апр 02

ИСТИЦАЊЕ ДРЖАВНЕ ЗАСТАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ПОЛА КОПЉА ОДНОСНО ЈАРБОЛА -ОДАВАЊЕ ПОШТЕ ГРАЂАНИМА КОЈИ СУ ПРЕМИНУЛИ ОД БОЛЕСТИ COVID-19

Влада РС  је дана 01. априла донела Одлуку  о истицању државне заставе Републике Србије на пола копља односно јарбола („Службени гласник РС“, број 49/2020) којом се налаже се свим органима, организацијама као и другим правним лицима која истичу заставу да за време трајања ванредног стања и епидемије проглашених услед појаве и ширења болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 државну заставу Републике Србије спусте на половину копља односно јарбола.

Посебно за време трајања ванредног стања и епидемије проглашених услед појаве и ширења болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, која за последицу има смрт или тешко оштећење здравља већег броја грађана републике Србије, органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу треба са посебном пажњом да воде рачуна о изгледу заставе Републике Србије, како би се на достојанствен начин одала пошта грађанима Републике Србије који су преминули од болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Према члану 6. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије („Службени гласник РС”, број 36/09), грб и застава Републике Србије не смеју употребљавати ако су оштећени или су својим изгледом неподобни за употребу.

Град Сомбор је у знак одавања поште грађанима Републике Србије који су преминули од болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 спустио заставе на пола јарбола.

Званична интернет презентација