ЈАЧАЊЕ ЗАШТИТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА КРОЗ СЛУЖБЕНУ УПОТРЕБУ ЈЕЗИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Округли сто „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“
Округли сто „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“

Округли сто „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“

У Великој сали зграде Жупаније у Сомбору у понедељак 11. марта 2019. године одржан је округли сто на тему „Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“ у оквиру пројекта „Јачање заштите националних мањина у Србији“.

Догађај су организовали Град Сомбор и Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Секретаријатом за законодавство и Заштитником грађана.

Циљ догађаја је представљање правног оквира којим се регулишу права националних мањина, посебно у погледу службене употребе мањинских језика на локалном нивоу. Скуп је окупио представнике Градске управе, савета за међунационалне односе, националних савета националних мањина и невладиног сектора.

 „Свима нама је познато да је град Сомбор један мултинационални и мултикултурални град, под тиме подразумевамо да у њему живи заједница која броји преко двадесет националности и то је једна од највећих богатстава нашег града. У том смислу, до сада смо се трудили да права националних заједница на територији нашег града буду на одговарајући начин препозната, али и на одговарајући начин остваривана кроз различите мере, како локалне политике, тако и кроз поштовање одговарајућих прописа и регулатива“ рекла је градоначелница Голубовић и додала да се према Статуту града Сомбора у службеној употреби налазе српски језик и ћирилично писмо, латинично писмо, мађарски језик и писмо, и на територији насељених места Бачки Моноштор, Бачки Брег и Светозар Милетић хрватски језик и писмо.

„Како се то ради у Сомбору је нешто што желимо да у читавој Србији заиста постане свакодневни живот, да однос етничког порекла и учествовање у политичком животу не буде супротстављен, већ да буде једна хармонија која ће чинити не само квалитетнији живот сваком појединцу, већ ће унапредити и економску ситуацију у целој земљи“ рекао је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак.

Шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер је изјавио да постоје захтеви које Србија мора да испуни на путу ка придруживању Европској унији, а да је један од њих и конвенција о правима националних мањина, те да је један од златних стандарда у Европи усклађивање права индивидуалних група са већинском групом.

У наставку програма присутни су могли да чују и да се укључе у дискусију са консултантом Савета Европе Владимиром Ђурићем, помоћницом министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Иваном Антић, помоћником директора Републичког секретаријата за законодавство Дарком Радојичићем, саветницом у Стручној служби Заштитника грађана Драганом Вујков и шефом Одсека за локални економски развој и подршку улагањима Градске управе града Сомбора Михаелом Плацем.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је овом приликом одржала састанак са шефом канцеларије Савета Европе у Београду Тобиасом Флесенкемпером на коме су разговарали о даљој сарадњи Савета Европе и града Сомбора, а након тога је Флесенкампер имао прилику да види неке од знаменитости града у пратњи градоначелнице.

Послови информисања и односа са јавношћу