окт 09

ЧЕТИРИ КОМПАНИЈЕ ПОТПИСАЛЕ УГОВОРЕ О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ СА ТРИНАЕСТ УЧЕНИКА  СРЕДЊЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која се захвалила компанијама које су подржале дуално образовање

Тринаест ученика Средње економске школе – смер трговац, њихови родитељи, директор Средње економске школе у Сомбору Драгомир Миљић и представници компанија „Сомборелектро“, „Синагога“, „Морава инжењерингпројект“ и  дрогерије  ДМ, потписали су уговор о дуалном образовању које  подразумева праксу у овим компанијама.

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, као и Зоран Булатовић, директор Регионалне привредне коморе Сомбор Западнобачког управног округа,  у чијим просторијама је уговор  потписан.

У уводном обраћању, Булатовић је навео да је  модел дуалног образовања развијен  у Немачкој, а потом је уведен  и у образовни систем других  држава.

„Дуално образовање код нас је у почетној фази и верујем да ће се врло брзо развити. Овакво образовање  значи учење у школи и учење у компанији, са менторима по избору компанија“, казао је Булатовић и замолио ученике да озбиљно схвате прилику да уче у компанијама.

Говорећи о предностима и позитивним ефектима дуалног образовања Булатовић је истакао да овакав образовни модел доприноси  усклађености  образовања  са потребама привреде, а компанијама омогућава да  добију оспособљен и адекватан кадар.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је честитала свима који су се одлучили за потписивање уговора о дуалном образовању.

„Честитам вам на одважности и храбрости да уђете у реализацију пројекта названог дуално образовање. Ово је први уговор који ће бити потписан на територији града Сомбора којем се поред бројних промотивних активности, одазвао мали број послодаваца. Дуално образовање промовисало је Министарство  просвете,  Регионална  привредна  комора  Сомбор и  локална  самоуправа, а мали број послодаваца је препознао шансу и могућност да за своје компаније сутра добије  добре и квалитетне раднике обучене у целости и према њиховим захтевима и потребама. То је и један разлог више да се свима вама данас захвалимо на храбрости да уђете у овакав систем образовања од којег сигурно можете да очекујете добре резултате. Ово је прилика да се захвалимо послодавцима који су препознали ову шансу и могућност да имамо другачији, али надамо се успешнији систем образовања који ће послодавцима омогућавати раднике по њиховој мере, а деци – ученицима сигурно запослење и боље квалификације за посао“,  казала је Голубовић.

Директор Средње економске школе Миљић је истакао да је школа са компанијама које су потписале уговор о дуалном образовању сарађује дуги низ година и изразио наду да ће у наредном периоду привреда више бити заинтересована за овакав начин обуке.

„Ово је пионирски посао,  надам се да ће  у будућности бити боље и да ће и економска рачуница предвиђена дуалним образовањем  бити реализована. Надам се да ће деца имати неке приходе, јер је велика и  одговорност која се преузима потписивањем уговора“, казао је Миљић.

Представници компанија захвалили су се родитељима и деци на одговорности коју потписивањем уговора преузимају и истакли да је свакој доброј компанији потребан  добар радник.

„Добре раднике тражимо  све време  и трудимо се да их задржимо. Схватите ово  као шансу да после школе добијете посао и да заједно напредујемо. Имамо озбиљне планове, а за то су нам потребни млади, савесни, креативни људи. Будите сигурни да ће ваш рад бити примећен и адекватно награђен“, рекао је Слободан Ловрић, власник „Синагоге“ доо.

На практичној обуци у „Синагоги“ биће пет, „Морава инжењерингпројекту“ четири, „Сомборелектру“ три ученика, док ће један ученик праксу обављати у дрогерији ДМ.

                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација