„ЈЕДНАКИ У РАЗЛИЧИТОСТИ“ – СЕМИНАР ИНКЛУЗИВНОГ ЏУДОА

"Једнаки у различитости" 2. међународни семинар инклузивног џудоа
"Једнаки у различитости" 2. међународни семинар инклузивног џудоа

„Једнаки у различитости“ 2. међународни семинар инклузивног џудоа

Данас је у Сомбору одржан 2. Међународни семинар за џудо за особе са сметњама и инвалидитетом под називом „Једнаки у различитости“. Семинар је организовао Џудо савез Србије, а у техничкој организацији Џудо и самбо клуба „Бачка“ и уз подршку Града Сомбора.

У свечаној сали Скупштине града присутни тренери и спортски радници из региона су могли да чују стручна предавања проф. др Николе Чанка са Новосадског универзитета, дефектолошкиње Јасмине Бенчић, тренера адаптивног џудоа у Словенији Тома Дадича, тренера адаптивног џудоа  из Велике Британије Роја Курта и тренера адативног џудоа у Словенији др Сама Маслеше, а након тога је одржана и практична демонстрација џудоа за особе за сметњама.

„Ово је један у низу семинара које Џудо савез Србије организује на разне теме, а ово је други по реду који се тиче џудоа за особе са инвалидитетом. Џудо клуб „Бачка“ је започео један леп пројекат инклузивног џудоа, а онда смо ми кренули у реформу Савеза пре две године, препознали потребу да формирамо једну комисију која ће се бавити спортистима особама са инвалидитетом, тако да смо спојили наше жеље и идеје са оним чиме су они већ почели да се баве“ рекао је директор  Џудо савеза Србије Драган Атанасов.

Председница Комисије за развој и унапређење џудоа за особе са инвалидитетом Сајонела Крга изразила је наду да ће овај Међународни семинар постати традиционалан јер су у пракси већ видљива позитивна искуства и последице.

Проф. др Никола Чанак, један од предавача, рекао је да је пре пуно година имао прилику да се први пут сретне са инклузивним аспектом џудоа.

„Педесет година касније ми је веома драго да видим баш овде у Сомбору, који је на неки начин био расадник новога у едукацији и историјски и на сваки други начин, да баш уз Џудо клуб „Бачка“ у Сомбору се развија инклузивни џудо. У свету се инклузивном џудоу посвећује велика пажња због тога што је то специфичан спорт којим се развија тело, ум, духовност, висок степен етике, морала и емпатије, тако да се показао као добро средство инклузије, а резултати су видљиви како у масовности, како у побољшању нивоа и квалитета живота људи који су укључени у овај програм“ истакао је професор Чанак.

Семинар је кроз неколико компоненти организован тако да пре свега упозна учеснике са сврхом и наменом инклузивног џудоа, односом појединца, друштва и инклузије, а и увођењем инклузивног џудоа у програм многих заинтересованих клубова.

Послови информисања и односа са јавношћу