РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ПОСТОЈЕЋИХ ВЕТРОЗАШТИТНИХ ПОЈАСЕВА У КО КОЛУТ

Дарко Радуловић члан градског већа задужен за пољопривреду, Мирко Стригић  члан градског већа задужен за област руралног развоја и  Дејан Нонковић из одељења за пољопривреду градске управе града Сомбора у обиласку терена у ко Колут

Дарко Радуловић члан градског већа задужен за пољопривреду, Мирко Стригић члан градског већа задужен за област руралног развоја и Дејан Нонковић из одељења за пољопривреду градске управе града Сомбора у обиласку терена у ко Колут

У оквиру дугорочног плана обнове ветрозаштитних појасева на територији Града Сомбора, на подручју катастарске општине Колут, ових дана почела је садња нових  садница багрема и тополе.  Радове на подручју К.О. Колут изводи ЈКП „Зеленило“ Сомбор  а вредност радова износи 3.999.990,00 динара.

Радове су ових дана обишли представници градске управе града Сомбора, Дарко Радуловић члан градског већа задужен за пољопривреду, Мирко Стригић  члан градског већа задужен за област руралног развоја и  Дејан Нонковић из одељења за пољопривреду градске управе града Сомбора.

Приликом обиласка терена делегација града је упозната са током извођења радова као и начином садње и избором садница. Овим начином,  у одређеној мери ће бити побољшана укупна слаба пошумљеност сомборског подручја, које је у сличној ситуацији као и цела  територија  Војводине.  Како је објављено у пројекту под називом „Попис и ревитализација ветрозаштитних појасева“ из 2011. године,  „ветрозаштитни појасеви на подручју Сомбора су у приличној мери оштећени или уништени, а да би се постигло њихово оптимално стање, потребно је засадити више од 160.000 нових садница.“ С тим да је управо на овом потезу Колут – Гаково и најкритичније.

Из градске управе Града Сомбора подсећају пре свега пољопривредне произвођаче као и остале грађане, да се ветрозаштитним појасевима смањује ерозија ветром на пољопривредном земљишту. Смањењем ветра смањује се и испаравање из земљишта, док се релативна влажност ваздуха повећава за скоро 15%. Захваљујући томе смањују се и количине воде неопходне за наводњавање као и новца потребног за пољопривредну производњу, а добро посађени природни зид око усева, између осталог, подиже и висину приноса.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу