ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ МИСИЈЕ USAID-а У СРБИЈИ И ГРАДА СОМБОРА

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић потписница споразума

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић потписница споразума

Градоначелници Сомбора, Шапца и Врања и председници општина Врњачка Бања, Сјеница, Рашка и Димитровград и директор Мисије USAID у Србији, Мајк де ла Роса, потписали су у петак споразум о сарадњи у области смањења корупције кроз јачање транспарентности, одговорности и учешћа грађана у доношењу одлука.

Потписивање споразума је обављено у присуству Бранка Ружића, Министра државне управе и локалне самоуправе. Догађају су присуствовали и представници Државне ревизорске институције и Агенције за борбу против корупције.

„Корупција је препозната као један од проблема који изазива највећу забринутост код грађана Србије, а њено смањење је међу главним критеријумима за приступање Србије Европској унији“, изјавио је директор Мисије USAID у Србији, Мајк де ла Роса.“Као јавне институције које су најближе грађанима, локалне самоуправе имају кључну улогу у постизању овог циља. USAID се нада да ће ове локалне  самоуправе постати инкубатор за развој и ширење нових приступа у изградњи транспарентније и одговорније власти“

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се у име градоначелника и  председника општина потписника споразума захвалила пре свега на подршци коју је и до сада USAID пружао локалним самоуправама у Србији и омогућавао развој како на пољу добре управе, локалног економског развоја, као и на пољу развоја административних процедура и многим другим развојним перспективама локалних самоуправа.

„Када је у питању град Сомбор и до сада смо имали одличну сарадњу, захваљујући USAID направили смо један од најбољих услужних центара у Србији али исто тако и едукативни IT сектор уз вашу подршку“, истакла је градоначелница и указала на важност локалних самоуправа како у борби против корупције тако и у транспарентности. „Свака од локалних самоуправа је самостално радила на питањима како транспарентности тако и квалитетног трошења буџетских средстава, одговорне власти, укључивања и партиципације грађана, како у процесе доношењу одлука тако и у процесе трошења буџетских средстава сваке од наших локалних заједница. У том смислу свакако да делимо нека до сада битна искуства,  о томе шта су до сада биле препреке и изазови да до сада успемо  квалитетније и боље   да их укључимо у  те процесе и будемо боља и одговорнија власт и то управо јесте и сврха што желимо кроз овај споразум да спроведемо, дакле да процесе које смо започели или почињемо још више унапредимо, јер одговорне власти никада доста“ рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и додала да што се тиче Сомбора локална власт је већ усвојила Антикорупцијски план, а што се тиче транспарентности већ дужи период  за сваку одлуку која је од значаја за живот грађана организујемо на јавну расправу. Трећу годину за редом  град спроводи  пројекат партиципативног буџетирања. „Оно што смо у Сомбору закључили је да је потребно више радити и на заинтересованости грађана да се укључе у сам процес али и  о знању о надлежностима, могућностима и свега осталог што је потребно за квалитетно кандидовање неког предлога и за доношење коначне одлуке о њему. Едукација грађана, али  и  едукација управе, подразумева све оно што чини једну одговорну власт а то је заправо реч о једном партиципативном, демократском процесу, у коме свако даје свој допринос својим учешћем да би смо сви заједно донели једну одлуку за квалитетнији и бољи живот наших грађана“ истакла  је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић у свом обраћању.

USAID ће пружити подршку локалним самоуправама, независним надзорним органима и новоформираним посебним одељењима тужилаштва и судова за борбу против корупције кроз четворогодишњи Пројекат за одговорну власт (ГАИ), који је вредан 8,5 милиона долара.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу