ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРДНИЦИМА ПОСЕТИЛА БАЧКИ МОНОШТОР

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и Немања Сарач, члан Градског већа за културу посетили су Бачки Моноштор и са представницима Савета месне заједнице Стипаном Бенићем, председником Савета и Младеном Вакошем секретаром МЗ  „Стапар“ разговарали о актуелним проблемима у функционисању села.

Састанку је присуствовала и начелница Западнобачког управног округа мр Латинка Васиљковић, као и директори сомборских јавних комуналних предузећа.

Обраћајући се присутнима Градоначелница је истакла да се састанци одржавају са представницима Савета месне заједнице јер би  Месна заједница требала бити место где грађани могу исказати своје потребе и проблеме.

-Осим директора јавних предузећа који могу одговорити на  питања која се односе на комуналне проблеме,MZ B. Monoštor са нама је и начелница Округа у чијој су надлежности инспекције, јер проблеме грађана покушавамо да решимо кроз различите надлежности. Важно је да нам кажете шта ви видите као потенцијал Моноштора, у ком правцу би се могао развијати како би направили заједничке планове. У току су и припреме буџета за наредну годину и значајно је да што боље планирамо како ће тећи активности и шта можемо финансирати, па ћемо следеће године имати мање проблема приликом реализације, а имаћемо и јаснију слику око тога шта конкретно можемо да променимо и побољшамо – казала је градоначелница Душанка Голубовић.Škola

Стипан Бенић  захвалио се на доласку и похвалио праксу  посете селима јер, како је рекао „проблеми ће се лакше решавати када се виде на лицу места, слика ће бити целовитија и схватићете о чему говоримо“.

-Пракса да директори јавних комуналних предузећа  чешће бораве у селу је добра и ми у том погледу  изврсну сарадњу  имамо са ЈКП „Простор“ са којима  без много разговора решавамо све проблеме и надам се да ће у будућности таква пракса бити и у комуникацији са другим предузећима – навео је Бенић.

Највећи проблем Моноштораца, речено је на састанку,  јесте одлагање фекалних вода, јер су постојеће септичке јаме презасићене фекалијама. Месној  заједници је потребна финансијска помоћ у изради пројектно-техничке документације  за пречистач фекалних вода, јер у свим досадашњим покушајима нису успели да обезбеде средства за наведене намене.  Директор ЈКП „Водоканал“ Страхиња Шљукић је казао да је проблем одвођења фекалних вода присутан у свим селима, те  је потребно израдити стратегију решавања проблема одвођења  фекалних вода.

Проблем су и  дивље депоније којих је много и у току је организовање акције за њихово уклањање, за шта је потребна и помоћ ЈКП „Чистоћа“, око чега је одмах остварен и договор.Ambulanta

Моношторци су изразили потребу да се пут до кампа Црвеног крста наспе туцаником, ако не постоје могућности да се асфалтира и навели још неколико потреба око чијег начина решавања је постигнут договор на лицу места.

Специјални резерват природе „Горње Подунавље“ је посебно назначен као потенцијал развоја Бачког Моноштора, а то су и бројне манифестације које се одржавају током године, а посебно „Бодрог ФЕСТ.“ Изражена је потреба да се ова манифестација не финансира само преко конкурса, већ као манифестација од већег значаја за град.

Градоначелница Голубовић је казала да се ради мапирање манифестација, како би се направили Kampприоритети приликом креирања буџета, те да је потребно израдити и календар манифестација  како не би дошло до подударања времена одржавања.

Након састанка у просторијама Месне заједнице, градоначелница са сарадницима је посетила школу, амбуланту, забавиште, камп Црвеног крста…

Састанку су присуствовали и Иван Марјановић, заменик председника Савета и др Далибор Форгић, члан Савета МЗ „Бачки Моноштор“.