мар 03

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА ГАКОВО

Посета основној школи у Гакову

Посета основној школи у Гакову

Како задржати у селу и запослити мештане Гакова, кључна је тема и питање  за представнике Савета МЗ „Гаково“, речено је на састанку са градоначелницом Сомбора Душанком Голубовић која је са сарадницима посетила ово сомборско село. Састанку  у Гакову присуствовали су и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, чланови Градског већа – Мирослав Ковачић, за област комуналне делатности и инвестиције и Антонија Нађ Косановић, за област спорта, деце и омладине, представници појединих одељења Градске управе,  директори сомборских јавних комуналних предузећа, те директор Пољопривредне стручне службе „Сомбор“ Владимир Сабадош.

Испред Савета МЗ „Гаково“ присуствовали су Сима  Марковић, председник  и Милош Дрча, члан Савета, као и Мирослав Берић, секретар МЗ у Гакову. Састанку су присуствовали и представници спортских клубова, пољочуварске службе, добровољних давалаца крви и пензионера.

 Разговарано је и о лицитацији државног пољопривредног земљишта, граничном прелазу у Растини, наставку радова на Дому културе и другим питањима.

С обзиром да је Гаково једино село у којем је више од 90 одсто пољопривредног  земљишта у власништву државе и с обзиром да је некадашњи пољопривредни гигант „Граничар“ у стечају, већина радно способног становништва се нашла у незавидној ситуацији да егзистенцију покуша остварити не само изван Гакова, него и изван Србије. Према речима представника Савета МЗ „Гаково“, једино што мештане може задржати у селу, јесте посао и то у области пољопривреде, преко лицитације државног земљишта које би се наменило за мала пољопривредна газдинства.

Градоначелница је навела да су недавно у посети локалној самоуправи били и министар и покрајински секретар за пољопривреду и заштиту животне средине, те да је било речи о програмима који су припремљени управо за породична пољопривредна газдинства и младе брачне парове који се баве пољопривредном производњом.

О лицитацији пољопривредног земљишта у државној својини и програму за 2017. годину говорио је начелник Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине Владимир Катанић, који је навео да је програм у припреми, да се део програма бави управо породичним газдинствима, односно физичким лицима у Гакову, те да ће програм бити предмет разматрања и на седници Скупштине града током марта.

Сабадош је детаљније говорио о програмима, односно субвенцијама републичког Министарства за пољопривреду и Секретаријата за пољопривреду АП Војводине и истакао да се мало користе средства које ове институције дају под врло повољним условима, а и бесповратно,  пољопривредним произвођачима.

Гаковчани, речено је на састанку, су углавном задовољни услугама сомборских јавних комуналних предузећа, те се сви евентуални проблеми решавају кроз договор.

Градоначелница и њени сарадници посетили су и ОШ „Лаза Костић“, која је,  како је градоначелница истакла „прави пример како се нешто, што је добро изграђено, одржава и обнавља“.

Представници спортских и других удружења говорили су о својим потребама и проблемима, а за поједине је већ током састанка, одржаног 02. марта 2017. године,  договорен начин  решавања.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација