Њ.Е. АМБАСАДОР СР НЕМАЧКЕ У СРБИЈИ ТОМАС ШИБ, ПОСЕТИО СОМБОР

Дочек њ.е амбасадора Томаса Шиба

Дочек њ.е амбасадора Томаса Шиба

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима  примила је у згради Жупаније новоименованог амбасадора Немачке Њ.Е. Томаса Шиба.

Пожелевши амбасадору успешан дипломатски мандат у Србији, градоначелница Сомбора  је изразила задовољство због посете Сомбору јер ово је била  прилика да Сомбор покаже све оно што  има да понуди, али пре свега је изразила наду да ће ово бити тек почетак наставка једне добре сарадње која је успостављена у претходном периоду.

Градоначелница је на састанку са амбасадором истакла веома добру сарадњу са удружењем Немаца „Герхард“ у Сомбору преко кога су и ступили у контакт и успоставили сарадњу са градом Улмом, где су и боравили ове године, а узвратна посета како су најавили из Улма очекује се почетком децембра месеца када се одржава фестивал вине и хране Вине Фест.

„Град Сомбор у сарадњи са ХУН „Герхард“ и са Саветом немачке националне мањине реализује пројекат који се односи на увођењу билингвалне наставе у предшколско и основно образовање и можемо се похвалити великим бројем деце која учествују. Очекујемо почетак реализације пројекта реконструкције Грашалковић палате, што ће омогућити отварање Немачког културног центра и у оквиру њега отварање музеја Подунавских Шваба и Гетеовог института“ истакла је градоначелница Сомбора и искористила прилику да укаже на чињеницу да Сомбор још увек нема братски град из Немачке, те очекује да то ускоро буде реализовано.

Након презентације града Сомбора и његових потенцијала Амбасадор Шиба, коме jе ово после Новог Сада  друга  званична посета , захвалио се на гостопримству и изразио спремност да се настави са неговањем постојећих веза као и успостављање нових партнерстава и облика сарадње пре свега веће привредне сарадње и присуства немачких компанија на територији града. Он је током састанка истакао да  Србија у процесу интеграција у Европску унију увек може рачунати на Немачку као на поузданог и поштеног партнера.

Након састанка, њ.е. амбасадор СР Немачке Томас Шиб је у пратњи домаћина обишао здање Жупаније и презентована му је историјска слика „Битка код Сенте“, градоначелница Душанка Голубовић и амбасадор Шиба разменили су пригодне поклоне а након тога у пратњи заменика градоначелнице Антонија Ратковића њ.е. амбасадор Томас Шиб обишао је ХУН “Герхард“ где је одржан састанак са члановима националног већа и овог удружења.

Деца из предшколске установе, малишани из билингвалне групе вртића „Ђанић“ са својом васпитачицом, Корином Сабо извели су пригодан програм а њ.е. амбасадор СР Немачке у Србији Томас Шиб им је уручио пригодне поклоне.

Од школске 2018/19, малишани, корисници услуга Предшколске Установе „Вера Гуцуња“ у Сомбору имају  могућност усвајања немачког језика на билингвалном нивоу. Ова група кроз свакодневне активности у објекту „Ђанић“ усваја елементе немачког језика што су и приказали амбасадору и његовој пратњи.

 На састанку са амбасадором поред градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић били су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, већник за област културе и образовања Немања Сарач, помоћник градоначелнице за културу и информисање Бранислав Сворцан, Михал Плац  шеф одсека за ЛЕР и члан немачке заједнице и Кристина Хајрунг из канцеларије за ЛЕР.

                                                                          Послови информисања и односа са јавношћу