ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ ДОБИТНИЦА НАЈВЕЋЕГ ПРИЗНАЊА – ЗЛАТНОГ ЗНАМЕЊА И ПОВЕЉЕ „ДОБРИЛА ДОБРИЋ“

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић прима награду од др Гордане Степић, саветника министра просвете, аутора образовног круга

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић прима награду од др Гордане Степић, саветника министра просвете, аутора образовног круга

За континуирано учешће на Кросу РТС-а и за подршку Образовном кругу, данас су уручене награде градоначелници Сомбора Душанки Голубовић, начелнику ШУ Сомбор Бориславу Станичкову и директним  учесницима Образовног круга, Маји Секулић директорици ОШ „Аврам Мразовић“ и професорици француског језика ОШ „Аврам Мразовић“ Биљани Штрбац.

Пилот пројекат Образовни круг, аутора др Гордане Степић, саветника министра просвете, иницирали су РТС(крос РТС) Математички институт САНУ и Савез атлетских талената Србије , а подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије и Француски институт у Београду.

„Образовни круг је у ствари учење српског/матерњег и француског језика кроз пројектне активности, вршњачко учење и директно он лајн вођену комуникацију између ученика  редовних школа у Републици Србији и Допунске школе из Француске.“, рекла је Др Гордана Степић, аутор образовног круга додајући да је „ Сваки пар ученика из Републике Србије имао свог пара из Француске са којима су остваривали интеракцију током трајања целог Пилот-пројекта и то за време док су ученици били у школи, за време слободних активности, све под надзором наставника . Важно је било да деца из дијаспоре вежбају матерњи језик а деца из Србије да уче, слушају и говоре изворни француски језик.“ рекла је Др Гордана Степић и додала да је у плану да се и даље Образовни круг унапређује, да се види која технологија може још боље да их подржи , које су то теме које би могли још да обрађују али пре свега да нам деца а и сви остали  имају осмех на лицу.

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић  захваљујући се на награди истакла је да је град препознао вредност овог пилот пројекта и да наравно жели и даље да у њему учествује.

 „Град Сомбор је одлучио да подржи и да се директно укључи у  Пилот Пројекат  Образовни круг. Пре свега циљ је био да се деца активније укључе у учење француског језика али и да  то раде онлајн путем, са децом тј својим вршњацима из једне школе у близини Париза. То је свакако укључивало квалитетну интеракцију наше деце са децом из Француске која су потомци наших људи који живе у дијаспори, што овом пројекту даје још већи значај. И зато сагледавајући вредности овог пројекта жеља нам је да ово чинимо  и наредне 2019 године, да се  Образовни круг прошири али да пре свега наша деца уживају учећи кроз дружење и игру са потомцима наше дијаспоре .“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић приликом данашњег уручивања награде.

Захвалнице за успешно реализован Образовни круг/Крос РТС, 2018 уручене су Маји Секулић, директорици ОШ „Аврам Мразовић“ и професорици француског језика ОШ „Аврам Мразовић“ Биљани Штрбац. За освојено пето место на кросу РТС-а „Кроз Србију“ захвалница је уручена Бориславу Станичкову за школску управу Сомбор.

Највеће признање – Златно знамење и Повеља „Добрила Добрић“ уручена је градоначелници града Сомбора Душанки Голубовић, а награде и захвалнице је уручио Стеван Ковачевић, директор и оснивач Кроса РТС-а. У његовој пратњи гости у Сомбору су били и Др Гордана Степић аутор Образовног круга и Зоран Панић продуцент РТС-а.