апр 02

ПАКЕТ ЕКОНОМСКИХ МЕРА ДРЖАВЕ ЗА ПОМОЋ ПРИВРЕДИ ЗА СМАЊИВАЊЕ НЕГАТИВНИХ ЕФЕКАТА ПРОУЗРОКОВАНИХ ПАНДЕМИЈОМ COVID-19

Пакет економских мера државе подразумева укупно девет мера ( четири сета мера), са процењеним ефектом у висини од 608,3 милијарде динара односно 5,1 милијарду евра. Од тих девет, три су мере пореске политике, по две су директна помоћ приватном сектору и мере за очување ликвидности привреде, а као остале мере наводи се мораторијум дивиденди до краја године и фискални стимуланс – односно директна помоћ свим пунолетним грађанима. Међутим, на подршку не могу да рачунају они привредни субјекти који су током ванредног стања умањили број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене на одређено време, којима уговор истиче током ванредног стања, као и они који су привремено прекинули пословање пре проглашења ванредног стања, односно пре 15. марта.

Влада РС Влада ће у наредним данима усвојити уредбу, односно правни оквир који ће омогућити спровођење предложених економских мера.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је пакет економских мера за опоравак привреде свеобухватан и обиман и да је усмерен пре свега ка очувању радних места, смањењу губитака, али и јачању ликвидности целе привреде. Навео је да је цео пакет мера направљен тако да држава највећи терет кризе преузме на себе јер је довољно економски снажна, као и да је жеља да се из кризе изађе са што мање последица.

Државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић изјавио је да би примена мера за помоћ српској привреди погођеној последицама епидемије коронавируса требало да почне од половине маја. Стевановић је у оценио да је направљен добар и примењив пакет мера. Најавио је  да ће на првој наредној седници Владе бити усвојен програм по којем ће се средства за ликвидност стављати на располагање привреди преко Фонда за развој. Изразио је очекивање да ће у врло кратком временском периоду бити дефинисана гарантна шема, коју Министарство финансија разрађује са пословним банкама и Народном банком Србије. Он је поновио да ће мера која подразумева доделу 100 евра сваком пунолетном грађанину бити примењена после укидања ванредног стања.

Званична интернет презентација