ЦЕНТАР ЗА ПРУЖАЊЕ НЕГЕ У ЗАЈЕДНИЦИ НА УСЛУЗИ ГРАЂАНИМА СОМБОРА

Центар за пружање неге у заједници свечано је отворен данас у Црвеном крсту Сомбор. Приликом отварања представљен је простор, као и услуге које ће грађанима Сомбора и свих припадајућих насељених места бити на располагању.

Отварање Центра за пружање неге у заједници део је пројекта Иновативне услуге за старије у локалној заједници који Црвени крст Србије реализује од новембра 2020. године у партнерству са Републичким заводом за социјалну заштиту, Црвеним крстом Црне Горе, Министарством здравља Црне Горе, Аустријским Црвеним крстом и ГОГ (Health Austria), уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције.

Циљ Центра је да унапреди положај старијих особа у заједници, као и неформалних неговатеља (претежно чланова породице) који ће на овај начин моћи да организују време на квалитетнији начин. Посебан акценат у свим активностима планираним у овом пројекту је на старијим особама које болују од деменције, те на неформалним неговатељима који брину о тим особама.

Испред Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић рекла је да су за реализацију овог пилот пројекта у Србији одабрана два града, Сомбор и Пирот, због иновантности и могућности да улажу у нове услуге.

„Имамо две врло важне компоненте, Прва компонента је подршка неформалним неговатељима. Тренутно људи који брину о својим остарелим родитељима немају довољно помоћи од стране локала и од стране формалних услуга, тако да ћемо ми кроз овај пројекат едуковати неформалне неговатење како да добро и квалитетно брину о старим особама“ истакла је Тодоровић, рекавши да друга компонента пројекта јесте програм когнитивних вежби за старије особе са дијагностикованом деменцијом, које ће се пратити током наредне две године, односно њихов утицај на успоравање тока деменције.

Испред Републичког завода за социјалну заштиту Славица Милојевић рекла је да је ово једна нова, иновативна услуга и нови приступ у сагледавању потреба најстаријих грађана и њихових неговатеља.

„Обједињавање ресурса којима располажемо на нивоу локалне самоуправе и заједничко удруживање хуманитарних организација и колега и сарадника из система социјалне заштите и свих људи, волонтера Црвеног крста, спремних да помогну нашим најстаријим грађанима резултирало је отварању ове нове услуге“ рекла је Милојавић.

Присутне је испред Града Сомбора поздравила заменица градоначелника Љиљана Тица истаквши значај које ће услуге Центра имати за грађане Сомбора, као и изузетну сарадњу коју локална самоуправа има са организацијом Црвеног крста у Сомбору.

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић поручила је да Министарство наставља политику деинституализације, а пре свега кроз потребу да се одговори на потребе корисника у његовом окружењу, што подразумева развој различитих врста услуга у заједници попут услуга Центра за пружање неге у заједници.

„Наша раније препозната потреба за развојем социјално – здравствених услуга у заједници овим добија један посебан квалитет, јер ћемо кроз реализацију овог пројекта бити у могућности да сагледамо и нека нова искуства и уврстимо их у законодавни оквир који је у припреми, а са друге стране, свакако, пружање једне овакве услуге у Сомбору и Пироту за нас је значајно јер делује афирмативно и на друге јединице ликалнних самоуправа и организације цивилног друштва да се додатно охрабре, подстичу на проучавање потреба својих корисника и изналазе иновативне одговоре“ рекла је Голубовић.

У простору Центра за пружање неге у заједници, који се налази на адреси Црвеног крста Сомбор, налази се креативни кутак, библиотека, простор за едукације, као и за ИТ обуке, у којем ће најстарији суграђани и њихови неформални неговатељи моћи да добију стручну помоћ, савете и да учествују на радионицама, едукацијама, дружењима и вежбама.