ДЕЛЕГАЦИЈА САВЕТА ЕВРОПЕ ПОСЕТИЛА СОМБОР

Делегација Савета Европе

Србија је Савету Европе предала четврти извештај о спровођењу Европске повеље о регионалним или мањинским језицима.

Државни извештај тренутно проучава независни комитет експерата Повеље како би сачинили свој евалуциони извештај у којем  ће, уколико је потребно, дати препоруке о томе како се може побољшати промовисање мањинских језика у Србији.

У склопу проучавања државног извештаја,  делегација Савета Европе  је 28. фебруара 2018. године боравила у Сомбору и са градоначелницом Сомбора Душанком Голубовић  разговарала о употреби језика мањинских  заједница у локалној управи, школама, јавним предузећима и установама.

Разговору су присуствовали и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и информисања, Иван Шимунов, помоћник градоначелнице за област међународне сарадње и начелница Градске управе града Сомбора Хелена Роксандић Мусулин.

Делегација Савета Европе разговарала је у одвојеним терминима и са представницима националних савета буњевачке, мађарске, немачке и хрватске националне мањине у Сомбору.

Чланови Савета Европе,  dr Melanie Wagner, dr Dieter Halwachs, dr Jorg Horn, dr Czaba Pakozdi и  проф. др Ранко Бугарски, члан Комитета експерата, су изразили задовољство посетом  Сомбору.

Послови информисања и односа са јавношћу