мар 01

ДЕЛЕГАЦИЈА ЂАКОВА ПОСЕТИЛА СОМБОР

Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора и Марин Мандарић, градоначелник Ђакова констатовали да Сомбор и Ђаково имају и сличности и разлике које могу послужити као основа за сарадњу

Локалну самоуправу Сомбор данас је посетила делегација Ђакова (Република Хрватска). Домаћини, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њени сарадници, заменик Антонио Ратковић,  Мирослав  Ковачић, члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција, координатор  за пројекте Европске уније проф. др Саша Бошњак  и руководства  ЈКП „Водоканал“ и ЈКП „Чистоћа“ , са гостима су разговарали  о могућностима успостављања сарадње у различитим областима.

Гостима су представљени потенцијали Сомбора у свим областима, а Марин Мандарић, градоначелник Ђакова и његови сарадници, те представници  предузећа „Водовод“  д.о.о. Ђаково и „Универзал“ д.о.о., су Ђаково представили као град  средње величине, са добрим географским положајем и у близини будућег ауто пута Будимпешта – Плоче, те ауто пута Загреб – Београд.

„Ђаково је пољопривредни крај и желимо да постичемо примарну пољопривредну производњу, те да пружимо подршку  малим предузетницима којих је у нашем граду много. Од индустрије имамо текстилну и дрвну индустрију која се последњих  година значајније развија“, казао је градоначелник Мандарић, а као најзначајније туристичке манифестације навео „Ђаковачке везове“ и „Божићни бал липицанера“.

Проф. др Бошњак је говорио о ИПА пројектима у којима је Сомбор носилац или партнер, а представљена су предузећа и домаћина и гостију и већ  током представљања  уочено је да има основа  за успостављање  сарадње.

У пријатној, неусиљеној комуникацији констатовано је да би се најбрже и најједноставније сарадња могла успоставити у области туризма, укључивањем и других градова из региона.

С обзиром да су интерес  за успостављање сарадње показали и домаћини и гости, очекује се да ће нови састанак бити организован убрзо, те да ће  део разговора бити конкретизован.

Осим градоначелника Ђакова, у делегацији Ђакова били су и заменици градоначелника Антун Галић и Роберт Францем, Паво Циндрић, председник Градског већа, жупанијски већник Хрвоје Дувњак, саветница за ЕУ пројекте Ирена Глухак Форемпохер, те Стјепан Рудић, директор комуналног предузећа „Универзал“ д.о.о.које се бави одржавањем  чистоће, рециклажом отпада, управља паркиралиштима и Иван Кочиш, директор „Водовод“ д.о.о. Ђаково  који се бави испоруком воде за пиће и пречишћавањем отпадних вода.

Испред сомборских предузећа разговору су присуствовали Јасмина Бобић, директорка ЈКП „Водоканал“ и Душан Ђурђевић, извршни директор техничког сектора ЈКП „Водоканал“, те Никола Пајић, директор и помоћници директора  ЈКП „Чистоћа“ Миленко Вулиновић, Андрија Пензеш и Владислав Живановић.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација