ГАЛА КОНЦЕРТОМ И ИЗЛОЖБОМ ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 150-ТЕ ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА СОМБОРСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА

Изложба "150 година Сомборског певачког друштва"
Изложба "150 година Сомборског певачког друштва"

Изложба „150 година Сомборског певачког друштва“

Поводом обележавања Дана града Сомбора данас је у Градском музеју Сомбор отворена изложба „150 година Сомборског певачког друштва“, а у Галерији савремене уметности је одржан гала концерт Сомборског певачког друштва.

Овогодишња прослава Дана града посвећена је јубилеју од 150 година од како је основано Сомборско певачко друштво и системски уређен први парк. Тим поводом изложбу којом је представљена историја Сомборског певачког друштва су организовали Градски музеј Сомбор, Историјски архив Сомбор и Сомборско певачко друштво, а отворио ју је заменик градоначелнице Антонио Ратковић честитавши Сомборском певачком друштву велики јубилеј, 150 година континуираног постојања.

„Ово овде на сликама, драги Сомборци, сте ви, ваши родитељи, баке и деке, ово је ваша историја и понос. Према нашим проценама, 26 председника, 36 диригената, и преко 3800 певача је певало у Сомборском певачком друштву у различитим хоровима“ поручио је присутнима диригент Мешовитог хора Сомборског певачког друштва Милан Радишић.

Тамара Адамов Петијевић, потпредседница Српске хорске асоцијације је рекла да Сомборско певачко друштво није само друштво за певање, већ једна огромна и значајна културна институција.

Након отварања изложбе у Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор одржан је гала концерт на коме су наступили Дечији хор „Шарени вокали“, Мешовити хор Сомборског певачког друштва и гостујући Градски хор „Бечеј“.

Присутне је пре почетка концерта поздравио члан Градског већа за област културе и образовања Немања Сарач истакавши значај Сомборског певачког друштва за град.

„Од времена свог настанка у Аустро-Угарској монархији са прелаза из 19. у 20. век када је био центар окупљања нашег народа и чувања идентитета и културе, до прелаза из 20. у 21. век када је својим успесима од Кореје до Уједињеног краљевства прославило Сомбор широм света, Сомборско певачко друштво нас је увек чинило поносним“ рекао је Сарач.

Гала концерт Сомборског певачког друштва слушала је и градоначелница Душанка Голубовић.

Послови информисања и односа са јавношћу