате у одвојеним креветима; не користите исте предмете; што чешће перете веш; често дезинфикујете површине и предмете; проветравате просторије.

Све препоруке погледајте на приложеним сликама.

Поступањем према овим упутствима сви можемо да утичемо на смањење ширења корона вируса, како би боље заштитили своје здравље и здравље својих најближих.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 27

ПЕТ OСОБА ПРЕКРШИЛО ЗАБРАНУ КРЕТАЊА

У четвртак 26. марта припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору  су санкционисали пет особа јер су затечене за време забране кретања на јавном месту односно нису поштовале наредбу о ограничењу и забрани кретања.

Грађани су поштовали меру самоизолације.

Град Сомбор и МУП Сомбор и даље апелују  на грађане да поштују одлуке Владе Републике Србије и да због себе и других остану код куће.

мар 27

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ 31. МАРТА

Црвени крст Сомбор у сарадњи са партнерима из Завода за трансфузију крви Војводине у уторак, 31. марта 2020. године организује акцију добровољног давања крви. Акција ће се одвијати у термину од 09.00 до 12.00 часова у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ Сомбор на адреси Славише Вајнера Чиче бб.

Због ситуације са вирусом Covid-19 Републичка стручна комисија за трансфузијску медицину издала је следеће саопштење:

„Поштовани даваоци крви,

прикупљање крви у свим овлашћеним трансфузијским установама  се одвија према планираном распореду јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима.

У ситуацији у којој се налазимо везано за Covid-19, трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, а мора се узети у обзир да се може очекивати смањен број здраве популације која може дати крв и смањен одзив добровољних давалаца крви због утицаја јавно здравствених мера које се предузимају. Сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом.

У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције смо за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење. Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

ДАВАОЦИ КРВИ, МОЛИМО ВАС ДА НЕ ДОЛАЗИТЕ на давање крви уколико:

 • сте у последњих 28 дана путовали изван Србије
 • имате прехладу, кашаљ и кијање,
 • имате повишену телесну температуру,
 • сте били у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.

Према препорукама ЕЦДЦ се уводе мере код давалаца крви у циљу спречавања преноса Covid-19:

 • одлагање давања крви, ћелија и ткива 28 дана након излагања потврђеном случају или повратка из подручја са инфекцијом Covid-19
 • одлагање давања крви даваоцима са симптомима респираторне инфекције
 • подсећање давалаца крви на обавезу да у случају појаве знакова заразне респираторне болести до 14 дана након давања крви телефоном обавесте о томе овлашћену трансфузијску установу у којој су дали крв.

Опште мере за спречавање ширења инфекције укључују:

 • правилно покривање уста и носа приликом кашљања и кијања,
 • избегавање додиривања очију, носа или уста
 • редовно прање руку и остале добре хигијенске навике
 • остајање код куће када сте болесни
 • избегавање блиског контакта са болесницима.

Информације о корона вирусној инфекцији може пратити на covid19.rs.“

Званична интернет презентација
No Notify!