нов 06

БИЗИТ 2017. – ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА – ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ

Антонио Ратковић, заменик и Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице

Антонио Ратковић, заменик и Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице

Највећа регионална ИТ и бизнис конференција – БИЗИТ 2017., одржана је у Београду 1. и 2. новембра.  Тема овогодишње конференције,  под називом  „Природно дигитално“,  била је упознавање са бројним аспектима, изазовима и перспективама четврте индустријске револуције.

Конференцију је отворила Весна Чаркнајев, директорка „PC Press“ на чију иницијативу се конференција одржава неколико година. Учеснике конференције  поздравили су и Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије,  Њ.Е. Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији и Њ.Е. Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Србији.

Министар Поповић је потврдио став да је за Владу Србије развој информационих технологија један од стратешких приотитета који би на крају довео до потпуног заокрета у друштву, а пре свих других – концепт „паметних градова“ и дигитална трансформација државне управе, јавних предузећа, услуга које су пружају грађанима и привреди. Влада Републике Србије усмерава напоре ка изградњи национале индустрије 4.0,  која би Србију учинила конкурентном на дигиталном тржишту 21. века.

Амбасадори,  Њ.Е. Чепурин и Њ.Е. Фишер Кам, говорили су о развоју дигиталних технологија у својим земљама, са посебним акцентом на умрежавање и увођење широкопојасног интернета у удаљеним крајевима Русије, те о развоју стартап компанија у Израелу и подршци коју та земља пружа младим предузетницима у њиховим почецима.

Испред града Сомбора конференцији су присуствовали Антонио Ратковић, заменик градоначелника и Бранислав Сворцан, помоћник градоначелника за културу и информисање, који су разговарали са представницима неколико домаћих компанија које се баве израдом примењеног софтвера и дигиталних решења у области пољопривреде, очувања културног наслеђа и имплементацији технологија и решења „паметних градова“.

Званична интернет презентација